Mi a véleményetek arról, hogy lehet fizetni kell majd a kórháznak ha fogadott orvosnál akarsz szülni?
Igazából szerintem itt arról van szó, hogy az orvos a kórházi eszközöket veszi igénybe a szülés levezetésekor. A szülőszobát, a gépeket stb. Enélkül nem tudná a szülést levezetni, mert valószínűleg egy orvosnak sincs olyan rendelője, ami ezeknek a kritériumoknak megfelel. Magánrendelésen is lehetséges, hogy például a 12. heti nagyobb ultrahang vizsgálatra a fogadott orvos ultrahang-készüléke nem alkalmas, ezért a kórházba kell menni erre a vizsgálatra.
Ha viszont a kórházi eszközöket használja, akkor a kórház részéről érthető, hogy ezért pénzt kérjen. Hogy ezt kitől teszi, a kismamától vagy az orvostól, azt nem tudom, hogy mi alapján döntik el.
Angliában például ismeretlen a fogadott orvos fogalma, ott ha fogadott orvosnál akarsz szülni, akkor az azt jelenti, hogy nem az állami kórházban szülsz, hanem az orvosodnak megvan a saját "rendelője" és felszerelései erre a célra. Remélem nem mondok hülyeséget, ezt itt olvastam a GYIK-en egy anyukától. Viszont egyéb hajmeresztő dolgokat is olvasni az angliai rendszerről, például hogy képesek hazaküldeni téged a kórházból, ha bementél hogy fájásaid vannak és ők úgy ítélik meg, hogy még esetleg több óra lenne a szülésig. Volt itt olyan anyuka a GYIK-en, aki hazaért és fordulhatott is vissza a kórházba szülni. Magyarországon azért ez nem jellemző, itt van hogy már napokkal a szülés előtt bent tartanak, ha úgy ígélik meg a helyzetet.
Én fogadott orvos és szülésznő nélkül vágtam neki a szülésnek, pontosan amiatt, amit már írtam: magánrendelésen kezdtem, de a doktornő nem tudott beutalókat adni a különböző vizsgálatokra, így a háziorvosomhoz kellett mennem, aki nem értette, hogy miért nem a nőgyógyászom küld el vérvételre, stb. A 12. heti uh vizsgálatot a saját gépével nem tudta elvégezni, arra külön be kellett jelentkeznem egy másik helyen. És nem ahhoz a kórházhoz tartozott a doktornő, ahova én tartoztam. Ez így összességében nagyon macerás volt, és elmentem az SZTK-ba. Ott csak 1 emelettel kellett feljebb mennem a vérvételekre, vizeletvizsgálatra, cukorterhelésre, a háziorvosomhoz nem is kellett mennem. És amikor kiderült a terhesség végén, hogy a kislányomnak vesetágulata van, olyan profin kezelték a helyzetet, az sztk-s orvos, aki a terhesgondozást végezte, hetente küldött ultrahangra, hogy figyeljék a változást és lépni tudjanak, ha szükséges. A kórházban is maximálisan odafigyeltek rám. És amikor bementem, hogy szülni fogok, pont a terhesgondozást végző orvos volt ügyeletben, így nála szültem. Gyönyörű szülőszobában voltam, nagyon kedves volt a szülésznő, és a szülésnél kisebb csapat volt bent, hogy a kislányom rögtön a legjobb kezekbe kerüljön. Tudták, hogy volt a vesetágulatos problémája. Nem tudom, hogy mindenkinél így van-e, de nálunk a szülésnél a kórházi gyerekorvos is bent volt.
Ezt azért írtam le, mert úgy érzem, hogy egy kicsit meg kell védjem a kórházakat, vagy legalábbis azt a kórházat, ahol szültem, hogy a legjobb ellátást adják akkor is, ha nem fogadott orvos és szülésznő mellett vág neki az ember a szülésnek. (A végén adtam nekik pénzt, de igazából én inkább arra szerettem volna költeni, hogy alapítványi szobába sikerüljön kerülni a kórházi napokra. Szerencsére volt szabad hely.)
Hát az nem új hogy fogadott orvosnak fizetünk. Én is fizettem neki is, a fogadott szülésznőmnek és a szobáért is. Én nagy bajban voltam, mert nem mondott árat. Kérdezősködtem, hogy ki mennyit hogyan ad aki körlöttem volt, de mindenki más más összeget mondott. Így egy álltalam reális összeget adott párom a dokinak.
