10,5 hónapos babának 2napja csapvizet adok, szerintetek lehet tőlle baja? Panellba lakunk.
Második válaszoló vagyok. Látom, hogy megint riogatjuk egymást. Először is a leírt betegség csak saját furt kút esetén lehet a vízben, nem panellakásban, azonkívül 1-3 hónapos gyerekeknél okoz gondott. A csövek állapotáról nem tudok nyilatkozni, de nálunk rendszeresen tisztítják őket és ellenörzik a bennük lévő víz minőségét. Gondolom ez máshol is így van.
Én is bemásolnék egy anyagot. Ez szintén az ÁNTSZ oldaláról való, de nem helyi (Baranyai) anyag, mint az előző, hanem országos tanulmány összefoglalása. Az egész tanulmány itt található meg: [link]
Címe: Ivóvizünk minősége
Forrás: Országos Környezetegészségügyi Intézet
Felhívnám a figyelmet a következőkre. A tanulmány szerint az össz lakosságból 1,5 milló embert érint valamilyen vízszennyezés, korántsem minden háztartást. A szennyezés határértékét úgy állapítják meg, hogy 70 évig napi 2 liter fogyasztása esetén 100.000 emberből legfeljebb 1-nél jelentsen kockázatot. Nem tuti betegséget, csak kockázatot.
Továbbá, gondolom Ti is tudjátok, hogy ahol, a víz minősége csecsemők fogyasztására nem alkalmas, ott a védőnők felhívják erre a figyelmet. Szóval:
IVÓVIZÜNK MINŐSÉGE
Az ivóvíz minősége a magyar és európai közösségi jogszabályok által szigorúan szabályozott,
és az illetékes hatóság által ellenőrzött stratégiai fontosságú közegészségügyi kérdés. A
minden egyes ivóvíz szolgáltatóra kiterjedő rendszeres minőségellenőrzési kötelezettség
teljesítése során keletkezett nagy számú - az ÁNTSZ útján begyűjtött és az Országos
Környezet-egészségügyi Intézet szakértői által értékelt - eredmény alapján megállapították,
hogy hazánkban kevés egészségügyi szempontból aggályos ivóvíz-szennyező kémiai anyag
fordul elő, igaz ezek némelyike meglehetősen elterjedten. Az előforduló ivóvíz szennyezők –
ritka kivételtől (nitrát) eltekintve – mindig természetes eredetűek, azaz az ivóvíz forrásaként
szolgáló földtani rétegekből erednek. Ez természetesen nem csökkenti egészségügyi
jelentőségüket, és megfelelő indokot jelent az általuk okozott vízminőségi probléma soron
kívüli megoldására.
Ezek a vízszennyezők – amint az alábbi táblázaton látható – összesen 507 településen élő
több, mint 1,6 millió lakost érintenek (az összes érintett település és lakos száma többszörös
szennyező-előfordulások miatt nem azonos az egyes vízszennyezők által érintettek
összegével).
Vízszennyező
anyag*
Érintett
települések
száma
Érintett
lakosszám
Arzén 475 1 548 614
Bór 53 113154
Nitrát 7 25625
Fluorid 5 2980
Összesen 507 1 612 147
A felsoroltakon kívül meg kell még említeni a nitrit előfordulását egyes települések
ivóvizében. Ez utóbbi - egészségügyi szempontból szintén veszélyes vízszennyező – az
előzőektől eltérően nem fordul elő a vízműkutak vizében, hanem a réteg eredetű, de
önmagában veszélytelen ammóniumból biológiai úton képződik az ivóvíz kitermelését
követően a vízkezelésre szolgáló műtárgyakban és vezetékhálózatokban. Másik fontos
különbség, hogy ezekben az ivóvizekben is általában csak ritkán alakul ki a határértéket
meghaladó nitrit koncentráció, tehát nem adható meg az egyidejűleg érintett települések és
lakosok összes száma. Annyi bizonyos, hogy a több éves időtávlatban egyáltalán előfordult
nitrit határérték túllépések több, mint 150 településre és közel 200 000 lakosra terjedtek ki.
