Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Befelé dőlő boka 1 évesnél?

Befelé dőlő boka 1 évesnél?

Figyelt kérdés

Kislányom 1 éves, belső lábélen áll, még magától nem megy.

Ortopédián ezt mondták. Álló helyzetben boka mérsékelten bedől CV4p0tv0, mediális irányban mérsékelten konvex talpél. Lábujjhegyreálláskor teljes boltozati korrekció, öregujj kissé valgusban, testszerte kissé laza izületek. Gerincen durva kóros eltérés nem látható. Járáskor kissé kirotálva lépeget, fekvő nyugalmi helyzetben dorsalflexio 30-35 fok nyújtott térd mellett.

Volt valaki ilyen elyzetben? Milyen cipőt javasoltak? Hogy javult? köszönöm

#boka #1 éves #befelé dőlő
2013. márc. 19. 09:35
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Ortopédián nem javasoltak cipőt?

Bokafogós, supinált sarkú.

De ha elindul, menjetek el megint, és akkor pontosan megmondják.

2013. márc. 19. 09:48
 2/14 krisztivan ***** válasza:
Vissza kell menni amikor a gyerek már stabilan jár és akkor megmondják,hogy supinált cipő kell neki.Miért nem kérdeztél rá a dokinál?
2013. márc. 19. 09:58
 3/14 anonim ***** válasza:
Ha önállóan megy, akkor mércadó a vizsgálat, és ha gond van, az ortopédián ajánlanak cipőt. Általában olyat, aminek rugalmas a talpa, és fogja a bokáját. Ha gond van, akkor szupináló sarkút. Az szépen helyrehozza, ha kifelé tartja a lábát. Az én fiam is kifelé lépett, és neki a szupináló cipő (Salus) mindent helyre tett. Nem magamtól vettem neki, ortopéd orvosi javaslatra, a márkát is ajánlották. Szerintem kérdezz rá orvosnál. Első körben vidd el a gyerekorvoshoz a leletet, és kérd meg nézze át, mondja el, mit javasol. Ha nem ad teljes körű választ, akkor nézesd meg ortopédorvossal. Nem hiszem, hogy olyan gond lenne, amit egy jó cipő ne hozna helyre.
2013. márc. 19. 12:39
 4/14 anonim ***** válasza:
a lanyommal addig meg el nem indult nem is foglalkoztak, most hogy elindult megyunk ujra, addig olyan cipot vegyel ami tartja a bokat
2013. márc. 19. 13:19
 5/14 anonim ***** válasza:

Én 1 hete voltam ortopédián már sokadjára az 5 éves lányommal. Ugyanígy kezdődött a dolog, első körben 2,5 évesen vittem sztk rendelésre. Akkor egy pillantást rávetve azt mondták, hogy ha ovis lesz sokat javít rajt az ottani torna. Legközelebb 1 év múlva mentünk, kb 2 perc alatt végeztek velünk, ugyanezzel a szöveggel, hozzáteszem akkor már ovis volt.

Most magánhoz vittem, mert nem hagyott nyugodni a dolog. Végül egy nagyon kedves dokihoz menetünk, aki úgy közel 30 percben ecsetelte nekem, hogy mi hogy van.

Megpróbálom a lényeget kihámozni. Szóval a bokabedőlés, azaz lúdtalp a leggyakoribb "betegség" a gyerekeknél és az esetek 95 %-ában kinövik úgy 12 éves korukra és semmi féle beavatkozást nem igényel, mert magától helyre jön.

Azt mondta, hogy járjon sokat lábujjhegyen és külső talpélen, és mezítláb nyáron az udvaron. Valamint felejtsük el az olyan cipőket, aminek a belsejében a belső talpélnél emelt rész van, mert ez csak ront a helyzeten, nem engedi helyesen mozogni az izmokat amik a bokát mozgatják, így a helyzet nem javul semmit! Talpbetétet kimondottan ellenezte, azt mondta az csak és kizárólag akkor használható, ha a lúdtalp fájdalommal jár. A supinált cipőre azt mondta jó és ha gondolom használjuk bátran, de nem ettől fog helyre jönni a gyerek lába.

Hát dióhájban ennyi. A fent említett dolgokat egyébként jómagam is tanúsíthatom, mert anyum mondta, hogy ugyanilyen befele dőlő bokám volt kisgyerekként, mint most a lányomnak. 30 éves vagyok a lábamnak semmi baja, nincs lúdtalpam, elnőttem, és akkor még supinált cipő sem volt.

Mikor ilyen kicsi volt a lányom mindig magas szárú cipője volt a Falcontól elkezdve minden féle hiper szuper márka, a bokája mégis befele dől még most is. Ennek ellenére még most is ilyen cipője van, igaz nálunk ortopéd orvos jár ki az oviban és személyre szabottan gyártják nekik kemény 3000 ft-ért.

2013. márc. 19. 14:33
 6/14 A kérdező kommentje:
Azért érdeklődtem,h volt e valakinél ilyen mert a heim pálba ennyit mondtak. Superit vagy elefanten cipőt javasoltak. De a tornára is nemet a kontrollra is nemet mondtak, mindenre azt mondták,hogy ez előfordul ebben a korban. Ezért érdekelne olyannak a véleménye akinek a gyerekének is így állt a lába. Kifelé álló lábfejjel belső talpélen áll, de elég csúnya (szerintem). Mert nehezen is áll meg magától, hisz belső talpélen nehéz egyensúlyozni :) Aki volt ilyan helyzetben mikor indult el a babája?
2013. márc. 21. 11:05
 7/14 A kérdező kommentje:
Ja és rákérdeztem, de a szupinált cipőre is azt mondta,h nem kell.
2013. márc. 21. 11:05
 8/14 A kérdező kommentje:
Kicsit aggódom,h nem e emiatt a lábfejtartás miatt nem tud e menni.
2013. márc. 21. 11:10
 9/14 anonim ***** válasza:

13 hosan indult el, 12 hosan mar szepen lepegetett butor mellett, de nagyon csunyan tette a lábát, olyan volt mintha a belso bokacsonton jart volna. Most 16 hos, mar nem latom ezt a csunya tartast, de azert inkabb visszaviszem a dokihoz.

4-dik voltam

2013. márc. 21. 13:25
 10/14 A kérdező kommentje:
köszönöm, igen nekem is nagyon csúnyán áll. de ő is már több mint 2 hónapja bútorok mellett szépen megy. csak rossz nézni ahogy a lába áll. ezért is érdeklődtem,h akinek volt hasonlóban része annak mik a tapasztalatai. és te milyen cipőt vettél neki? bentre is volt rajta?
2013. márc. 21. 13:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!