10 hó körüli babátokkal hogy telik egy napotok? Mennyit játszotok közösen?
Miket eszik, játszik, TI mennyit foglalkozok Vele érdemben, azaz, hogy csak Rá figyeltek??
Mennyire van el egyedül és miket csináltok mellette?
Hol játszik a lakásban és miket csinál már, és ért meg? :)
Második vagyok. Nem igaz, hogy szoktatás kérdése. Végig járókában volt 4-5 hósan került ki, mert elkezdett kúszni, mászni és nem maradt meg benne. Kikértem a gyerekdoki véleményét és azt mondta, hogy őszinte lesz. A gyereknek az a legjobb, ha kint van, mert akkor fejlődik a legtöbbet, de nekem ez nem lesz könnyű, és nem tanácsolja, hogy kint legyen, mert bele fogok bolondulni. De ahogy én gondolom. Próbálgattam még betenni, ment is még egy darabig, de aztán megint ordított, és volt, hogy félig felmászott a járókán, és utána csak ezt próbálgatta, hogy hogy tud kijönni, nem sok értelmét láttam. A nagyobbikkal egyébként nem volt olyan rossz már miután kinőtte a szeparációs szorongást, olyan 1 évesen már le tudtam tenni magam mellé, és ott eljátszott, és énekeltem neki miközben főztem, mostam és takarítottam. Ő még elviselhető volt. A kicsi már más eset. Ő simán felborítja a járókát, és kimászik belőle:))) Vannak ilyen és olyan gyerekek. Örülj, hogy a Tiéd elvan, de hidd el ez nem csak szoktatás kérdése. Nekem mindkét gyerekem nagyon aktív gyerek. Barátnőm mindkét gyereke nagyon nyugis. Én nem bánom, hogy ilyenek, okosak és nagyon érdeklődőek. Az igaz, hogy nekem nehéz.
Bár szerintem a kicsinél ez most szeparációs szorongás inkább, nem csak az, hogy nem tud egyedül játszani, lehet, hogy pár hét és majd lenyugszik. Majd eljátszanak lassan együtt.
Természetesen én is meg fogom Neki mutatni a kukát, a WC-t és minden egyenlőre még tiltott dolgot is, de nem hiszem, hogy egy 10 hónapos, de még egy másfél éves kezébe való dolog a wc ülőke.... A leg higiénikusabb háztartásban sem....
És még akkor sem, ha 100x el kell hozni onnan...
A következetesség pont erről szól, hogy ha valamit nem akarok, hogy csináljon, akkor igen, 10000x is nemet kell mondani, de én aztán kemény vagyok, mert ha valamit nem szabad azt nem lesz szabad sem sírásra, sem 100 próba után... PL konektorhoz nyúlni, hiába van benne vakdugó..
Na meg a könyveket a szájába venni, stb. :)
Tuti, hogy 1000 dolog nem szoktatás és nevelés kérdése...
Ilyen szerintem a finnyásság, a nyugodtság, az érdeklődés, stb..
DE az már szerintem igenis nevelés kérdése, hogy pl pelenkázás közben nem forgunk, nem szórakozunk, mert a leges legelső próbálkozásnál sem engedtük, hiszen azzal Neki és nekünk is nehezebb dolgunk lenne később..
Ezen kívül ha dolgom van és látja, hogy teszek veszek, kicsi korától tudja, hogy most hiába nyűglődik, elvégzem amit kell és aztán játszunk, együtt! Ha sokan nem az első sírásra kivennék, hanem hagynák hogy lefoglalja magát és megnyugodjon, lehet, hogy több idejük lenne magukra. Annyi, de annyi rossz példát látok a környezetemben, hogy ezt azt mondják és messziről látszik, hogy miattuk alakult ki a helyzet és nem is akarnak rajta változtani, pedig lehetne!!
Az is nevelés kérdése, hogy pl nem pakoltam el mindent, és nem nyúl a távirányítókhoz, nem ráncigálja a függönyt, pedig elé lóg és játszik Vele sokszor, de amikor eleinte meghúzta, elkomolyodtam és mondtam, hogy nem húzzuk, csak szépen paskolhatja. Szóval a kicsi mindenben nekünk akar megfelelni és ha a rossz dolgoknál elmondjuk komolyan, hogy nem szabad a jóknál dicsérjük és sokat foglalkozunk velük, következetesen, sokkal esélyesebb, hogy egy szófogadó és a szüleire hallgató gyereket tudunk nevelni...
Sokan ott rontják el, hogy elmondanak valamit a konyhából kikiabálva 10x majd nevetve közlik, hogy áhhh, mindegy, hagy csinálja, úgysem érti...
HÁt így nem is fogja.... :(
Persze most lehet mondani, hogy az enyém még csak 10 hónapos, és majd meglátjuk később, úgyis sokan így reagálnak, de biztos vagyok abban, hogy jó hatása van annak, ha az ember végtelen szeretettel, de következetesen és szabályokat állítva nevel. Nem attól boldog egy baba ha mindent szabad neki... :)
Mindenki úgy csinálja, ahogy Neki jó, és vitázni sem szeretnék, de ez a véleményem! :)))
Természetesen megtörlöm a kezét miután hozzányúlt a wc-hez.De ma már pl.még feléje sem ment.3-4 alkalomtól semmi baja nem lesz.Félreértettél.Nem véletlenül tudja a fiam a nem és pl a meleg szavakat.Van 1 külső radiátorunk és van,hogy meleg.Egyszer ment a közelébe,rászóltam és azóta sem ment feléje.Annyiszor elmondtam neki a nem szót,hogy az volt az első szó amit megértett.Sőt,még a fejét is rázza néha hozzá amikor mondom.Igazad van,a következetesség is fontos.De te hallottál már olyan példáról/családról,hogy a 2gyerek teljesen más természetű?Mert én sokról.Köztünk magamról és a testvéremről.Szüleink teljesen egyformán neveltek,vagyis ugyanazok voltak az elvek,de mégsem jött össze az tesómnál ami nálam szinte egyből.Ég és föld vagyunk a mai napig.
