Céklát adhatok öt hós babámnak?










SPARBAN VETTEM FRISSET. EZT TETTEM EL NEKI SOK KIS ADAGOKBAN. 3 HETE KEZDTEM A HOZZÁTÁPLÁLÁST.
AZT SZERETNÉM MÉG KÉRDEZNI, H A CÉKLA HAJT E VAGY MEGFOGJA A SZÉKLETET?










A céklától nemcsak a széklete, hanem a pisije is piros lehet, úgyhogy ne ijedj meg!:-)
Egyébként nyugodtan keverheted krumplival, csirkehusival együtt is! Nagyon egészséges, és már ebben a korban is nyugodtan adhatod!





a nitráttartalomról:
A csecsemőtápláláshoz otthon felhasznált élelmi anyagok kiválasztásakor azonban elővigyázatosan kell eljárni. A növénycsaládok között vannak olyanok, amelyeknek fajai genetikailag nitráthalmozók, ezenkívül a különböző növényi szervekben sem egyforma a nitrát eloszlása. A fiatal hajtások és levelek nitrátban szegényebbek, mint a szár, a levélnyél és az öreg levelek. A táblázat néhány nyers élelmi növény átlagos nitráttartalmát mutatja.
nitráttartalom (mg/kg)
nyers zöldségféle
- 200
burgonya, paradicsom, kelbimbó, zöldborsó, bab, paprika, sárgarépa
200-500
uborka, karfiol, brokkoli, feketegyökér, vöröshagyma
500-1000
káposztafélék, sárgarépa
1000-2500
saláta, zeller, petrezselyem, karalábé, póréhagyma
2500 -
retek, saláta, spenót
A számok egymagukban megtévesztők, hiszen egy kilogrammra vonatkoznak, márpedig ennyit egy csecsemő sem fogyaszt el egyszerre. De azt is tudni kell, hogy az egyéb élelmiszerek és élelmi anyagok is tartalmaznak természetes összetevőként vagy adalékanyagként nitrátot (a pácolt húsok 9,4, a kenyér 2, a gyümölcslevek 1,4 mg/kg-ot). Átlagosan 90 mg nitrát jut naponta a szervezetünkbe anélkül, hogy probléma származna belőle.
Beszerzés. Csak olyan helyről vásároljunk, ahol termesztési garancia áll rendelkezésre, a műtrágyázás biztos feltételek között zajlik, s az öntözés során sem dúsulhat nitráttal a termény (a lakossági szennyvíz igen nagy nitráttartalmú). Fontos tudni, hogy a primőr, melegházi zöldségek a methemoglobinémia szempontjából veszélyt jelenthetnek, ezért alaposan mérlegeljünk ajánlásuk előtt. A megbízható, ismert összetételű gyári bébiételek a szezon előtti időszakokban jó szolgálatot tehetnek, bővítik a repertoárt.
Elkészítés: A nagy nitráttartalmú növényekből a főzés hatására a főzővízbe jut a nitrát egy része, ezért ennek kiöntésével kivédhető az egészségkárosító hatás. Természetesen ez vitamin és ásványianyag-veszteséggel jár, kérdés azonban, hogy mivel okozunk kevesebb kárt. Ha felhasználjuk a főzővizet, a vitaminveszteséget csökkentjük, ám a kiöntésével nitrátszegénnyé tehető az étel. Mivel a vitamin- és ásványianyag-felvételt más módon is megoldhatjuk, a helyzet kedvezőnek látszik, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a csecsemők kedvenc ételeiről van szó, amelyeket ha nem adunk nekik, szűkítjük a választékukat. Ügyeljünk arra, hogy a növények nitrátban szegényebb részeit használjuk fel, s a csecsemőknek csak főtt formában adjuk a kérdéses zöldségeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!