Az egészségügyi szempontból kritikus vízszennyezők előfordulása által érintett települések
listáját, ill. az ezeket ábrázoló térképeket itt lehet megtekinteni
A jelentős anyagi forrást igénylő megoldást szolgálja az un. Ivóvízminőség Javító Program,
amelynek keretében a vízszennyezés által érintett községek, ill. szolgáltatók jogosultak a
Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program pályázati lehetőségével élni a
vízminőségi probléma megoldására biztosított uniós, ill. hazai támogatásra. A pályázati
jogosultság előfeltétele, hogy a pályázó település szerepeljen az említett szennyezőkkel
érintett települések listáján, és az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakvéleményben
igazolja a jogosultságot. Az egészségügyi kormányzat álláspontja szerint a pályázatok
elbírálásánál a közegészségügyi tekintetben legsúlyosabb szennyezők kiküszöbölésének kell
elsőbbséget biztosítani. A jogszabályban foglalt határértékek betartása a felsorolt szennyezők tekintetében az Európai Uniós csatlakozási szerződésünkben előírt követelmény, melynek
teljesítésére 2009. december 25-éig kapott az ország haladékot.
Honlapunkról (a későbbiekben) biztosítjuk az Ivóvízminőségjavító Program előrehaladását
illető információk elérhetőségét.
Az alábbiakban rövid tájékoztatást adunk a felsorolt vízszennyezők egészségügyi
kockázatairól. Ehhez elsősorban az Egészségügy Világszervezet (WHO) Ivóvízminőségi
Irányelveinek 2004. évi 3. kiadásában közölt vizsgálati eredményekre és adatokra
támaszkodunk. Az egészségügyi kockázatok értékelése állatkísérletek és/vagy nagyobb
embercsoportokon végzett epidemiológiai megfigyelések eredményein alapul. Tekintettel az
értékelés nehézségeire (pl. egy vagy több állatfajon végzett megfigyelések emberre történő
alkalmazhatósága, vagy egy adott embercsoporton végzett megfigyelések általánosíthatósága
más körülmények között élő, más genetikai adottságú embercsoportokra) a megállapított
határértékek nagy biztonsági ráhagyást 100 – 1000-szeres biztonsági tényezőt – tartalmaznak.
A rákkeltő anyagok esetében a határértéket úgy állapítják meg, hogy azt tartalmazó ivóvíz
egész életen keresztül (70 évig, napi 2 liter mennyiségben) történő fogyasztása legfeljebb
százezer fogyasztó közül egy esetében jelentsen rákbetegség kockázatot. Ezért a határértékek
túllépése csak az általa okozható betegség kialakulásának – a határérték túllépésének fokától
függő – mértékben emelkedett kockázatát jelenti, és semmiképpen sem annak biztos
megnyilvánulását.
BÓR
Az ivóvíz forrásokban általában nem vagy csak igen kis mennyiségben fordul elő; hazai
ivóvizeink túlnyomó többségében nem mutatható ki, ill. töménysége meg sem közelíti az
egészségügyi határértéket. A bórbevitel túlnyomó részben élelmiszerrel történik, mivel sok
táplálék növényben is előfordul. Felszíni vizekbe szennyvízzel kerülhet nagyobb
mennyiségben, pl. egyes mosószerek bejutása révén. Hazai ivóvizeinkben egyértelműen réteg
eredetű.
A meglehetősen ritka előfordulású elem, amelynek néhány ásványa egyes geológiai
rétegekben felhalmozva szennyezheti a réteg eredetű kútvizeket, Magyarországon 53
település ivóvizében fordul elő a fenti határértéket meghaladó koncentrációban.
A WHO adatai szerint rövid- és hosszú távú toxikológiai kísérletek során a bórtartalmú
vegyületekkel etetett vagy itatott kísérleti egerekben, patkányokon és kutyákon a hím állatok
szaporító szervein – elsősorban a heréken – jelentkeztek toxikus hatások. Ezen túlmenően
patkányokon, egerekben és nyulakban a fiatal egyed fejlődésére is káros hatást gyakorolt a
bór-adagolás. A WHO által megállapított határérték 0,5 mg/L; ez az adatok emberre történő
alkalmazhatóságának bizonytalanságai miatt egy ezerszeres biztonsági tényezőt tartalmaz.
