Hogy számolták a TGYÁS-otokat ha a második baba születésénél még nem töltötte be a 2 évet az első szülött? Kivagyok iszonyat keveset kapok kihez fordulhatnék segítségért!
Én 2010 áprilisában szültem az első fiamat, a kislányomat 2011 májusában. A TGYÁST, GYEDET a 2009-es brutto napi átlagbéremből számolták ki, abba pedig beletartozik a túlóra is! Én a kislányom születésekor szinte ugyanannyi TGYÁST és GYEDET kaptam mint a kisfiamnál. 2012-ben megvonták az adójóváírást, ami 12200 Ft volt, tehát ennyivel kevesebb a pénzünk. Ha te nem igényelsz gyermek adókedvezményt, akkor az a mínusz 15000 ezzel magyarázható, a TGYÁS viszont nem lehet 25 ezerrel kevesebb, hisz alapból több mint a GYED, mivel abból nem vonnak nyugdíjjárulékot.
Az én bejelentett alapbérem 2009-ben volt bruttó 113 ezer Ft. Erre kaptam, kb. 82 ezer forint TGYÁST és kb. 70-75 ezer forint GYEDET. Ebbe még tavaly benne volt az adójóváírás. Kislányom után is ugyanennyi pénzt kaptam 2011-ben, max. 1-2 ezer forintal kevesebbet. Idén a GYEDEM úgy van 70-75 ezer forint között, hogy 1 gyerek után én kérem az adókedvezményt, mert azt a 10 ezer ft adót még elbírja a GYEDEM. Ha nem kérném a kedvezményt, akkor durván csak kb. 65 ezer forintot kapnék.
Szia!
Csak az OEP-től tudsz információt kérni. Próbáld meg telefonon, vagy még jobb lenne hivatalos levelet írnod és akkor arra írásban alaposabban válaszolnak.
Viszont ha a munkáltatód csak 95000 Ft-t jelentett be, akkor sajnos nem számít, hogy még mit kaptál pluszba, mert csak az a 95000 Ft a hivatalos.
Hát, ha a 2011-es béredet veszik figyelembe, akkor tényleg ennyi, mert mivel nem dolgoztál, a pótlékok, amit a 95 ezer fölé kaptál, nem számítanak bele, hisz gondolom otthon voltál GYEDEN és nem dolgoztál. Így a pótlékok lemaradnak, és valóban csak az alapbért nézik, akkor viszont jó az összeg. Unokatesómnak is minimálbérből számolták és durván 45 ezer Gyedet kapott, mert amit plusszba kapott azt feketén kapta és ilyenkor megint nem számít bele.
Csak azt nem értem, hogy mikor én 2011-ben is szültem, a cégem a 2009-es béremet vette alapul hivatalosan, hiszen 2010-ben Gyeden voltam, és hivatalosan nem dolgoztam, a GYED volt a fő jövedelmem, ami egy ellátás és ellátás nem lehet egy másik ellátás alapja.
Az is igaz, hogy a szülés előtt év bérét kell nézni, de te akkor GYEDEN voltál, vagyis ugyanazt a bért kellene nézni, amit a nagyobbik gyermeked születésekor néztek. Vagy lehet azóta változtak a szabályok. Szerintem itt az a gond, hogy nem 2011-es béredet kell nézni, hanem a 2009-est.
Talán a Munkaügyi Felügyelőségnél érdeklődj, ha az OEP nem segít rendesen, sajnos az ügyintézőket sokszor nem érdekli sok dolog és csak legyintenek mindenre.
Remélem még olvassa valaki.
Kedves Kérdező! Én ugyanebben a cipőben járok, mint te, és be fogok menni az Oep-hez.
Az esetedben történt azóta valami változás, kihez fordultál segítségért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!