Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Bele szoktál enni a babád...

Bele szoktál enni a babád ételébe / adsz neki a te evőeszközöddel?

Figyelt kérdés
2012. febr. 2. 18:15
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Én nem, mert kismamaként egy családi nagyon jó barát fogorvosunk lelkemre kötötte, hogy ne csináljam majd ezt, és ne csókoljam szájon ami nagy divat mostanában, mert a fogszuvasodást így elkapja már most. És a szájában leselkednek majd. Ez pedig egy visszafordíthatatlan folyamat. Én minden evés (tápszeres) és ivás( álltalában teát kap) után mindig nedves gézlappal áttörlöm az innyecskéjét amit most szeret is mert fogzik és jól esik neki.:) Ezt sok babafogászati tanácsadóban is olvastam és ezt is nagyon tanácsolta. Én pedig nem szoktam ellenkezni az orvosi utasításokkal. Főleg nem akkor, ha egy igazán jó ember mondja, aki soha nem akarna ártani vagy feleslegesen okoskoni. Amikor megkóstolom a bébiételét (anélkül nem adom oda, nehogy túl megel vagy hideg legyen esetleg selejtes üveg..) akkor mindenképpen steril kanállal és utána másikkal etetem. Én így vagyok nyugodt és mindig is nagyon tisztaság szerető voltam. Mindent fertőtlenítek neki estére. Bútor, pelenkázó, kiskád...Annyira rutinból megy, hogy el se tudnám képzelni, hogy ne így legyen. Nekem semmiféle plusz megterhelést ez nem jelent. Viszont én az a fajta vagyok, aki nem bír addig elaludni amíg nem győződött meg arról, hogy a lakás minden zuga csillog-villog és tiszta. Nem szeretném ha a babám bacilust enne. Mindent követek a nagy könyv szerint:);) Aki nem, annak úgy jó. Nekem pedig így.
2012. febr. 3. 00:03
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

,,A csecsemőket és totyogókat leggyakrabban a szülő vagy más gondozó fertőzi meg. Ez különböző módokon történhet. A szülők esetleg megengedik a kíváncsi babának, hogy a fogkeféket megrágja. A baktériumok átmehetnek puszival vagy közös evőeszközök használatával. Ha a S. mutans egyszer már bent van a gyermek szájában, ott már gyorsan tud szaporodni. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák más, hasonló baktériumok és sok más mikroorganizmus növekedését, így ez válhat a leggyakoribb baktériummá a gyermek szájában (Slavkin 1999).

Megelőző intézkedések segíthetnek a csecsemők és totyogók S. mutans fertőzésének leküzdésében. Egy tanulmány kimutatta: "Ha a terhes nők a hetedik hónapban naponta kiöblítették a szájukat nátrium-fluoriddal és klórhexidinnel, gyermekeik szájában a baktériumok megtelepedése mintegy négy hónappal később következett be" (Slavkin 1999). Mindemellett, mind a nátrium-fluorid, mind a klórhexidin vényköteles, és mellékhatásaik vannak. Használatuk vitatott. Alkalmazásuk előtt az édesanyának ajánlatos kikérnie a saját orvosa véleményét ezek kockázatát és hasznát illetően.