Az Európai Unió 98/83/EK jelzetű ivóvíz minőségi Irányelvében és az ennek alapján kiadott
hazai jogszabályban (a Kormány 201/2001 (X.25.) rendelete az ivóvíz minőségi
követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről) a bór határértéke az ivóvízben 1,0 mg/liter. Az
uniós csatlakozási szerződésben megállapított átmeneti határérték a bór-szennyezés által
érintett településeken 5,0 mg/L
A bór az ivóvízből gazdaságilag ésszerűen kivitelezhető vízkezeléssel nem távolítható el,
ezért a megoldás mindenképpen új vízbázis bekapcsolását jelenti az adott vízellátási
körzetben.
FLUORID
A fluorid a csontok és a fogak fejlődésében fontos ásványi anyag, ezért ivóvízzel vagy más
módon történő bevitele alacsony koncentrációban kifejezetten kívánatos. Bevitele optimális
mennyiség esetén kimutathatóan véd a fogszuvasodás ellen. Bár ez az elem a földkéreg egyes
ásványaiban viszonylag gyakran fordul elő, az ivóvízben – akárcsak táplálékainkban – koncentrációja általában az optimális alatt van. Ezért a világon sok helyen éppen az ivóvíz
fluor-adagolásával kívánják ezt a problémát megoldani, máshol pl. fluoridos fogkrémmel és
fluortablettával látják el a fogfejlődés legérzékenyebb szakaszaiban levő gyermekeket.
Számos viszonylag magas fluorid tartalmú ásványvíz is van, amelyek alkalmasak lehetnek
kiegészítő fluorid bevitelre. A fluorid pótlással ugyanakkor óvatosan kell eljárni, mivel a
kívánatos és a toxikus mennyiség közti különbség igen kicsi. Az automatikus fluorid pótlás
veszélyes, mivel a táplálékkal és az ivóvízzel bevitt fluorid mennyiség egyéni különbségeit
gyakran nem veszi figyelembe. Egyes élelmiszerek, pl. a tea pl. viszonylag nagy mennyiségű
fluoridot tartalmaznak. A fluorid túladagolás enyhébb esetben csak a fogak elszíneződését,
súlyosabb esetekben azok maradandó károsodását, sőt a csontok fokozott törékenységét
okozhatja. Egyes területeken már 2,0 mg/liter koncentráció felett kimutatható az ivóvíz
fluorid tartalmának káros hatása.
Magyarországon csak kevés olyan település van, amelynek ivóvizében a fluorid
koncentrációja meghaladja az 1,5 mg/L határértéket. A csatlakozási szerződésben biztosított
átmeneti határérték 1,7 mg/liter.
A vízminőség javítására a fluorid technológiai úton történő eltávolítása vagy más eredetű,
fluoridban szegény ivóvízzel történő keverése – esetleg új vízbázis bekapcsolása a járható út.
ARZÉN
Az arzén Magyarország első számú ivóvíz szennyezője, melynek jelenlétéről több, mint 1,5
millió állampolgár ivóvizében csak mintegy két évtizede szereztünk tudomást. Az ivóvízben
oldott arzén forrása szintén a vízadó rétegekben keresendő. A szennyező toxikológiailag
megalapozott határértéke az ivóvízben 10 mikrogramm literenként. Közegészségügyi
szempontból különösen fontos tény, hogy ez az egyetlen olyan hazai ivóvízszennyző,
amelyről a WHO által hivatkozott korábbi vizsgálatokkal egybehangzóan egy friss hazai
epidemiológiai kutatás is kimutatta az ivóvíz határérték feletti szennyezettségének hatását a
bőr- és tüdőrák, nagyobb koncentrációknál pedig ezeken felül még a hólyag- és veserák
kockázatának növekedésére. Az uniós csatlakozási szerződésben biztosított átmeneti
határérték 50 mikrogramm literenként.
