Ti adtok fluor tablettát gyereketeknek?
Nem kell adni. Az én fiamnak hamar elkezdtek nőni a fogai, 1 évesen már 12 foga volt. Ahogy kibújtak már mostam őket, bár csak ujjra csavart gézzel dörzsöltem, ahogy a dokinéni mondta, majd amikkor már 4 foga kijött egymás mellett, akkor kezdtünk el gyerekfogkrémet használni. 1 évesen elkezdett elszíneződni az első két metszőfoga. Hozzáteszem, sosem cumizott, sosem cumisüvegezett, 1 éves koráig azt sem tudta mi a cukor, mert véletlenül sem kapott, csak vizet ivott, úgyhogy eléggé kiborultunk. Vittük fogorvoshoz, gyerekorvoshoz, hogy mi a baj. Akkor a fogorvos ajánlotta, hogy Elmex gyerekfogkrémet használjunk, az a legjobb, bár ez fluoridos, de visszaépítheti a fogát. Persze meg kellett tanulnia kiköpni a fogkrémet. Azt is mondta, hogy sok oka lehet a romlásnak, de nyugodjunk meg, mert ettől még a csontfogai teljesen jók lesznek. A romlás megállt, sőt még javult is. :) 2 évesen nem a háziorvosunk rendelt, hanem egy másik doki, torokfájás miatt mentünk hozzá. Na, ő rendesen nekünk esett, köpni-nyelni nem tudtunk, hogy milyen felelőtlen szülők vagyunk, hogy néz ki a gyerek foga, minek adunk neki cukrosat, meg biztos cumisüvegezett, stb. Mondanom sem kell, csak néztem mint a moziban, de azért közöltem vele, hogy már bocsi, de a gyerek semmi ilyet nem kapott és amint észleltük a bajt, már voltunk vele orvosnál... Na, erre elkezdte mondani (kicsit más hangnemben), hogy sajna van ilyen, hogy minden ok nélkül elkezd romlani a fog és hogy ő a gyerekeinek Zimofluort (valami ilyesmi nevű) ad, egyiknek sincs egy rossz foga sem. Mi persze egyből vettünk is a patikában. Otthon olvasva a használatiját rádöbbentem, hogy ez nem vitamin. Igen furán volt leírva, hogy mennyit lehet belőle bevenni, milyen fluortartalmú víz mellett mennyi a max. mennyiség. A mi gyerekorvosunkat megkérdeztem és ő mondta, hogy ne adjak, mert többet árthatok vele. Akkor van értelme a dolognak, ha pontosan tudom, hogy a gyerek mikor milyen és mennyi vizet iszik, de ez persze képtelenség és még ő sem tudná ezt pontosan kiszámítani. Az Elmex teljesen jó, amivel a fogát mossuk, esetleg van Elmex gél is, amivel lehet kenni, de plusz fluoridot semmiképpen ne adjunk. Szóval ott áll a szekrényben felbontatlanul a doboz.
Bocsi, hogy ilyen hosszan írtam, de talán így érthetőbb volt, hogy mi speciel min mentünk keresztül és mégsem merem adni a fluoridot a gyereknek.
basztikuli, de most komolyan... ezek a védőnők!!! én is elolvastam a 2 tabletta használatiját a neten, és csak ámultam, mint az egyik hozzászóló, akinek a babájának romlottak a fogai. Én sem gondolnám, hogy kellene adnom, meg is lepődtem, mert hát fogkrémből meg f.mentes kell. Érdekes a védőnőm!!
Tegnap azt is mondta, hogy a babámnak adhatok vajas kenyeret (már be van vezetve a glutén) de csak a liga margarint, mert ez minden mentes (tej). Na, de kérdem én: miért kell a liga margarin, ha a tejpép, vagy a tápszer alapanyaga tej? No meg vajas kenyér, eleve??!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!