Mikor kezdjem el intézni a gyedet? Meddig jár a T-gyást pontosan?
Szia!
A Tgyás 24 hétre jár. Az OEP-től kapott határozatban benne van, hogy melyik az utolsó napod.
Feltételezem, hogy a szülés időpontjától kérted, nem korábban.
Érdemes intézned a Gyedet, hogy folyamatosan kapj ellátást, ne az legyen, hogy egyik hónapban alig valamit, majd a következőben meg többet, főleg, ha szükséges az összeg.
Az OEP honlapjáról letöltöd a GYed-es formanyomtatványt, szépen kitöltöd úgy, hogy a Tgyás lejártát követő naptól kéred a Gyed megállapítását.
pl. aug. 23-ig jár a TGYás, akkor aug. 24-től kéred a Gyedet.
A formanyomtatványt leadod a munkáltatódnak. Ők majd intézik.
A nyomtatvány mellé pedig írj egy kérelmet a munkáltatódnak (munkáltatói jogkör gyakorlójának), hogy fizetés nélküli szabadságot kérsz a Gyed 1. napjától (példa szerint aug. 24-től) a gyermeked 2 éves koráig.
HA Gyesen is maradni akarsz, majd előtte írsz egy újabb kérelmet.
A két papírt (formanyomtatvány, kérelem) leadod a munkáltatódnál).
a Nyomtatványok biztosítottak részére pont alatt:
Igénybejelentés gyermekgondozási díjra nyomtatvány kell
Sajnos nincs nyomtatónk.Ilyen papírt hol lehet kérni?Az OEP-nél?Fizetés nélküli szabadságról kérelem?Ezt nem értem..
Köszi a segítséget!
Szia!
2. vagyok. Ha sehogy nem tudjátok megoldani a nyomtatvány kinyomtatását, akkor a munkáltatódnál majd kitöltöd. Náluk kell lennie.
A fizetés nélküli szabi iránti kérelem azért kell, mert csak így kaphatsz gyed-et. Mellette főszabály szerint nem lehet keresőtevékenységed. Ha nem kéred magad fiz. nélkülire a szülési után, olyan, mintha dolgoznál. Nagyon leegyszerűsítve.
Nekem kellett írnom. Annyit írtam bele, amit feljebb látsz.
Szia!
A tgyás 168 napig jár. Elméletileg a munkáltatód dolga, hogy jelezze, ha lejár/intézze a gyed-et. Na, nekem nem tette. Mi rohangáltunk a férjemmel - "természetesen" a tél kellős közepén, alig fél éves gyerkőccel - a papírok után. (Persze az illetékes munkatársnő, akinek a lustasága/hozzá-nemértése miatt mi idegeskedtünk, kiváló munkavégzéséért jutalmat kapott... :( )
Én most intéztem ezt. A Tgyás 168 napig jár, nekem szeptember 1-én jár le. A lejárta előtt legkésőbb 30 nappal kell igényelni a Gyedet, hogy folyamatosan kapd a pénz.
A Kincstártól kellett kapnod papírt, hogy mikor jár le.
Én nyomtattam ki Gyed igénylőlapot, 2 példányt adtam le, és a születési anyakönyvi kivonat másolatát kellett mellékelni, és szeptember 2-ától kértem.
Ezen kívül kellett egy hivatalos levelet írnom a munkahelyem igazgatójának címezve, hogy a gyed idejére fizetés nélküli szabadságot kérek.
(Alulírott "X" azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy 'dátum'-tól "Y" nevű gyermekem "z" éves koráig, azaz 'dátum'-ig részemre fizetés nélküli szabadságot engedélyezni szíveskedjen.) Én 2 éves koráig kértem egyelőre, mert a 3. évben már gyes jár, és amellett meg a jelenlegi szabályok szerint 4 órában már lehet dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!