Az arzén eltávolítása megfelelő technológiával lehetséges, azonban sok esetben
gazdaságosabb más megfelelő minőségű forrás bekapcsolása a vízellátásba vízkeveréssel
vagy kizárólagos ivóvíz forrásként.
NITRIT és NITRÁT
A nitrát a felsoroltak között az egyetlen olyan – szerencsére ma már ritkán előforduló – ivóvíz
szennyező, amely emberi tevékenységből ered. Leggyakrabban az állattenyésztéssel és
műtrágyázással hozható összefüggésbe, amely által jelentős területeken olyan mértékben
szennyeztük el a felső talajvíz réteget, hogy az ivóvíz célú felhasználásra már nem alkalmas.
A hatvanas-hetvenes évek legjelentősebb ivóvíz minőségi problémája új, biztonságosabb
vízbázisok feltárásával és a talajvíz-szennyezés visszaszorításával mára szinte teljesen
megszűnt Magyarországon. A nitrátot, csakúgy, mint a fentebb említett, ammóniumból
biológiai átalakító tevékenység – un. nitrifikáció – útján képződő nitritet határérték feletti
koncentrációban tartalmazó ivóvíz – de esetenként egyéb táplálékok, pl. zöldségek – a
terhesek, az újszülöttek és a kis csecsemők egészségét veszélyezteti. A nitrátot a
bélrendszerben élő egyes baktériumok a sokkal mérgezőbb hatású nitritté alakítják, amely a
bélből felszívódva a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességét csökkentve idézi elő a
gyakran életveszélyes sőt halálos kimenetelű un. kékkórt, vagy tudományos nevén
methemoglobinémiát. Az ivóvízben a nitrát koncentráció határértéke 50 mg/liter, míg a nitrité
0,5 mg/liter. A csatlakozási szerződés a nitrát vonatkozásában nem biztosított átmeneti
határértéket, míg a nitrit tekintetében ezt 1,0 mg/literben állapította meg. Az ivóvíz nitrát szennyezésével kapcsolatban alapvető feladat a megelőzés – erre uniós
jogszabályi kötelezettség is van. A fennálló szennyezés esetén a szennyező forrás kiiktatása –
ennek megoldhatatlansága esetén új, védett vízforrás biztosítása a járható út. A nitrit
szennyezés esetében is a megelőzés a legjobb megoldás. Az esetek többségében ez a meglevő
technológia és a vezetékhálózat gondos üzemeltetését jelenti, azonban esetenként szükség
lehet a kútvíz ammónium tartalmának eltávolítására a vezetékhálózatban, ellenőrizhetetlen
körülmények között bekövetkező nitritképződés megelőzésére.
Szerintem, mindenki érdeklődjön a lakóhelye ivóvízének minőségéről és ha azt jónak mondja a helyi hatóság, akkor ne adjon fölöslegesen ásványvizet a gyerekének, mert bizonyos ásványi anyagok túladagolása szintén káros a kicsiknek. Nem is beszélve az áráról. Ha valaki megteheti, akkor saját víztisztítót is beszerelhet a lakásába, de amennyire én tudom, akkor bizonyos anyagokból hiány alakulhat ki. Én a csapvízre szavazok. Nálunk jó minőségű természetesen szürt a Duna kavicsrétege által. Az összeesküvéselméleteket, meg hagyjuk meg az Amerikaiaknak, ok a jók ebben.
Ki tudja, nem látunk bele a vezetékekbe... Én Bács megyében lakom, a víz szó szerint marja a torkom és ha iszom a hasam is megy tőle. Én inkább megveszem a Szentkirályit 10 hós babámnak, magam sem iszom csapvizet, ha nagyon muszáj.
Valószínűleg nem véletlen hajtogatják az orvosok és a védőnők is, hogy forralni muszáj, de ha lehet, babavíz...
Gondolom a csapvíztől nem lesz maradandó baja, súlyos betegsége, de én inkább nem kisérletezem.
Ahová most kötlözünk, ott 80 méter mély fúrott kút van, az folyik a csapból. Bevizsgáltatom az ANTSZ-el kíváncsi vagyok az eredményre....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!