Feszes izomtónusú babás anyuka van itt? Tünetekre, tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
Szüléskor a köldökzsinór egyszer a nyakára volt tekeredve, de akkor nem mondták, hogy figyeljek bármire is, vagy hogy ez mit okozhat. Most 3 hónapos a kisfiam, és a következőket vettem észre: utál hason lenni, a nyaka néha nagyon merev (nem is tudom alváshoz úgy forgatni sokszor, ahogy kéne), a karját szinte lehetetlen kinyújtani a magasba, olyan görcsösen tartja csecsemőtartásban, sokszor megfeszíti az egész testét ha karban van, fészkelődik stb.
A mozgásfejlődésben talán még nincs elmaradva, mert az oldalára már szépen gurul.
Nem távdiagnózist kérek, nyilván el szeretném vinni majd gyógytornászhoz, hanem tapasztalatokat kérnék szépen: nálatok milyen tünetek voltak, hogyan és mennyi idő alatt oldódott meg a probléma? Köszönöm!
Ne ijedj meg a feszességtől. Hasonló volt a fiamnál is, illetve ő preferálta az egyik oldalát, mert csak bal oldalon volt feszes, ill. a nyaka. 3 hónaposan vittem ezzel gyógytornászhoz, aki azt mondta, ritka az olyan baba, akinek semmije nem feszes, csak sokszor észre sem veszik. Legtöbben kimozogják. Mutatott 2-3 gyakorlatot, amiket otthon csináltunk, és valóban kimozogta. 4 hónaposan hátról hasra fordult, onnantól csak hason akart lenni (előtte utálta), rájött, hogy úgy lát több mindent. Aludni nem tudott hason, mert a feszes izmok miatt mindig tartotta a fejecskéjét, kényelmetlen volt neki letenni. Csak 1 hónap múlva, 5 hónaposan forgott visszafelé, de pár hétre rá kúszott is. Igazából a kúszás segített a legtöbbet. 8 hónaposan mászott, én azon még láttam kis asszimetriát, de eltűnt az is.
Ja, és miután az izmai rendbejöttek, azóta sokszor hason alszik.
Egymás után két gyerekemnél volt ilyen probléma.
Az elsőnél készületlenül ért, így elég sokára vettem észre, hogy gond van. Utált hason lenni, így nehezen tanulta meg emelni a fejét. A konkrét tünet az volt, hogy 4 hónaposan megtanult hasra fordulni, de a visszafordulással még 6 hónaposan is gond volt. Nem az aggasztott, hogy 6 hónaposan nem fordul hasról hátra, hanem az, hogy széttárta a karját, így amikor fordult, alászorult, és nem tudta befejezni a mozdulatot.
Elvittem Dévényeshez, kiderült a feszes izomzat. A fordulás néhány kezelés után ment, viszont sorban jött elő a többi kisebb-nagyobb probléma. 5 hónapos hetenkénti intenzív masszázs és otthoni gyakorlatsor segítségével 5 hónap alatt teljesen rendbejött.
A kisebbnél már számítottunk rá, és bár nem volt semmi tünet, 2 hónaposan megnézettük. Hát vele talán nagyobb is volt a probléma, mint a nővérével. Csak nem deréktól felfelé, amit picinek könnyebb észrevenni, hanem lefelé, ami ilyenkor még nem annyira látványos.
A combizmai nagyon feszesek, ha felültette a gyógytornász, gyakorlatilag a keresztcsontján ült. Vele is szépen haladunk, most 10,5 hónapos, és gyakorlatilag már csak szintentartás miatt járogatunk. Soha nem lesz valami laza, nála teljesen kimaradt a lábujjszopogatós időszak.
Kisfiam is feszes volt. A tünetei : Csak oldalra fordult, de azt is homorítással. Homorításból viszont nem lehet átfordulni, ahhoz domborítani kéne. A lábai folyton keresztben voltak, mert a combizmai összerántották. Hason folyton "lebegett", a kezei és lábai mindig a levegőben röpködtek. Nem tudott szopizni, vagyis csak 1-2 percig, utána elfáradt. A szája folyton nyitva volt. Alvásnál csak az egyik oldalra fordította a fejét. Öltöztetésnél nagyon merevnek éreztük a karjait, lábait. Mintha ellent tartana.
5 hónapos korától kezelte Dévényes, 1 éves koráig. Szépen behozta a lemaradást, 1 évesen már stabilan járt. 2 alkalom után, már forgott, nem folyt ki a tápszer a szájából (addig a fele a ruháján kötött ki).
Én már bánom, hogy nem mutattam meg előbb, de mindenki azt hajtogatta, hogy csak lusta baba...na ja...sok okos...
Ha úgy érzed valami nincs rendben, vidd el a babádat! Veszíteni nem fogtok vele semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!