Milyen következményei lehetnek, mi lehet a baja egy 10-11 hónapos gyermeknek, ha nem kapja meg naponta az 500 ml tejalapú táplálékot?
Mindkét gyermekem tejfehérje allergiás, így ennek esélye is ki volt/van lőve nálunk.
Igaz 20 hónapos korukig kaptak anyatejet, de utána hosszabb ideig szinte semmilyen tejterméket.
Egyikük kinőtte, de mivel sosem szokott hozzá a nagy mennyiségű tejtermékhez, messze nem fogyaszt annyit, a pici meg még nem kaphat.
Egészségesen fejlődő gyerekek, eddig se foggal se csontozattal semmi bajuk nem volt.
Jó lenne tudni, hogy mellette miket eszik.
A fehérje miatt fontos, hogy egyen húst, ha a tejtermékeket nem hajlandó meginni, mivel a fehérje a szervezet építőköve. De fehérje van a húsokon kívül egyes a halakban, bizonyos zöldségekben, és gabonafélékben is.
Nem feltétlen lesz következménye, ha nem eszik elegendő tejalapú táplálékot, ha mellette változatosan eszik.
A kálcium is valóban fontos, de mikor dokival beszéltem, mert lányom sem volt hajlandó tejes dolgokat enni-inni, akkor a doki csak annyit mondott, hogy pótoljak hússal, és ne aggódjak nagyon.
Semmilyen következménye nincs!
Egyik gyermekem sem kapott naponta tejalapú dolgot,hetente 2 joghurtot ettek,néha túrórudit- de hát abban nem sok tej van!- Egészségesek,mint a makk! :-D
Üdv:3 lányos
A tehénej az egyik legártalmasabb élelmiszer, csak egészségesebb lesz, ha nem kap tejalapú dolgot. Egyen húst, tojást, májat, hogy meg legyen a megfelelő fehérjebevitel.
Most már vannak azzal kapcsolatban is kutatások, hogy a túlzott tejfogyasztás inkább árt a csontozatnak. Ill. kapcsolatba hozták az autizmissal is. A közfelfogással ellentétben nem csak a tejben van kálcium.
Kisfiam 1 eves kora korul egyik naprol a masikra nem akarta mar elfogani a tapszert sem a tehentejet. Probaltunk tobbfele tejitalt, vanilias tejet, maickavet, kakaot, epres izut, tehentej + tapszer keverve, de sajnos nem itta meg.
A tehentejet egyetlen egy esetben hajlando elfogadni ha reggel adom neki muzlivel. De ugy, hogy 2 marek muzlihez kb. 50-70ml tej. Ha tobb van mar benne akkor nem kell neki.
Milkshake-t szoktam neki csinalni ketnaponta egy nagyon pici vanilia fagyival es jo sok gyumolcsel meg kb. 250 ml tejjel. Ezt nagyon szereti foleg az eprest meg a bananos milkshake-t. De megissza az osszeset, nincs vele gond. De ha meglatna, hogy tejjel van tuti ezzel sem kene mar foglakoznom mert nem inna meg. :( De igy inkabb a gyumit meg a fagyit erzi rajta es szereti kanalazni meg utanna kiissza szivoszallal a bogrebol.
Szoktam neki sajtcsikokat felvagni uborka csikokkal meg repa csikokkal es ezeket szereti martogatni humuszba, foghagymas tejfolbe, vagy metelohagymas tejfolbe. Ezt az otletet a bolcsibol "loptam" mert ott kapnak ilyet neha uzsonara. :) Ez is jo kalcium. Ezt altalaban delutan adom neki uzsonara hetvegente ha itthon van, de a sajtcsik mindig ott van csak variallom melle a dolgokat, hogy ne legyen unalmas. Van amikor piritoskenyer csikokat is vagok. A joghurtot szerencsere megeszi igy ezt is kap naponta. Imadja ha megpiritom a kenyeret es sok sajtot teszek a tetejere majd beteszem grill ala. Igy raolvad a sajt es vagok neki csikokat belolle. Ezzel Isteni finom martogatni a lagytojast. :) Ugyhogy variallok minden felet, hogy kapjon eleg kalciumot de eddig semmi gond.
De ez folyik kb. 1 eves kora ota. Egeszseges mint a makk. 1 eves kora ota bolcsis es ketszer volt beteg a bolcsibe 1 ev alatt.
Rengeteg zöldségben van kálcium,a fehérjetartalma egy joghurtnak meg majdnemhogy semmi.
Semmi extra nincs a tejben amit máshonnan ne lehetne bevinni a szervezetbe,ez visszamaradt "kommunista" nézet,amikor a tej=életerősség,egészség . Rengeteg ember érzékeny a tejfehérjére,vagy a tejcukorra,nehezen emészthető ,nem nekünk lett kitalálva.
Ezttől függetlenül mi is ezsünk tejterméket (potnosabban én nem mert laktózérzékeny vagyok),de elenyésző mennyiséget. kapjon zöldséget,gyümölcsöt,gabonaféléket ,és húsokat változatosan, semm ibaja nem lesz.Sok gyerek el sem fogad semmiféle tejet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!