Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mikor kezdjem el intézni a...

Mikor kezdjem el intézni a gyedet? Meddig jár a T-gyást pontosan?

Figyelt kérdés
Most 4és fél hónapos a babám.Talán öt hónapig jár ha jól tudom.Akkor már intézzem?Mit kell vinnem a munkahelyemre?

2012. aug. 10. 12:56
 1/6 anonim ***** válasza:
A Tgyas 168 napig jar. A munkaltatodak kell intezni a Gyedet, 5 munkanappal a Tgyas lejarta elott.
2012. aug. 10. 13:16
 2/6 anonim ***** válasza:

Szia!

A Tgyás 24 hétre jár. Az OEP-től kapott határozatban benne van, hogy melyik az utolsó napod.

Feltételezem, hogy a szülés időpontjától kérted, nem korábban.

Érdemes intézned a Gyedet, hogy folyamatosan kapj ellátást, ne az legyen, hogy egyik hónapban alig valamit, majd a következőben meg többet, főleg, ha szükséges az összeg.

Az OEP honlapjáról letöltöd a GYed-es formanyomtatványt, szépen kitöltöd úgy, hogy a Tgyás lejártát követő naptól kéred a Gyed megállapítását.

pl. aug. 23-ig jár a TGYás, akkor aug. 24-től kéred a Gyedet.

A formanyomtatványt leadod a munkáltatódnak. Ők majd intézik.

A nyomtatvány mellé pedig írj egy kérelmet a munkáltatódnak (munkáltatói jogkör gyakorlójának), hogy fizetés nélküli szabadságot kérsz a Gyed 1. napjától (példa szerint aug. 24-től) a gyermeked 2 éves koráig.

HA Gyesen is maradni akarsz, majd előtte írsz egy újabb kérelmet.

A két papírt (formanyomtatvány, kérelem) leadod a munkáltatódnál).

[link]

a Nyomtatványok biztosítottak részére pont alatt:

Igénybejelentés gyermekgondozási díjra nyomtatvány kell

2012. aug. 10. 13:25
 3/6 A kérdező kommentje:

Sajnos nincs nyomtatónk.Ilyen papírt hol lehet kérni?Az OEP-nél?Fizetés nélküli szabadságról kérelem?Ezt nem értem..

Köszi a segítséget!

2012. aug. 10. 13:54
 4/6 anonim ***** válasza:

Szia!

2. vagyok. Ha sehogy nem tudjátok megoldani a nyomtatvány kinyomtatását, akkor a munkáltatódnál majd kitöltöd. Náluk kell lennie.

A fizetés nélküli szabi iránti kérelem azért kell, mert csak így kaphatsz gyed-et. Mellette főszabály szerint nem lehet keresőtevékenységed. Ha nem kéred magad fiz. nélkülire a szülési után, olyan, mintha dolgoznál. Nagyon leegyszerűsítve.

Nekem kellett írnom. Annyit írtam bele, amit feljebb látsz.

2012. aug. 10. 14:08
 5/6 anonim ***** válasza:

Szia!

A tgyás 168 napig jár. Elméletileg a munkáltatód dolga, hogy jelezze, ha lejár/intézze a gyed-et. Na, nekem nem tette. Mi rohangáltunk a férjemmel - "természetesen" a tél kellős közepén, alig fél éves gyerkőccel - a papírok után. (Persze az illetékes munkatársnő, akinek a lustasága/hozzá-nemértése miatt mi idegeskedtünk, kiváló munkavégzéséért jutalmat kapott... :( )

2012. aug. 10. 16:35
 6/6 anonim ***** válasza:

Én most intéztem ezt. A Tgyás 168 napig jár, nekem szeptember 1-én jár le. A lejárta előtt legkésőbb 30 nappal kell igényelni a Gyedet, hogy folyamatosan kapd a pénz.

A Kincstártól kellett kapnod papírt, hogy mikor jár le.

Én nyomtattam ki Gyed igénylőlapot, 2 példányt adtam le, és a születési anyakönyvi kivonat másolatát kellett mellékelni, és szeptember 2-ától kértem.

Ezen kívül kellett egy hivatalos levelet írnom a munkahelyem igazgatójának címezve, hogy a gyed idejére fizetés nélküli szabadságot kérek.

(Alulírott "X" azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy 'dátum'-tól "Y" nevű gyermekem "z" éves koráig, azaz 'dátum'-ig részemre fizetés nélküli szabadságot engedélyezni szíveskedjen.) Én 2 éves koráig kértem egyelőre, mert a 3. évben már gyes jár, és amellett meg a jelenlegi szabályok szerint 4 órában már lehet dolgozni.

2012. aug. 10. 16:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!