Elvigyem fejlődésneurológiára vagy ne?
Kisfiam nyakán többször rajta volt a köldökzsinór. Az őt kezelő főorvos azt mondta,hogy bár kellett egy kis oxigénrásegítés neki, nem lett oxigénhiányos. A záróján sincs rajta, nem is küldött tovább sehova. Az első Apgar 6-os lett a második már 10!
Kiderült közben (Dévényeshez vittem),hogy van egy kis nyaki hypotóniája.
Kérdeztem a hölgyet, hogy szerinte elvigyem-e fejlődésneurológiára. Azt mondta,hogy szerinte nem kell, mert ott úgy is ugyanezt állapítják meg, és gyógytornára küldik. Dehát ő meg ugye most ez fogja csinálni.
Ott valóban csak ennyit vizsgálnak? Szeretném tudni,ha esetleg komolyabb baja van. Minden orvos mást mond!
Felesleges, több hónap várakozás, utána sok óra sorban állás, és megállapítják ugyanazt amit már most is tudsz, és amit a gyógytornász mondott.
Semmi többet nem tudnak, nem lesz uh, sem koponya ct, semmi, csak manuális vizsgálat. Reflex és egyebek, izomtónus, stb.
Köszi!
Csak azt nem tudom,hogy ezt miért nem mondták a koraszülöttön, ahol a gyerek -már bocsánat- segge lyukát is átnézik!
Az oxigénhiányra is rákérdeztünk és továbbra is állítják,hogy nem volt.
Csak akkor nem tudom honnan jött a hipotónia!
Nem nézik meg őket rendesen a kórházban sem őket, és sajnos azt kell mondjam nagyon sokan vannak, akik nem látják az összefüggéseket, és rossz diagnózist állapítanak meg. Nekem a kórházban el sem mondták, hogy oxigént kapott a babám, pedig nem volt koraszülött. A zárójelentéséből olvasta ki a védőnője, amit persze én magamtól nem érthettem volna. Az átvizsgálással nem voltam teljesen megelégedve és elég sok érdekes történetet is hallottam.
Ha gondolod vidd el, hogy a több információ alapján bátrabban dönthess ez vagy az a gyógymód mellett. A Dévény dolgot tényleg nagyon dícsérik.
És javaslom, tedd fel a hypotóniával (konkrétabban) a kérdésed, hogy akinek van tapasztalata, rögtön kiszúrja a kérdések között. A szülői tapasztalatok is nagyon sokat segíthetnek, hogy merre indulj.
Köszi!
Hát tényleg nem tudom mi legyen! Egyébként azt nem gondolnám,hogy nem vizsgálják meg őket, mert a koraszülöttön még a babák fenekét is megnagyítózzák!:)
4 oldala zárójelentést kaptunk! Abban minden benne volt,hogy mit kapott, milyen vizsgálatokon ment át. De ez az oxigénhiány nem.
Ettől függetlenül elkezdtük a Dévény tornát!
Vérmes következtetést ne vonj le a válaszomból, de azért leírom röviden a mi esetünket.
Ikreim koraszülöttek voltak, 30-ik hétre születtek spontán, tehát nem császárral. Az első baba 6/8 apgarral normálisan felsírt 1490 gr-mal született. A másodikat újra kellett éleszteni, 3/7-es apgarral 1130 gr születési súllyal farfekvéssel. 2 hónapot voltak a PIC-en, utána is sokáig a "kondiban"`voltak, akkor így hívták, míg el nem érték a 2 kg hazaadási súlyt.
Sok oldalas zárójelentést kaptam mindkét babáról, elképzelheted, hogy hány alakalommal beszéltem a 2 hónap alatt az orvosokkal, hogy mi történt, mik a kilátások.
