7,5 hónaposan SPICCEL, hogyan fejlődött hasonló problémákkal küzdő babátok mozgása a későbbiekben? (gyógytornára járunk)
Nem nagyon kezdett kúszni, ezért elkezdtük Dévény tornára járatni. A gyógytornász szerint spiccel, és a jobb lábát keresztbe teszi, egyáltalán nem áll rá. Azt mondja, a nehéz szülés miatt (nem volt semmi komplikáció, csak 18 órán át vajúdtam) valami izomtónuszavara van: fizikailag képes mászni (szokott is), mégis valahogy "nem jut eszébe, hogy másszon", legtöbbször inkább csak fekszik és sír, ha meg szeretne kapni valamit.
A gyógytornász szerint ha ezt nem kezdjük el időben (most) kezelni, az a beszédfejlődését is hátráltathatja.
Akinek hasonló problémái voltak, hogyan alakult a mozgás- és beszédfejlődése a későbbiekben? Tényleg ennyire nagy a baj, vagy csak a gyógytornásznak is meg kell élni valamiből?
Az én ismereteim szerint igaza van a gyógytornászodnak, ezen segíteni kell mihamarabb. De azért nem kell megijedni, a legjobb kezekben van, valószínûleg semmi baja nem lesz a késôbbiekben, ha rendszeresen jártok gyógytornára. Az én fiam is spiccelt, 4 hónaposan kezdtük a Dévényt. Most 14 hónapos, kb egy hónapja egyedül jár, csak akkor spiccel/áll lábujjra, ha nem ér el valamit. Pont most vittem vissza a gyógytornászunkhoz, hogy megnézze hogy megy. Befelé dôlnek a bokái, és a belsô talpélén áll nagyrészt, ezt cipôvel javítani kell, de amúgy ügyesen mozog.
Szóval csak ajánlani tudom, hogy járjatok tornázni!
Ja, és beszélni is elkezdett, baba, apa, cica, hoppá, hamm, és próbálkozik a lámpával is, de az inkább csak pámpa. Szerintem nálunk ez is nagyban a tornának köszönhetô. Egy baba úgy (is) tanul, ha oda tud menni megnézni, megfogni, megkóstolni dolgokat, a mászással összhangba kerül a jobb és a bal agyfélteke, az állással pedig új perspektívába kerül az egész világ, szintén fontos lépcsô. Nem baj, ha viszonylag (egészséges határokon belül) késôn csinálja a babás, csak csinálja. 7,5 hósan még nem muszáj másznia, az én fiam is akkoriban kezdte. Elôbb állt fel bútor mellett, aggódtunk is, nehogy kimaradjon a mászás, de a gyógytornával ezen is segítettünk.
Lehet, hogy feszes a fiad, és bizonyos mozdulatok kellemetlenek neki,azért nem mászik szívesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!