A korai gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem egyik kulcsa az, hogy minél később tegyük ki a gyermeket a S. mutans fertőzésnek. A közös evőeszközök és fogkefék használatának elkerülése a másik. Ha a baba mesterséges cumikat - beleértve a nyugtatócumikat is - használ, a szülőnek vagy a gondozónak soha nem szabad ezeket a szájába vennie. Mivel a S. mutans alacsony pH-jú környezetben növekszik, magasabb pH érték fenntartásával a szájban megelőzhetjük, hogy a S. mutans uralkodóvá váljon a száj baktériumflórájában (Slavkin 1999). Ahogy korábban megállapítottuk, a tápszer csökkenti a száj pH értékét, az anyatej nem, így a tápszerkiegészítés kerülendő, illetve, ha a csecsemő mégis kap tápszert, ajánlatos etetés után megtisztítani a fogait. Rendes körülmények között a pH érték csökken az emésztés folyamata alatt, és fokozatosan emelkedik, ahogy az étel elhagyja a szájüreget. Amikor eszünk vagy iszunk, a nyál elkezdi cukorra bontani az ételt. Ebben a cukor(oldatban) áznak a fogak, és ezen élnek a baktériumok, ezáltal csökkentik a pH értéket a szájban. Minden étel tartalmaz cukrot, és a szájban lévő baktériumok cukron élnek. Amikor csökken a száj pH értéke, a zománcfelszínből kioldódnak az ásványi ionok. Az étkezések között a nyál visszaállítja a normális pH értéket. Ahogy korábban megállapítottuk, úgy tűnik, hogy az anyatej visszaépíti az ásványi anyagokat a fogzománcba. Mivel az emberi tej kálciumot és foszfort épít a fogakba (remineralizálja), és nem csökkenti a pH értéket, úgy látszik, hogy az anyatej erősebbé teszi a gyermekek fogait és segít megelőzni a lyukakat"

Forrás: [link]

,,Talán meglepő, de a fogak ápolása tulajdonképpen már azok kibújása előtt megkezdődik. Már a fogatlan csecsemőnél meg kell kezdeni a szájüreg tisztítását: szopizás után kitörölhetjük a száját egy nedves textilpelenkával. Amikor bújnak a fogacskák, masszírozzuk át a duzzadt fogínyt a tiszta kezünkkel, adjunk a babának puha, lehűtött rágókát. Lényeges, ám kevéssé közismert dolog, hogy a fogszuvasodásért felelős baktérium, a Streptococcus mutans nincs jelen az csecsemők szájában: "fertőzéssel" kerül oda a környezetében élők szájából. Épp ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a közös kanál használatát, ne nyaljuk le a baba cumiját, tüsszentésnél, köhögésnél legyünk elővigyázatosak."

Forrás: [link]

2012. febr. 3. 07:06
 13/17 anonim ***** válasza:
67%

Én egyet értek a 10-es válaszolóval. Vagyis én is ezt csináltam a fiamnak régen.

- hagytam, hogy a szőnyegen kússzon-másszon, anélkül, hogy közben ötször megmostam volna a kezét.

- evett az én kanalammal és a férjem kanalával is.

- ha leesett a cumija, és nem voltunk vízközelben, akkor fogtam magam, és bekaptam a cumit, aztán beletettem a szájába.

És még sorolhatnám estig, hogy miket hagytam még neki.

És lássuk be, igaza van a 9-es válaszolónak. Ha a gyereket még a fontos bacilusoktól is óvod, akkor cseszheted, mert egy évben minimum 5x járhatsz majd vele orvoshoz. Ami nem éppen egy kellemes dolog, főleg, ha már dolgozol. Amíg kicsi, addig oké. De ha a gyerek már egy éves... Mivel az én fiam már három éves, nem óvom semmi extra dologtól. És láss csodát: szeptember óta ovis, és egyszer sem kellett vele lemenni a körzeti orvoshoz, mert beteg lett volna.

Hát nem csodálatos?:)

