Van itt olyan, anyuka, aki külföldön élt, esetleg él jelenleg is?
Ha igen: olyan kérdésem volna, hogy ott is ennyire "hajtják" a babákat a mozgásfejlődésben, hogy ennyi meg annyi hónaposan már üljél-álljál-járjál stb?
Tényleg érdekelne, mert mostanában egyre többször szembesülök ezzel a "problémával" itt kishazánkban.
Szia.Angliaban elunk.Nem,nem hajtjak egyedul a 9honapos statuszon kerdeztek meg miket tud es annyi,meg volt elegedve es kesz.
Viszont nemreg voltunk otthon epp egy eves volt es az en ex gyerekorvosom lett az ove is.Csodalkozott hogy meg nem jar egyedul kapaszkodas nelkul,mintha nem is tudom meg nem ulne ugy kerdezte.Pedig ha jol tudom 14 honapos korukig ra ernek egyedul elindulni.
Meg persze itt is latom hogy mindig az ugyesebb babakhoz viszonyitanak nem az "atlaghoz".
Hm, ezek szerint jól sejtem, hogy csak itt megy, illetőleg nálunk divat kimondottan ez az iszonyatos gyermekgyötrő eljárás ( nem tettem szándékosan idézőjelbe, mivel nem elvont fogalomként használom, hanem sajnos egy valós probléma megjelölésésre ).
Az én babámat 6 hónapos kora óta Korai Fejlesztőbe akarta küldeni a doktornőnk, mondván, hogy nem kúszik, holott a neurológus, aki előzetesen vizsgálta, nem látta még indokoltnak a gyógytornát, beutalót se adott, a körzetis beutalóját meg el se fogadták, majdnem kiröhögtek a neurológián, hogy mit akar a doktornőnk mégis, majd a 2 hónapos kontrollon meglátjuk, kell-e neki fejleszőbe mennie.9 hónaposan visszavittük neurológushoz, na akkor nagy immel-ámmal adott, azzal a megjegyzéssel, hogy nagyon minimális eltérést lát a babánknál.Közben a körzetis meg tépte a haját, hogy jajj, kell neki a torna, főleg azért, mert 8 hónaposan még nem ült.Voltunk a Koraiban, ott egy az egyben ledegradálta a picimet a kedves terapeuta ( megjegyezném, hogy sima gyógypedagógiai főiskolát végzett emberről van szó, szemben egy főorvos neurológus véleményével, aki szerint nincs annyira rettentesen lemaradva a baba...), majdhogynem fogyatékosnak titulálta, mondván, ennyi idősen már kész szótagokat kéne neki mondania + megkapaszkodva, szülői segítséggel járnia!!Azt hittem lefordulok a székről, mikor ezeket elsorolta.
A non-plus ultra azonban ezután következett, a minap felhív engem, a 10 hónapos státusz felvétele után, hogy nagyon aggasztónak találja a kislányom állapotát, be kéne neki feküdnie 3-4 napra a gyermekklinikára, ahol fejlesztőneurológus orvos vizsgálná ki, illetve tartanák megfigyelés alatt.Na, itt érte el azt a határt, amit már olyan túlzásnak tartok, hogy kénytelen voltam neki finoman, de beolvasni, hogy nem megyünk ebbe bele, ami sok, az sok.Anno én is egy viszonylag későn fejlődő gyerek voltam, 1 évesen ültem fel először és másfél évesen jártam, mégse kötött belém a kutya se, semmiféle gyógyterápiára nem küldtek, ez nem volt akkor trendi a 80-as években, csak akkor kellett ilyen helyre hurcolni a babát, ha nagyon gáz volt.
Mostanra kezdünk ott tartani, mivel a védőnőnk is előszeretettel kavar ezügyben, csak nem tudom, miért, milyen jogcímen, hogy le fogjuk mondani az egész védőnői szolgálatot, és csak akkor megyünk orvoshoz, ha beteg lesz a baba, semmiféle tanácsadásra nem kötelességem vinni a gyermekemet, pláne úgy nem, hogy most jön a második baba is, de valszeg azt várják, hogy kijárkáljak egészen az utolsó időkig hozzájuk, mert a védőnő nem képes házhoz kijönni!Holott kötelessége.
Bocsi, hogy ilyen hosszan, részletesen osztottam meg veled ezeket a dolgokat, csak vhol nem lep me, hogy te meg pont az ellenkezőjét írod, hogy ott Angliában nem kerítenek ekkora ügyet ennek az egésznek.
Mi Svajcban elunk, hat jo nagyot neztem azon amit irtal! Tehat gagyinak tartjak a gyermekedet es nyomnak arra, hogy te is ismert el hogy gagyi es add be megfigyelesre? Johogy nem egy rokkantintezetbe!!
Na, nalunk nincs olyan hogy vedono. Minden esetben a gyermekorvos velemenyet kell kikerni, akar fizikai, akar lelki kerdesrol van szo. Telefonon is adnak tanacsot, meg le is tolt egy kicsit a multkor hogy nem mentem be kremet iratni a kisfiam szaraz borere, mondta azert vannak ott hogy megcsinaljak ha kerem.
