Befelé dőlő boka 1 évesnél?
Kislányom 1 éves, belső lábélen áll, még magától nem megy.
Ortopédián ezt mondták. Álló helyzetben boka mérsékelten bedől CV4p0tv0, mediális irányban mérsékelten konvex talpél. Lábujjhegyreálláskor teljes boltozati korrekció, öregujj kissé valgusban, testszerte kissé laza izületek. Gerincen durva kóros eltérés nem látható. Járáskor kissé kirotálva lépeget, fekvő nyugalmi helyzetben dorsalflexio 30-35 fok nyújtott térd mellett.
Volt valaki ilyen elyzetben? Milyen cipőt javasoltak? Hogy javult? köszönöm
Ortopédián nem javasoltak cipőt?
Bokafogós, supinált sarkú.
De ha elindul, menjetek el megint, és akkor pontosan megmondják.
Én 1 hete voltam ortopédián már sokadjára az 5 éves lányommal. Ugyanígy kezdődött a dolog, első körben 2,5 évesen vittem sztk rendelésre. Akkor egy pillantást rávetve azt mondták, hogy ha ovis lesz sokat javít rajt az ottani torna. Legközelebb 1 év múlva mentünk, kb 2 perc alatt végeztek velünk, ugyanezzel a szöveggel, hozzáteszem akkor már ovis volt.
Most magánhoz vittem, mert nem hagyott nyugodni a dolog. Végül egy nagyon kedves dokihoz menetünk, aki úgy közel 30 percben ecsetelte nekem, hogy mi hogy van.
Megpróbálom a lényeget kihámozni. Szóval a bokabedőlés, azaz lúdtalp a leggyakoribb "betegség" a gyerekeknél és az esetek 95 %-ában kinövik úgy 12 éves korukra és semmi féle beavatkozást nem igényel, mert magától helyre jön.
Azt mondta, hogy járjon sokat lábujjhegyen és külső talpélen, és mezítláb nyáron az udvaron. Valamint felejtsük el az olyan cipőket, aminek a belsejében a belső talpélnél emelt rész van, mert ez csak ront a helyzeten, nem engedi helyesen mozogni az izmokat amik a bokát mozgatják, így a helyzet nem javul semmit! Talpbetétet kimondottan ellenezte, azt mondta az csak és kizárólag akkor használható, ha a lúdtalp fájdalommal jár. A supinált cipőre azt mondta jó és ha gondolom használjuk bátran, de nem ettől fog helyre jönni a gyerek lába.
Hát dióhájban ennyi. A fent említett dolgokat egyébként jómagam is tanúsíthatom, mert anyum mondta, hogy ugyanilyen befele dőlő bokám volt kisgyerekként, mint most a lányomnak. 30 éves vagyok a lábamnak semmi baja, nincs lúdtalpam, elnőttem, és akkor még supinált cipő sem volt.
Mikor ilyen kicsi volt a lányom mindig magas szárú cipője volt a Falcontól elkezdve minden féle hiper szuper márka, a bokája mégis befele dől még most is. Ennek ellenére még most is ilyen cipője van, igaz nálunk ortopéd orvos jár ki az oviban és személyre szabottan gyártják nekik kemény 3000 ft-ért.
13 hosan indult el, 12 hosan mar szepen lepegetett butor mellett, de nagyon csunyan tette a lábát, olyan volt mintha a belso bokacsonton jart volna. Most 16 hos, mar nem latom ezt a csunya tartast, de azert inkabb visszaviszem a dokihoz.
4-dik voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!