2012. febr. 3. 07:52
 14/17 anonim ***** válasza:
Ez mind szép is jó, de csak 1 éves kor után biztonságos. Viszont a szájban lévő baktérium egyáltalán nem egészséges. Ettől nem lesz beteg és a körzetihez sem kell majd cipelned. Viszont később fogászhoz annál inkább. Nekem anyukám is kiskoromban ugyan úgy tisztította az ínnyemet és sok tejet is kellett innom minden nap, a csontjaim és a fogaim miatt, pedig nem szerettem igazán. Mára felnőtt fejjel soha egy lyukas fogam nem volt, nem volt ínygyulladásom vagy bármilyen fogászati problémám. A fogaim természetesen hófehérek és ezért igen is meg kell köszönjem neki, hogy ennyire óvta őket. ugyan így teszek én is a kislányommal. Ez nem genetika nálunk ugyanis rengeteg fogászati műtétje volt apukámnak is több a mű mint az eredeti...Éppen mielőtt jöttem volna egy komolyabb problémával szenvedett. Így a saját kára miatt fordított ennek ekkora jelentőséget. A barátnője akivel majdnem egyszerre szült és szomszédok voltak ugyan úgy tisztította a fia száját, mert anyától ezt látta és hallotta. Igaz 3 éve találkoztam a mára már férfivé nőtt ,,kisfiúval". De tudom, hogy ugyan úgy semmilyen lyukasfoga nem volt 22 éves koriáig amíg minden nap találkoztunk. Körülöttem pedig mindenkinek hol gyökérkezelés, hol tömés, fúrás csiszolás...ááá... Nekem a legnagyobb problémám hogy még nincs kint a bölcsességfogam és néha fáj a fejem tőle. Remélem hogy anyukám gondoskodásának és a róla vett példaként saját odafigyelésemnek köszönhetően én nem fogok majd a műfogsoros idősek közé tartozni... A fogszuvasodás az egyáltalán nem nevezhető ,,jó baktáriumnak". Nem súlyos. nem halálos és nem lesz semmiféle tragádia ha elkapja. De lesznek olyan fogászati problémái ami a legtöbb embernek van. Miért? Mert a legtöbb ember szülei nem tulajdonítottak ennek jelentőséget. Talán egyesek úgy vannak vele, hogy egy fogtömés nem nagy dolog. De ha megelőzhető és ez az egésszéges akkor miért ne tennénk meg? Aki nem akar az ne tegyen ellene. De kár, hogy nem tudja a szülő, hogy ha az iskolai fogászat alkalmával a gyereknek fogat kell tömni az nem egy természetes dolog miatt van, hanem mert ő nem ápolta a gyereke fogait. Sőt! Gyakorlatilag ő fertőzte meg azzal az ,,egészséges baktériummal" ami messziről sem egésszéges és ő okozta a fogak romlását. Nem azt mondom, hogy kihullik tőle a foga. De felnőtt vagy idős korára tuti...Egyébként utána lehet kérdezni fogorvosoknál , akár olvasni az összes erről szóló ismeretterjesztőt... Ez nem egy olyan baktérium amit valaha is ki lehet nőni és nem egy olyan amit az imunrendszer bármikor le fog tudni küzdeni. A fogszuvasodást okozó baktériumot ha egyszer átadod a kisgyereknek azt többé onnan ki nem üldözöd. Egyébként is jelen lesz később, mert megakadályozhatatlan, hogy majd ne kapja el, de lehetőség van arra, hogy visszábbtartsd az elszaporodását. Viszont ezt kiskorban még nem lehet. Ott csakis a megelőzés segíthet. Később meg hiába öblögettetsz vele bármit...
2012. febr. 3. 09:35
 15/17 anonim ***** válasza:

Én ugyanúgy ettem anyukám evőeszközeivel, azután, hogy ő is evett velük: egy fogam sem hullott ki, életemben talán ha egy lyukas fogam volt és sosem kellett fogászatra járnom.

Én nem vagyok paramami, és ez sokaknak nem szimpatikus. De ez van, én ezt láttam a családi körünkben, mi egy porszemtől, ami a gyerek ruháján van sem szaladunk ki a világból.

2012. febr. 4. 13:09
 16/17 anonim ***** válasza:

Azért én nem gúnyolódnék azokkal akik szeretik a rendet és a tisztaságot. hidd el senki nem fog egy porszemtől agyvérzést kapni...De már anyáink és nagyanyáink kifőzték a kisbabák holmiat és igen. sterilizálták azokat a dolgokat amikből megkínálták őket. Nem véletlenül figyelmeztet a gyerekorvosod és védőnőd arra, hogy ezeket így vagy úgy csináld.

Ha ennyire ki akarod sarkítani azokat, akik normális körülmények közöt kezetmosnak mielőtt a gyerekükhöz nyúlnak vagy mikor hazaérnek...akkor engedd meg, hogy kisarkítsam egy kijelentéssel én is az érvemet. NEM FOGOM A SZAROS KEZEMET A GYEREKEMBE TÖRÖLNI...

