Milyen szép igazi magyar (ősi magyar) lánynevet tudtok?
A Luca meg az Anna nem ősi magyar nevek :(
én se adnék Annát egyébként mert én meg az "Ancsi"-tól készülök ki :))
Viszont a Villő, Csenge, Csende ezek tuti magyar nevek...illetve a Boglár és a Boglárka is. Bár nem ŐSI, (ha a honfoglalás koriakat tekintjük annak) de magyar.
Meg még egy eszembe jutott a Szira és a Szirka, mindkettő magyar név , szürkét jelent.
Nekem egyik se tetszik ezek közül sajna :(
pedig mi is nagy gondban vagyunk, 36 hetes vagyok és még mindig nem döntöttünk egy név mellett se a kislányunknak ...:/
Ágocska - Árpád , a leghatalmasabb magyar fejedelem lánya, Tevele besenyő vezér felesége(Ághka). Jelentése: ág. Férfi párja: Ágas.
Aisa - Az Aisa magyar eredetű női név, jelentése: ajak. Rokon neve: Ajsa.
Rege - A Rege ősi magyar eredetű női név. Az Árpád-korig visszanyúló feljegyzések szerint a regölésre, énekmondásra vezethető vissza.
Réka - A Réka női név Atilla hun uralkodó kedvenc feleségének a nevéből származik. A honfoglaláskori Ríka név megújult formája. Jelentése egyes források szerint, folyó patak, más források szerint Ré-Ka, vagyis a nap lelke.
Édua - Az Édua kun-magyar eredetű női név, jelentése: kelő Hold.
Emőke - Az Emőke női név régi magyar személynévből származik. Jelentése: anyatejjel táplált újszülött, csecsemő.
Énee - A szkíták, hunok, vagyis magyarok krónikai ősanyja nevének (Eneth) egyik formája. Ő az óiráni népek hitvilágában az élet forrása, az élet vize, az anyaság, a termékenység jó szelleme.
Remélem segitettem :)
Ajándék,Ajnácska,Áldáska,Arany,Arika,Barót,Bíbur (Bibur, Bibura),Bogárd,Bolda,Buga (Buga),Csikó (Chiko),Csente (Chente),Cseperka (Cheperka),Csepke (Chepke),Csillag,Csuda (Chuda),Delin,Déva,Emese,Emőke, Enéh,Fehéra (Fehera),Gilvád (Giluad),Gyöngy,Hajna,Havadi,
Hete,Hitvánd (Hituand),Jóleán (Jolean),Karold (Carold(u)),Kecse (Keche),Köncse, Köcse (Cunche),Krabocsa(Crabocha),Lelle,Lente,Mag (Mag),Manga (Manga),Mikolt,Nyesta, Nyeste (Nesta, Neste),Örsi,Öte, Piriska,Rázdi (Rasdi),Réka,Sáfély,Sarolt,Somocska, Szecsőke,Szépa (Scepa),Virág (Wiraag)
kincső- Jókai névalkotása, jelentése: számomra ő egy kincs. Nagyon szép név, bár az én lányom Dóra. :)
5,5 hós babás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!