Egyiket sem kellett lélegeztető gépre tenni, csak oxigén rásegítés kellett nekik, ez elegendőnek bizonyult. A nagyobbik ennek ellenére sokszor elfelejtett levegőt venni, emiatt egy speciális mechanikus mozgatást építettek az inkubátorába ami folyamatosan mozgásban tartotta, így szépen vette a levegőt. Soha nem felejtem el, hogy látogatáskor örökké sípolt a légzésfigyelő, ilyenkor szóltak a nővérek, hogy rázza meg anyuka az inkubátort, majd újra lélegzik a baba. És így is volt!
A kicsivel már más volt a helyzet. Agyvérzés, tüdőgyulladás, de nem volt egy légzésleállás sem.
Mind ezt azért írtam le, mert nem lehet az előzmények után sem konkrét dianózist felállítani, azt meg pláne nem tudják megmondani, hogy mikor és milyen szintű oxigénhiányt szenvedett a baba. Még a kicsiről sincs leírva, hogy oxigénhiányos volt, holott őt újra kellett éleszteni, tehát feltételezhető, hogy volt, és ez mára már be is bizonyosodott:(
A nagy "egészséges" kamasz, 4,7-es tanuló egy nagyon erős iskolában, az évfolyam legjobb futója. A kicsi sajnos mozgás és értelmi sérült lett, ő speciális suliba jár. Most lesznek 15 évesek.
A PIC-en igyekeztek minden akkori tudománynak megfelelően leírni és elmondani mindent, de egy orvos SOHA nem fog feltételezett eseményeket leírni és az alapján diagnózist felállítani. Én is kérdeztem sokszor, hogy mi várható egyik, illetve a másik gyermek esetében, de csak kitérő választ kaptam. Akkor nem értettem, hogy miért, most már tudom, hogy nem mondhattak mást. Nem mondhatták egyik babáról sem, hogy " feltételezzük, hogy az újraélesztés előtt oxigénhiányos volt", mert ez csak FELTÉTELEZÉS, nem volt műszerrel mérhető. ÉS nem mondhatták a másikról, hogy feltételezzük, hogy oxigén hiányos volt, mikor sokszor leállt a légzése, mert az is csak FELTÉTELEZÉS lett volna.
Ezzel csak azt szerettem volna leírni, hogy sok fáradtságtól és csalódástól mented meg magad, ha nem az orvosoktól várod az igaz diagnózist, hanem mihamarabb elkezdesz valamiféle fejlesztést, amit mint írtad el is kezdtetek, a Dévény tornát. Én erre csak helyeselni tudok, szerintem ez a legjobb amit tehettél, én is ezt tettem.
Azt az utat amit most Te jársz, én is végigcsináltam, kb 1 éves korukig vittem őket egyik orvostól a másikig, sokszor az említett fejlődésneurológiára, de nincs orvos aki meg fogja Neked mondani, hogy mi fog történni és mi történt a babáddal. Majd az idő megmondja, de Te tegyél meg mindent érte amit tudsz!
Fel a fejjel! Ott a lányom 6/8-as apgarral tele spazmussal ( a hyipotónia ellentéte=feszesség), holnap írja a felvételijét egy erős gimibe, és a fiad ezt túlszárnyalta 6/10-zel, nem lesz ott semmi baj!!!:)
Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a fiadból 14 év múlva:)))
Kedves Utolsó!
Könnyes szemmel olvastam a válaszod! No nemcsak azért, amin keresztül mentetek, hanem, mert meghatódtam, hogy a mai világban még van ember, aki egy idegen embernek így válaszol.
Köszönöm!
Igen, már erre rájöttem én is. Csak akkor fogok megnyugodni, ha látom,hogy fejlődik. Hiába beszélek én minden orvossal. Bár nálunk azért tett egy bátor kijelentést az oszt.vezető, hogy semmilyen maradandó szerinte nem lesz. Nyilván jósolni ő sem tud!:)
Remélem minden rendben. Napról napra szebb és ügyesebb.
Nektek gratulálok és további erőt,egészséget kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!