Egy újszülöttnek milyen iratokra van szüksége és hogyan kell azokat igényelni?
A TAJ kártyát postán küldik ki,nem kell ahhoz igénylés,azt a kórház intézi.A szül.a.kivonat+lakcímkártya kórház függő.Van ahol bemennek az okmányirodáról,felveszik az adatokat és hozzák is az anyukának;de van ahol (nálunk így volt),be kell menni érte az okmányirodába.
Az adókártyát személyesen kell igényelned.Akkor menni a NAV-hoz,mikor már megvan a lakcímkari+sz.a. kivonat is.Kb.1-2 hét,mire leküldik nekik rendszeren a pici adószámát.Valószínűleg nem fogtok kártyát kapni,mert országosan nem készítenek (nincs rá pénze a NAV-nak),így csak egy hiteles papírt fogsz kapni,amin szerepel az adószáma a babának.Az addig érvényes,míg egyszer csak nem lesz kártya (én már több,mint 1 éve várok a sajátomra).
Esetleg,amit nem kell,de érdemes kiváltani neki a szem.igazolvány.Azt bármikor tudjátok intézni,elég hozzá az egyik szülő és 3 évig érvényes,ingyen van.Én ez év februárjában szültem.
Nálam(Debrecen ) úgy volt hogy bejött egy hölgy a kórházba ő felvette az adatokat a születési anyakönyvi kivonathoz és a TAJ kártyához. És ezeket kipostázták + a lakcímkártyát.
Az adókártyát is kipostázták csak jóval később.
Én pont 6 hete szültem a Sote2-n. A kórházban hétköznap reggel 7-du 3 ig lehet intézni a betegfelvételi irodában és másnap 9 től lehet átvenni a Születési anyakönyvi kivonatot és ha jól emlékszem a lakcímkártyát is, a Taj kártyát automatikusan postázzák.Kell a házzasságitok, és a te irataid és apa iratai is eredetiben vagy fénymásolva.
remélem tudtam segíteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!