Én azért fogadtam orvost, mert nagyon sok negatív tapasztalatom van a kórházi ellátásról. Lekezelően és megalázóan kezeltek volt olyan orvos aki felemelt hanggal unott képpel szóított meg csakmert a nevem elolvasása után más nevet mondott mikor szólított és én nem tudtam hogy az az én nevem akarna lenni... Ez egy olyan vizsgálat volt ami a saját orvosom mellett is kórházban kellett vágezni. Az a bizonyos 12 hetes genetikai... Ami 1 percig se tartott miközben magánrendelésen már 11 hetesen a cseppség ujjacskáit számoltuk össze és közben párom videózta a vizsgálatot.
Szomorú, hogy úgy kellett éreznem, hogy ha valaki normális ellátást szeretne akkor a tb álltal fizetett egészségügyi ellátásra nem számíthat. Mikor felmerült bennünk a baba kérdése az egyik barátnőm anyukájával beszélgettem róla. Sokáig az itteni szülészeten volt főnővér. Ő maga is óva intett attól, hogy orvos nélkül szüljek. Sőt! Mesélt egy-két etikátlan történetet hogy a magáról nem tudó terhességmegszakítást végeztető nőről éppen hogyan beszélt a lába között munkáját végző orrvos és mivel ,,viccelődött".
Így elejétől fogva természetes volt, hogy mindent megteszünk a sérelmek kiküszöböléséért. Sajnos 1-2 elkerülhetetlen alkalmat ki kellett bírjak, de összességében nagyon pozitív élményként éltem meg a bent töltött időt.
Azért szülés közben a mellettem egy függönynyire(nem volt szabad magánszülőszoba:S) szenvedő nő sírva kiabálta, hogy nyomnia kell. Senki nem ment oda hozzá és miközben ő a gázt szívta és bódúlt volt én ilyetten figyeltem milyen gusztustalan hangnemben szól oda egy épp ügyeletes szülésznő neki és hogy még lassan megette a kis szendvicsét mire nagy szájhúzás és grimasz közepette hajlandó volt felállni és odamenni, hogy jön-e már a babája. Eközben az én szülésznőmmel beszélgettünk és a fejemet simogatta és nyugtatgatott. Én nem kaptam beöntést mert az orvosomnak mondtam, hogy félek tőle. Erre ő azt mondta, hogy akkor nem kapok. Felszívódó varratot kaptam kívül-belül. Nyomás közben begörcsölt a vádlim amit maga az orvos masszírozott ki belőle. Mikor úgy éreztem, hogy teljesen kimerültem a fejem felé jött és lelkesító és bíztató szavakat mondott nekem amikre hatalmas szükségem volt. A szobában külön szoptatási tanácsadóm volt és az anyakönyvi kivonatot is helybe hozták, minden papírt ott töltöttem ki. Azt pedig mindenki tudja hogy oda bármikor bármilyen vendéget fogathatok reggel 8-tól este 8ig. Párom végig mellettünk volt.
Sajnos tudom jól, hogy ha nem fizettem volna rengeteget mindezért szörnyű emlékképem lenne az ottlétről. Undorítónak tartom, hogy így viselkednek a kórházi rendelések során. Olyan érzés mintha csak azért lenne így, mert itt minden orvosnak külön magánrendelője van. Ha nem dolgoznának kórházi orvosként szarul nem lenne fizető vendég. Az pedig hogy fizetni ,,kell" nekik sosem volt kérdés, csak nem volt leírva. Azzal viszont mindig egyetértettem, hogy a fogadott orvos attól fogadott, mert magunk fizetünk a jelenlétéért. Biztosan nem pattanna ki hajnalban az ágyából ha éppen akkor kell riadóztatni... Az ő munkaidején kívül is bevállalt idejét és készenlétségéjért is fizetünk.
Ennek maximum az lehet a következménye, hogy még többet kell majd fizetni. Nyilván nem az orvos fogja átvállalni a költségeit...
Akkor úgy látszik, hogy ahol én voltam, az jó kórház. Kár, hogy nem mindenhol van ilyen. Ott tényleg élmény volt szülni még fogadott doki nélkül is.
(előtted szóló)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!