Ha 2. babámat GYES alatt szülöm, akkor mi fog járni a 2. baba megszületése után?
TYGÁS és GYED-hez az előző évi jövedelmedet veszik alapul.
Ha megigényled a szüléskor a TGYÁS-t, akkor onnantól nem jár már az elsőre a GYES.
Kapod a TGYÁST + a 24.400 Forintot.
Köszi a gyors választ!
Ha előző évben a GYED volt a "jövedelmem", akkor annak veszik majd a 70%-át?
Vagyis azt jelenti, hogy a 2. babánál kevesebb lesz a TGYÁS, GYED, mint az elsőnél?
Nem a gyed lesz az alapja.
A tgyás alapja a minimálbér kétszerese (kivéve ha ennél kevesebb volt a szerződéses béred, mert akkor az)
Ha gyes alatt születik a második, akkor a gyedre két lehetőség van:
1. az igénylés előtti évben nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyest kaptál. Ekkor a gyed alapja a minimálbér. (ha minimálbérnél is kevesebb a szerződéses béred, akkor az lesz az alap).
2. nagyobbrészt gyeden voltál - ekkor a gyed alapja a tgyás alapjával egyezik meg.
Pl.
márciustól vagy gyesen, kicsi decemberben születik 9-10 hónap gyes miatt a gyed alapja a minimálbér.
szeptembertől vagy gyesen, a kicsi következő év májusban születik: a tgyás alapja lesz a gyed alapja is, mert az igénylést megelőző évben szeptemberig gyedet kaptál, csak 4 hónap a gyes.
Plusz javítanám az elsőt: két gyerek esetén a csp nem 24400, hanem 26600. Gyerekenként 13300.
Kérdező, még valami: a gyes nem szűnik meg automatikusan a második születésekor, le kell mondanod. Ha nem teszed, kamatostól kell rendezned utólag.
kedves kérdező,remélem nem haragszol ha kérdeznék én is,hátha te is tudsz válaszolni,vagy bárki,olyan jó és tartalmas válaszokat kaptál.
Az lenne a kérdésem szintén,hogy ha a 2.gyerkőcöt gyes alatt szülném,akkor mit kapok utána?Maradna a gyes?Nekem nem volt gyedem,se tgyás,csak gyes és csp.A 2.gyerek születése után is a gyes maradna?
Szerintem csak gyest kapsz az egyik gyerekre, ha előzőleg sem kaptál semmit. Plusz a csp 2 gyerekre.
De azért hátha más is válaszol a kérdésedre. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!