Tényleg lehet újszülött kortól használni a csatos hordozókat (SSC)?
Ne haragudj, nem sértettelek meg, kérdéseket tettem fel.
Azt pedig ne most össze, kérlek, hogy alvás közben hol van a baba, hiszen alvás közben a legritkább esetben zötykölődik, vagy ha igen, akkor pont marha jól jön, hogy a porckorongok ellátják funkciójukat, és tehermentesített gerinccel, ellazult izmokkal "függenek" a kendőben, ami elvezeti az erőhatásokat a hordozó személyre, így nem "döccen" a baba minden egyes lápáésnél.
3/6/9/12es vagyok
Ne haragudj, Kedves Kérdező, hogy ilyen irányt vett a topikod, igyekszem befejezni az offolást, csak nem szeretném, hogy téves információkat kapj.
Nagyon örülök, hogy ilyen vita alakult itt ki, látszik, hogy ez egy aktuális téma, ami tényleg sokakat foglalkoztat és eléggé hiányosak az információk. Kár, hogy este már nem néztem errefelé.
Nekem az ssc az egyszerű használhatósága miatt lett szimpatikus és mivel maga a hordozó is 20.000 forintnál kezdődik, ezért azon törtem a fejem, hogy érdemes-e beruházni az első pár hónapban egy szinte majdnem ilyen drága kendőbe. Esetleg egy használt kendő megtenné, mert tényleg sok videót néztem meg és tény, hogy szabad szemmel is látható a baba terpeszének a különbsége a két hordozóban, továbbá a baba tartása is természetesebbnek tűnik a kendőben. Viszont az ergobaby hordozónak a szűkítője szintén kompetens megoldás lehet: http://www.youtube.com/watch?v=chTgMFPocHc. De azt is olvastam valamelyik hordozós oldalon, hogy a gyermekágyas időszakban nem ajánlatos hordozni, az első hat hetet érdemes "szigorúan" ágyban tölteni, pihenni, keveset állni. Kinek mi a tapasztalata? Én már a 40. hétben vagyok, így akár bármikor szülhetek, ezért várom a gyors javaslatokat:).
Apropó, hol lehet használt kendőkhöz, hordozókhoz jutni?
3as 6os...vagyok:)
Kezdő hordozóként mindenképp azt ajánlom, hogy használt kendőt keress, ami "be van törve", tehát nem neked kell megküzdeni a puhításával:). Érdemes csíkosat választani, mert ez segít a sávonkénti feszesre húzásban, ami ugye a picurkáknál nagyon fontos, hogy valóban csigolyáról- csigolyára tudd meg"támasztani" a babát. Valamint jó, ha különböző sznűek a szegések, ez is nagy segítség a kötésben, ha látod egy- egy hajtás után, mi van a babaán felül és alul:).
Használt jó minőségű kendőt(pl. Didymos, Storchenwiege, Lana...)a mamai fórum piacterén találsz legkönnyebben, de azt javaslom, hogy ha teheted, hívj hordozási tanácsadót, aki segít a kendőválasztásban és a helye kötés megtanulásában, rengeteg olyan apró trükköt tud mutatni, amiket videoról, kötésleírásokból nem lehet észrevenni, megtanulni. A tanácsadás a használt kendő árával egyőtt is max. annyi pénz mint egy csatos, és ha jól megtanulod a kendőzést, később sem lesz szükséged csatosra:), vagy pedig, mivel nagyon értéktartóak a horodzókendők, eladod és kis ráfizetéssel veszel csatost majd egy év múlva:).
Ezen kívül szinte minden városban van hordozós klub, ahonnan akár tudsz is kölcsönözni kendőt(a legtöbb tanácsadó is tud nálad hagyni tanácsadás után), és olyat vásárolni, ami használatban is bejön.
A gyermekágyas időszakról: valóban, érdemes a lehető legkisebb fizikai terhelésnek kitenni magad, de ez nagyban függ az általános fizikai állapotodtól és a szülés utáni állapotodtól. Valóban, 6 hétig ha elkerülhető, hordozni sem tanácsos, de bizony vannak olyan esetek, amikor egyszerűen nem teheti meg az ember lánya, hogy ne mozduljon ki, akár csak a boltig vagy egészségügyi sétára:).
3, 6 9, ...vagyok
Sopronban is vannak hordozó anyukák, nem tudom, hogy a klub aktív- e de rákérdeztem, várom a válaszukat és megírom NEked ide:).
HOzzád legközelebb biztosra Győrt illetve Szombathelyet tudom mondani, itt találod a tanácsadókat:
A rugalmas kendő csak bizonyos súlyig, illetve csak elölhorozásra jó, szóval én azt mondanám, hogy ha már egyszer befektetsz időt, pénzt, energiát, akkor miért ne egyből a szövött kendő megtanulásába, amit ténylegesen a hordozós kor végéig és sokrétűen ki tudtok hasznánlni:).
Valóban idelásiabbnak tűnhet kezdőként a csatos nagy gyerekhez, de én személy szerint nekik is a kendőt ajánlom, mivel a csatos ugye fix, tehát van egy időszak, amikor pont illeszkedik(terpesze térdtől térdig támaszt, jó a body része...), de előtte és utána a kendő az, amit pöccre a gyermekre tudsz igazítani:).
utolsó vagyok
Találtam Neked egy soproni anyukát, aki szivesen segíte a kendőzésben, ha szeretnéd elérni, írj, kérlek egy privit:)!
Most olvastam el a topicot, és nagyon boldog vagyok, hogy pozitív élményeitek vannak!!!
Nos - utólag, ha esetleg más még olvasgatná pocisan - néhány SSC alkalmas újszülött hordozásra, de azért ideális esetben újszülötthöz inkább a karikás kendő, rugalmas, vagy szövött kendő "való". SSC-t inkább kicsit nagyobb babákhoz szokták ajánlani attól függően, hogy milyen erős a baba, mert - azért figyelembe kell venni - hogy az SSC nem képes annyira pontosan támasztani a gyerek minden egyes porcikáját, mint egy szövött kendő. Erős, nagy gyerek esetében 3-4 hónapos kortól minden probléma nélkül lehet használni csatost, a használhatóságot a hordozóeszköz méretei is nagyban befolyásolják. Az SSC nagyon kényelmes, de a legtöbb csak limitált ideig használható a méretei miatt (pici korban még túl széles és hosszú a body rész, totyogó korban meg már kinövi a hordozót a gyerek) úgyhogy aki igazán hosszú ideig szeretne használni egy eszközt, annak mindenképpen a szövött kendőt ajánlanám. Lehet, hogy drágább újonnan, mint egy csatos, lehet, hogy kicsit macerásabb a használata, de a gyerek és a hordozó felnőtt gerincének is ez a legjobb megoldás, és korlátlan ideig használható, fokozatmentesen állítható. Talán hosszú távon kifizetődőbb, mint egy csatos.
VAGY olyan csatost vegyél (PL Encsi félét), aminek állítható a body rész szélte-hossza (ilyen is van :-D )
Mindezeket írom úgy, hogy világi nagy SSC rajongó vagyok :-) de azért a kényelmi szempontokat meg kell előzze az egészség, és még sajna a pénztárca is :-s
Minden esetre Örülök, hogy köszönthetünk a kötődő nevelést és az egészséges babahordozást pártolók népes csapatában!!! Remélem, te is úgy fogsz visszagondolni erre a döntésre évtizedek után is, hogy jól döntöttél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!