Mekkora esély van rá hogy a gyerek örökölje az asztmát?
Nehéz kérdés. Nekem a 3 gyerek közül a legnagyobb asztmás, pedig se én se a férjem nem vagyunk azok, de a családban előfordult(férjem unokatesója). Sajnos nehezen derült ki, gyakran betegeskedett, 2 évesen először kruppos rohama volt, 3 évesen tüdőgyulladása, és utána mindig hörghurut, na csak ekkor vizsgálták ki alaposan a pulmonológián, allergiateszt, légzésfunkció, megállapították, hogy allergiás a háziporra, és asztma-gyanús. Mivel az asztma is egy allergiás reakció, tudni kell mire allergiás a gyerek. Mi a házipor miatt annyit tudtunk tenni, hogy megszüntettük a gyerekszobában a padlószőnyeget, lecseréltük az ágyneműjét, gyakran voltunk friss levegőn, és pici korától hordtuk úszni, hogy erősödjön a tüdeje. Most 12 éves, és 2 éve tünetmentes, talán kinőtte.
Felkészülni szerintem azzal tudsz, ha a megfelelő körülményeket próbálod kialakítani: otthon minél kevesebb szőnyeg, plüssállat, az ágyneműje allergén ágynemű,pici korától sok friss levegő, a lakás levegője ne legyen túl száraz és túl párás sem, gyakori szellőztetés, később úszni tanulás.
Nem kell a gyerekbe bebeszélni, de gondolom nem egy hirtelen rohammal kezdődik minden, ha a gyerek hajlamos rá, előbb-utóbb kialakul a körülmények hatására. Nekünk azok voltak az előjelek, hogy gyakran volt légúti betegsége, aminek a szövődménye mindig hörghurut lett. A tüdőgyulladása után felerősödtek a tünetek, egy-egy hörghurutos köhögésből lett köhögőroham, fulladás. Tehát először mindig csak betegség kapcsán, később meg már terhelés hatására is, nevetés, sírás, futás, izgalom. Volt pipánk és volt kúpunk,és mindig rohantunk olyankor a friss levegőre.
Előre ne idegeskedj, nem biztos, hogy egyáltalán örökölte a lányod a hajlamot, de ha igen, lesznek gyanús előjelek, roham esetén úgyis viszed az orvoshoz, neki kell tudni ez astmás roham-e vagy sem. Ja, és nekem a védőnő mondott egy tanácsot váratlan roham esetén, ez krupposoknak és asztmásoknak is segít: oda kell állni a hűtő elé és belélegezni a hideg levegőt, hirtelen megállítja a rohamot.
Remélem, tudtam segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!