Persze vannak olyan "mozdulatok", aminek van egy felso korhatara, teszemazt nagyon elnagyolva, ha 5 eves koraig nem jar, akkor biztos nem stimmel valami, de hidd el, ha a neurologus nem lat okot az aggodalomra, foloslegesen ne nyuzasd a kislanyodat. Semmi az egvilagon nem fog ezen mulni, egy bizonyos eletkorban aztan minden gyermek kozel egyforman tud mindent! Pl. a kisfiam 6 honaposan uldogelt, korulparnazva. 8 honaposan kezdett maszni, azt hiszem ez keso a tobbiekhez viszonyitva. Az elso szulinapjan tett egyedul par lepest, kerek 14 honaposan kezdett tenyleg egyedul jarni. Azt hiszem ez sem szamit korainak. Most 2 eves 2 honapos, 10-ig szamol magyarul-nemetul, kismillio szot tud, sokszavas mondatokat mond, es verseket is, sokat. Be is tudom bizonyitani, fennt van a youtube-on.
Tehat o behozta a lemaradasat, semmi sem latszik abbol hogy valamit is kesobb kezdett volna, mint akarmelyik szuperbaba. Ne hagyd hogy lenyomjanak, te vagy az anyja, a te velemenyed a legfontosabb. Sok boldogsagot a kicsi kisbabahoz is, en is aprilisi vagyok. :-)
Köszi a válaszokat, vhol leleket öntöttetek belém, hogy jól látom a dolgokat, mert már kezdtem magam alá kerülni, de nem amiatt, hogy ahogy írod kedves utolsó "gagyinak nézik" a babát, hanem emiatt a hozzáállás miatt, amit produkálnak lassan hónapok óta a nagy semmiért, mert erről van szó.A legelképesztőbb az, hogy a hátam mögött intézkedett most legutóbb a kedves "jót akarok" doktornéni, előre lezsírozta a kórházzal a megkérdezésem és a beleegyezésem nélkül, hogy márpedig vegyék fel oda a lányomat megfigyelésre, mármint kísérleti nyúlnak.2 hónappal ezelőtt volt egy kisebb balesete, akkor alaposan megnézték a sürgősségin ( remélem nem a naivitás beszél belőlem, de a Heim Pál sürgősségi ellátása egész korrekt volt, ahhoz képest, hogy tömpingelnek ott egész nap, nem futószalagon dobták ki a babámat, hanem tényleg tetőtől talpig megnézték és semmit nem találtak.), ezért sem értettem, mit kell feszegetni a témát, arról nem is beszélve, hogy pont az ünnepek előtt kellett volna befeküdnie, a város túlsó végére, gondolta a doktornő, nem számít, majd a marha - mármint én - bejárkál 6 hónapos terhesen nagy hassal 3 tömegközlekedéssel is ( az anyagiakról nem is beszélve, mivel kismamaként csaknem bliccelek :D), úgyhogy márcsak emiatt is fújtam le az egészet, meg egyébként is.Muszáj az embernek a sarkára állnia, a gyermeke mellett a végsőkig kiállnia, mert sajna úgy kezelik a mai rendszerben, mint valamilyen eszközt, meg a tetejébe még hülyének is néznek és elvárják, hogy birkaként bólogassál mindenre, amit mondanak..
Mellesleg itt a Koraiban ennek a fejlesztő tornásznak sikerült egy olyan torna-gyakorlatsort összeállítania, amit - megmondom őszintén - itthon kivitelezhetetlennek tartok, egy csomó páros gyakorlat van benne, amit a férjemmel együtt kéne csinálnunk, na most ő egy vezető beosztásban lévő ember, napi 16 órát dolgozik, hogy várhatná el az ember, hogy esténként még gyötörjem őt is meg a gyereket is az ő hülyeségükkel?!
És, hogy őszinte legyek, pedig nem vagyok egy pihenős, önmagát végsőkig kímélő kismama, de ezek a gyakorlatok, amiket napi szinten 1 órán keresztül kellene csinálnunk a babámmal, már ott, mikor bemutatta, enyhén szólva kifullasztottak, márcsak azért is, mert hajolgatni, guggolnom kell hozzá.Eddig ha rákérdeztek, hogy tornáztatom-e, kénytelen voltam kamuzni, hogy igen, de ezekután ezt sem teszem.És ha sokáig sz-rakodnak, még orvost is váltunk, vagy egyszerűen tényleg csak akkor megyünk hozzá, ha beteg a baba.Tanácsadásra sem!!Nem gondolom, hogy bármiről lemaradnánk.A másis nagy problémájuk úgyis az, hogy lassan hízik csak a babám, erről is tudnék mit regélni, de inkább nem teszem, inkább még egyszer megköszönöm, hogy válaszoltatok és más országok példáján keresztül is levonhattam a konzekvenciát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!