Kisfiam természeténél fogva nagyon érdeklődö és nem szöszmötölős.Megért sok dolgot sokat meg nem.Nem azért jön oda pl. mosogatásnál,hogy vele foglalkozzak hanem ő is azt csinálhassa amit én.Olyankor adok neki edényeket,fakanalat és teljesen el van magában.Ugyanezt már nem tehetném meg vele 1 járókában,mert egyből jönne ki.
Simán netezek,olvasok,takaritok mellette és vele.Sőt,egyetemre is járok mellette.
Amúgy ha azt irod,hogy nem nevelés,szoktatás kérdése a nyugodtság akkor egy igazán pörgős gyerekkel mit csinálnál?Aki állandóan pörög,megy,mindig csinál valamit.Ez tényleg érdekelne.
AZ én fiam rengeteg bőgött és bőg olyan dolgok miatt amit nem hagytam/hagyok neki vagy nem csináltam meg.Pl.vegyem fel miközben pakolom az edényeket.Tehát nem szoktattam hozzá,mert soha nem vettem fel.Vagy pl. utazás közben,be van csatolva és nem jöhet ki.10 hónapja folyamatosan bőg a kocsiban.Egyszer sem vettem ki természetesen.Ilyenekkel nem tudok mit csinálni,mert ez a természetéből adódik.
Igen, az autós dologgal pl nem igazán tudsz mit csinálni, max nem figyelni Rá, vagy érdekesebbé tenni az utat énekléssel, zenével, stb..
Ha pörgős lenne és nem maradna meg egy percig sem, akkor is elvégeznék mellette mindent, max máshogy, kreatívabban foglalnám el, ha a járóka nem elégítené ki, de sokan tudod azt mondják, hogy egy percet nem dolgozhatnak a gyerek mellett, mert az nem hagyja. Na én ettől kaok idegbajt, mert ezt nem a gyerek fogja megmondani! Te akkor szuperül kiaknázod a lehetőségeket és ügyesen mindent meg tudsz csinálni, de sokan nem...
MIndig meg kell találni azt, mivel lehet érdekessé tenni Neki azt amit csinálunk. Alig várom azt az időszakot is, hogy ne a járókából, hanem a saját kis konyhájából nézze ahogy főzök, sőt "főzzünk" együtt... :)
Jah és az, hogy anyudék teljesen egyformán neveltek titeket nem jó, hiszen ahogy írod, mások vagytok, azaz nem helyes, ha ugyanolyan elvek alapján nevelne, főleg ha látják nem jön be nálad....
Hiába tesók, észre kell venni, kire mi hogyan hat és az alapján nevelni. :)))
Sokszor ott rontják el, hogy pont egyformán csinálják és ha nem jön be, lemondanak róla...
Pl Ha téged lehetett azzal fegyelmezni, hogy ha nem raksz rendet nem mehetsz át a barátnődhöz, lehet a tesódnak ez semmit nem jelent és Neki egy hét eltiltás kell a kedvenc különórájáról...
Persze nem vagyoka z ilyesmi büntetések híve, sőt.... Én a szép szó és a megbeszélés híve vagyok, hogy ne parancsolni kelljen, hanem kérni... MInden téren. :)
Ismét félreértettél vagy én nem fogalmazok jól.A szüleim elveit az alapokra értettem.Tehát nem nyúlunk a konnektorba,nem veszi fel amikor éppen csinál valamit stb.Nekem elég volt párszor elmondani,többnyire pár bőgéssel 'megúszták' és kész.Testvéremnél mindez már nem működött,hiába igazodtak hozzá,márpedig igazodtak,mert nagyon jól tudták,ismerték a testvérem személyiségét mégsem működött semmi.Sem éneklés,beszélgetés,mese,tálak,játék,járóka stb.Mindent kipróbáltak.Ezek olyanok voltak náluk mint az én fiamnál az utazás.Kb.1000 dolgot kipróbáltam már nála utazás közben,de semmi nem jött be.Hidd el,hogy a Te elveid,következetességed többnyire azért működik,mert a kisfiad vevő rá,olyan természetű és azt is hidd el,hogy ha olyan gyereked lenne mint az én fiam,bár ő korántsem annyira 'borzalmas' természetű vagy az én testvérem megfogná az elveid,következetességed:)
Nem tudnál mit csinálni sok esetben csupán sirni hagyni mert ha megszakadsz sem érdekli az amit Te szeretnél vagy gondolsz,csinálsz.
Persze teljesen egyetértek azzal,hogy nem kell a gyereket egyből minden rezzenésére felvenni vagy azt tenni amit Ő szeretne.Ezt tettem és teszem én is,amiért már többen megszóltak,hogy nem foglalkozom a fiammal,milyen anya vagyok,de persze azért tették mindezt,mert nem látnak bele az életünkbe és azért mert látnak a fiamból pár perceket naponta,nem ismerik és fogalmuk sincs milyen Ő vagy az életünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!