Németországi anyukák! Most fogunk kiköltözni. (böv. Lennt)?
Most fogunk kiköltözni családostul, egy 4 hónapos babával, és egy 3 éves gyermekkel. Férjemnek már van kint bejelentett munkája és lakcíme, német beteg 'kártyája'. Azt szeretném megtudni, hogy a nagyobbik gyerek mikortól mehet oviba. természetesen még nem beszél németül, magyarul is alig, így szeretném, ha még egy kicsit otthon maradna, szokni a környezetet, hiszen rendesen össze fogja zavarni a sok 'új'. Másik kérdésem, hogy a kicsivel meddig maradhatok otthon, meddig jár a Muttergeld? (esetleg mennyi, mitől függ hogy mennyi)
És a családipótlék ott mennyi 2 gyerekre?
Nagyon szépen köszönöm az infókat!
1. Az óvodába már 2és fél évesen mehet a gyerek, ha van hely, mert sokszor több a gyerek, mint a megengedett max. létszám.
2. Az, hogy nem tud németül, még nem probléma, (ha magyarul sem, akkor esetleg a gyerekeddel eleve gond van) ott igen hamar megtanulja. De pár dolgot (neve, lakcime) feltétlen meg kell vele tanittatni, meg alapdolgokat (WC-re kell mennie, fáj valami, éhes, stb)
3. Muttergeld egy éves korig jár, de addig maradsz otthon, amig akarsz. Viszont bölcsödei helyet csak nagyobb városokban kapsz, és ott sem egyszerü, mert itt nem szokás 3 éves kor alatt dolgozni baba mellet, csak ha feltétlen szükséges
3. Kindergeld (családi pótlék) 18 éves korig jár, gyerekenként kb. 150 Euro havonta.
Köszönöm szépen!
Már 2 éves korától szobatiszta, egyedül eszik, ezekkel nincs gond, csak a beszédfejlődése megkésett. itthon logopédiára "fognak" tanácsolni a védőnő szerint, de ez a kiutazás most be fog zavarni neki. Beszél ő sok mindent, csak a kiejtéssel vannak gondok, idegen pl nem érti meg, mi a szülei szinte mindig. érteni minden tért!
Az abszolut nem gond, ha csak a kiejtéssel van baja, itt sokkal toleránsabbak a gyerekekkel, mint MO-on.
Logopedust itt is lehet találni, söt sokkal jobbak is, mint ott.
kicsit megnyugodtam, nagyon féltem őt, hogyan fog beilleszkedni, nagyon egymáshoz "nőttünk", meg aztán a német nyelv miatt is.
akkor nem gond, ha csak jövő szeptemberben kezdené az ovit (itthon is így kezdte volna, mert most töltötte a 3at)? vagy a nyelvtudás miatt jobb lenne minél hamarabb... ?
OFF
6-os válaszolónak: kisbabával kiköltözve nem az lesz az első, hogy elmenjen az anyuka dolgozni. A férj dolgozik, és szerintem teljesen normális, hogy az ember tájékozódik, hogy az apuka keresetén jár-e még valami. Ha elolvastad a kérdést és a hozzászólásokat, láthatod, hogy 4 hónapos a kisebbik baba. Nyilván más lenne a helyzet, hogyha csak egy 3 éves gyermekük lenne.
elhiheted, hogy a fényes MO-ban is dolgoztam, 29 éves vagyok és 2001-óta folyamatos munkaviszonyom van, tehát 10 éve!
nem kell negatívumot találni, az ember boldogulni próbál, de nem fogok 3 műszakban dolgozni 2 kicsi gyerek mellett, mert itt csak ez van (Békés megye).
a másik válaszolónak, meg nagyon köszönöm a segítséget!
8:36-os válaszoló na egy tipikus megkeseredett magyer ember vagy aki irígy mert más szeretné többre vinni és ha többre visz akkor meg az a bajod hogy honnan van neki ez meg az....pfff nem hogy te is vinni akarnád valamire!!!
Az én férjem is most megy ki és mi is szeretnénk követni amit adódik rá alkalom .most 1 évesek az ikreink és jó hogy feltetted ezt a kérdést mert ez már engem is régóta érdekelt csak míg nem tuti mint nálatok addig nem is akartam én itt csak úgy írogatni:))Kívánom hogy sikerüljön a kinti életetek és legyetek boldogok!!!Jól teszitek hogy itt hagyjátok ezt az országot itt nincs jövő.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!