Csak üveges kaját ehetnek már a babák?
Jaj, nehogy elhiggy már ilyen baromságokat. Aki azt mondja, hogy egy üveges bébiétel-ami akár hetekig áll a boltok polcain-egészségesebb, mint a friss, saját kezűleg választott zöldség, az nem normális, már elnézést.
Hihetetlen mikkel akarják tömni szegény anyukák fejét...
Évtizedekkel ezelőtt még nem volt bébiétel mégis megkockáztatom, hogy fele ennyi allergiás, gyenge, beteges gyerek nem volt, mint most. Oké, haladunk a korral, más okai is vannak az allergiás megbetegedéseknek, de azért ez már nevetséges...
Ha van ismerősöd falun, ahol tudod, hogy nem műtrágyázzák a földet, akkor nyugodt lélekkel adhatod a babádnak ami ott terem.
Én egyébként nem vagyok az üveges ételek pártján... Mi csak utazáshoz vagy szükség esetére tartogattuk őket.
Én egyiktől sem zárkózom el. Főztem is babámnak, de kapott üvegeset is.
Az én védőnőm egyiktől sem zárkózott el, nem tiltotta az üvegeset, és főleg nem a házilag elkészített ételeket.
Tudod volt már baleset mindenből. Az üveges ételekben szilánk maradt, a zöldségeket vegyszerezik...na tehát ne is adjunk a gyereknek lehetőleg ételt, nőjön fel simán levegőn. :)
Ha az ajánlásokat veszem figyelembe, akkor havonta mást kellene csinálnom, nem beszélve arról, hogy jóval több gyermek nem élné meg a gyerekkort, ha minden táplálkozási -állítólagos- veszélyforrás, tényleges veszélyforrás lenne.
Némi realitás azért van benne, hiszen egyes zöldségek nitráttartalma (pl. krumpli, répa, spenót, sóska) nagyon magas lehet. Ez ellen szerintem az alábbi módon lehet védekezni:
1; bio zöldséget vásárolsz, magad termeled, vagy megbízható helyről/háztól veszed
2; Mindig leöntöd a zöldség főzővizét (bár így a vitaminok egy része is elvész)
3; Mindig csak frissen adod az ételt (mert tárolás során a baktériumok hatására a nitrát mérgező nitritté alakulhat)
4; Bio bébiételt vásárolsz
Van benne igazság, sajnos! Nekünk van nitrátmérőnk, itthon nem lehet kapni, külföldön vettük, nagyon drága volt... Így mérem a zöldségek és a gyümölcsök nitráttartalmát. Vannak olyan esetek, amikor iszonyatosan magas értékeket mutat, most pl. az összes magyar sárgadinnye és sárgabarack n.tartalma nagyon-nagyon magas, felnőttnek is veszélyes. A mostani (később talán jobb lesz) magyar dinnyének is nagyon magas, de a külföldieknél elég jó értékeket mutat. Szóval, sajnos, vannak esetek, mikor lehet mérgezést is kapni, akár kórházba kerülni, egy ilyen sárgadinnyézés után a kisgyerek simán kiköthet a kórházban. Nem ijesztésképpen írtam le, meg nem parázok minden miatt, de azért is vettem ilyen mérőt, mert a nitrát nagyon veszélyes, hosszútávon daganatot okoz, bizonyított tény sajnos, a mérgezés még semmi ehhez képest:(
Szóval, tényleg, megbízható helyről kell venni, mert igaz, hogy Mo.-on rossz a talaj ilyen szempontból, de ha nem vegyszerezik agyon a zöldség-gyümölcsöt, akkor nem olyan veszélyes, sőt ehető is a legtöbb. Így érdemes megbízható forrásból vagy biót venni, ami nagyon-nagyon drága.
És persze, jobb a friss kaja, mint az üveges, ez egyértelmű. Ha úgy vesszük, az üveges az konzerv kaja. De az üveges tényleg megbizható, nincs nitrát benne. Én adok néha üvegeset is, de a frisset preferálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!