Az pedig, hogy egy lyukas fogad volt ,,csak". Annak örülj és ne dicsekedj. Manapság az ember nem így van. Orvosi magyarázat van arra és érv, hogy gondoskodj a gyerek fogairól. A saját baktériumoddal fertőzöd meg. Ezek nem ,,jóbacik" és nem ártalmatlanok. Ez a fogak romlását okozza. Nem csak ,,okozhatja". Okozza is kő keményen. Nem feltételes mód, hogy ,,megelőzheted". Hanem megelőzöd. Nem laikus és nem is egy fogorvos álltal közölt tény. Ez nem egy nagy lenyűgöző felfedezés. Ez mindig is így volt és lesz. Régebben nem volt arra igény, hogy védjék a fogakat. Nem számított a megjelenéshez ennyire tudatosan mint napjainkban. Ha nálatok erre nincs igény ez a ti dolgotok. Vegyél nyugodtan példát anyáidról. Azokról, akik még abban a világban éltek ahol lázadásnak számított a szakadt farmernadrág, ahol őrületes találmány volt a színestv. Nagymamád havonta vattát tömködött a bugyijába és talán még a hűtő fogalma sem volt ismerős számára gyermekkorában, hanem földbe ásott veremben tartották az ételeket (falvakban), és a kútrja járt vízért. Ahol egy családban rengeteg gyerek született és az idősebb gyermekek nevelték a kisebbeket, ahol (EZ AZ ÉN NAGYSZÜLEIMNÉL MINDEN CSALÁDBAN VOLT!) a sok gyermek közül 1-2 meghalt fertőzéses lázas megbetegedésben, vagy esetlegesen a még ismeretlen higéniai körülmények miatt szintén még meg sem született élve. Ekkoriban az volt a szokás amit nyugodtan hagyományként őrizhetsz, hogy ha egy gyermek meghalt, a következőnek ugyan azt a nevet adták. Vegyél példát nyugodtan azokról a most 65-80 éves hölgyekről akik olyan időkben éltek miszerint,,tudod, annyi volt a gyermek, hogy tán még örültünk is, ha nem született meg...és annyi volt a betegség főleg a kisdedeknél, hogy félni kellett ki marad élve". Az ő lányaik most 40-5

2012. febr. 5. 00:57
 17/17 anonim ***** válasza:

Az ők lányaik most 40-50 év körüliek. És az övék 25-20.... nem volt ez olyan régen. 3 generációnyira. Azóta lcd 3d-es tv-ről nézik a kicsik a minimaxot, steril körülményeket teremthetünk, hogy megvédjük a baktériumoktól mi magunk tampont használhatunk és hűtőben hűthetjük az ételt a fagyasztóról nem is beszélve...

Én ebbe a világba szeretném felnevelni a gyermekemet. Ebben élünk. A világ megváltozott. Hogy te mit hogyan rontassz el a gyerekeden (pl a fogadit) az a te döntésed.

Én annak teljeskörű tudatában, hogy ezzel ártok neki nem fogom a kanalát nyalogatni. De hidd el, hogy azok az emberek akiktől példát veszel más célok és normák szerint neveltek. Ha anyukád nem is nagymamád anyukádat (akiről ő vett a saját nevelésedhez példát) és akiről te most példát vehetsz. Az volt pont a legkevésbé fontos, hogy éppen tökéletesek-e a fogaitok vagy sem.

Nem belső kényszerem van belekötni másba vagy a nevelésedbe belesólni, mert nem ez a célom. De megnyugodnék, ha rádöbbennél, hogy nem mindig az a helyes amit az öregek mondanak. És hogy az orvosok nem összeeskövők szervezete akik kizárólag az embereket akarják lenyúlni. Ők gyógyítanak. Ők keményen megdolgoztak a tudásukért. Én tisztelem őket, és nem fogom azt feltételezni magamról soha egyetlen egy pecig sem, hogy én egy egésszégügyi kérdésben többet tudhatnék náluk. Sokan ezt teszik...

2012. febr. 5. 01:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!