Tejfehérje érzékenység - HA-s tápszer előhozhatja?
Sziasztok!
Kislányom 5 hetes, mivel nem hízott eleget, el kellett kezdeni tápszerrel pótolni, de csak napi 1 adagot eszik elosztva... a lényeg, hogy nagyon csúnya foltos-apró pattanásos lett a kis pofija - a doktornő tejfehérje allergiára gondol, de az lehet, hogy eddig nem jött elő annak ellenére, hogy én elég sok tejet-tejterméket fogyasztok? csak a tápszer hozta ki?
Nálunk a a szobai meleg okozta ezeket a pöttyöket. Kaptunk rá gyógyszertárban kikevert kenőcsöt. Azóta is ha esetleg meleg van kijönnek a pöttyök, bekenjük és már el is tűntek.
Ekcémások most lettünk, teljesen más az ekcéma kinézete. és máshol is lenne nem csak a pofiján szerintem. Kérdezz rá, nem-e a benti meleg okozza.
Nekünk is 5 hetesen jött ki az allergia, pedig én is csak pótoltam a tápszerrel. HA-s tápszer is kihozza, mert az is tejalapú!
A tápit nem tudja lecserélni a háziorvos, mert szakorvosi javaslatra fognak kiírni speciális tápszert. Minket a szegedi gyermekklinikára utaltak be, ahol az általános ambulancián voltunk, áthívtak egy gasztroenteorológust, és az ő javaslatára kiírták a Pregomin nevű tápszert. ő ad egy papírt, amivel a háziorvos is egy éven keresztül majd kitudja írni.
90%-os támogatásra fogják adni, mivel allergiás. Ez azt jelenti, hogy egy doboz mindössze 360 FT-ba kerül!!! Még gazdaságosabb is, mint a sima HA-s tápszer.
Amíg pedig szoptatsz, el kell felejtened mindent, ami csak egy kicsit tartalmaz: tej, tojás, kakaópor, olajos magvak (nekünk ezeket sorolta fel a doki). Nálunk a még a nyomokban tartalmaz feliratú háztartási keksz is kihozta!
Figyelned a kell az összetételeket, mert lehet, hogy csak tojás por, vagy írópor vagy ilyesmik vannak a termékben, de sajnos azokat sem fogyaszthatunk.
Nekünk pöttyökkel kezdődött, amiből egyre több lett, húzódott lefelé a nyakára, mellkasra, hátra, majd ebből lett az arcán ekcéma (ez kb. 2-3 hét leforgása alatt). Folyamatosan hígabb, nyálkásabb széklete volt, fájt a hasa.
Ahogy lecseréltük a tápit és tartottam a diétát, minden helyre állt és egyből egy hónap alatt 1 kg-t hízott!
Előtte kisfiam sem hízott eleget, nem érte el a min. hízást egy hét alatt.
Szia! HA-s tápszer is okozhat tejfehérje allergiára utaló tüneteket. 3 kisfiam közül 2 tejfehérje allergiás volt ekcémás foltokkal és kiütésekkel, és semmilyen HA-s tápszert nem kaphattak, csak kimondottan tejfehérje allergiás csecsemőknek való tápszert. Milupa Pepti 1 ill. 2-t kaptak. Most a 3. kisfiam megelőzésképpen kapja a Milumil Peptit (azóta erre változott a milupa pepti neve).
A HA-s tápszer és a tejfehérje allergiás csecsemőknek való speciális tápszer között az a különbség, hogy a spec. tápszerben hidrogenizálva van a tejfehérje, ami kizárja az allergiát.
Hát igen, kemény ez az időszak, megmondom őszintén, Nekem el is apadt a tejem, mert szinte ugyanazokat ettem, és kicsi a választék :(
1-2 hétnek el kell telnie, mire minden rendbe jön és az ő kis szervezetéből is teljesen kiürül a tejfehérje, és elmúlik az összes tünet.
A szója alapúval nagyon vigyázz, mert az is allergiát okozhat. Nem tudom, hogy miért az írja fel a doki. Sokkal jobbak ezek a speciális tápszerek. Azok teljesen allergia mentes anyagból készülnek és így sokkal több az esély arra, hogy kinövi egy idő után.
Szerintem vidd el egy gasztroenteorológushoz, Nekünk sokat segített.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!