Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » A védőnőnek mi lenne a feladat...

A védőnőnek mi lenne a feladata egy kisbabánál?

Figyelt kérdés
7 hetes a kisfiam, amikor hazajöttünk a kórházból, akkor járt nálunk, kb. 5 percet töltött ott. Azt mondta, nem szükséges időpontot megbeszélni, ha erre jár, jön, megnéz bennünket. Na, azóta se hallottunk felőle (Ami azt illeti, a terhesség alatt sem volt túl aktív vagy segítőkész, kb. az egyetlen tanácsa az volt, hogy ne hízzak 10 kilónál többet. Egész terhesség alatt 1x mért vérnyomást, mást nem csinált, pedig toxémiás voltam.). A doktor nénink, viszont nagyon rendes, amikor ő kijött a picúr születése után, 2 órát töltött nálunk, ellátott mindenféle jótanáccsal. Járunk hozzá bemutatásokra, ott méricskélik, vizsgálják a babót. Úgy tudom, hogy a védőnőhöz is menni kellene havonta tanácsadásra. Ezt ő nem mondta nekünk. Lehet valami hátrányunk, vagy elég, ha csak a gyerekorvoshoz járunk?
2009. máj. 4. 11:25
 1/5 anonim ***** válasza:

Hivatalosan havonta kellene látni benneteket a védőnőnek,vagy ti mentek hozzá,vagy ő jön ki.Folyamatosan figyelnie kellene,hogy mennyire fejlődik a baba,és te hogy vagy-tudod e szoptatni,van e valami problémád.Amellett van ez a 4,majd 6hónapos státusz vizsgálat,amin egy csomó (korához képest mit tud már a gyerek)kérdést tesz fel,nézi meg pl nem kancsal e,jók ez a reflexei...

de ha a doktornéni ennyire lelkiismeretes,szerintem elég és jobb is ha hozzá viszed tanácsadásra havonta.Nálunk ott is van egy védőnő,aki mindig ugyanúgy (sőt jobban)ellát tanácsokkal.

2009. máj. 4. 11:33
 2/5 anonim ***** válasza:

Hogy hivatalosan mi lenne a feladata nem tudom, de nálunk így zajlik:

Mivel szülés után szombaton jöttünk haza kórházból, így hétfőn jött el hozzánk. Megnézte a babát, ellátott rengeteg tanáccsal a babát, a szoptatást, étkezést, fejést, stb illetően.

Másnap együtt jött a doktornénivel. A gyermekágyas időszakban hetente 1-szer jött, mindig előre egyeztetve az időpontot. Megnézte a babát, kérdéseket tett fel, válaszoltam és fordítva.

A gyermekágy letelte után havi 1 alkalommal jön látogatóba. A babát csak akkor vizsgálja, ha én vmiért megkérem rá (a múltkor kértem, hogy nézze meg a székletét, mert nem tudtam, az hasmenés, vagy csak hígabb vmiért:)). Előtte mindig felhív telefonon és időpontot egyeztetünk.

Ezen kívül tanácsadáson mindig találkozunk, mivel a doktornéninek mindig a védőnők segédkeznek tanácsadásokon.

A terhességem alatt is, sajnos gyakran kellett mennem, folyamatosan figyelemmel kísérte az állapotunkat, szívhangot nézett, vérnyomást és testsúlyt nézett, vizeletet ellenőrizte, kérdezett és válaszolt.

Sajnos sok negatív véleményt olvasok a védőnők munkájáról. Ezek szerint én szerencsés vagyok, hogy nekünk ilyen lelkiismeretes és alapos. Mindemellett nagyon aranyos. Azt kívánom, bárcsak mindenhol ilyen lenne!

2009. máj. 4. 11:36
 3/5 anonim ***** válasza:

Én azt mondom, hogy semmi hátrányotok nem származik belőle, ha nem állít be váratlan időpontokban a védőnő. Az más, ha te segítségre szorulnál, tanácstalan vagy valamiben, és nincs akit felhívj, mert ilyenkor jól jöhet a védőnő,feltéve, ha tud értelmes segítséget nyújtani. Az én védőnőm nem sokat ér, néha az az érzésem, hogy szereti hallani a hangját, és imád pletykálni. Tanácsokat nem nagyon ad, bár nem is nagyon kértem tőle. Hozzánk mondjuk havonta egyszer belibben, eltölt fél-1 órát, jól kipletykál mindenkit a faluban, aztán kész. Megbeszéljük, hogy legközelebb mikor menjek a dokihoz tanácsadásra, oltásra, hasonlóra. Én néha beviszem a védőnőhöz a gyerkőcöt, de csak azért, hogy lemérje, mivel itthon nincsen babamérlegünk. Most már ezt sem csinálom, mert 8 hós lesz!

Én azt mondom, hogy kérj a védőnőtől egy telszámot, ha kérdésed, gondod aggodalmad van, csörögj rá, biztos, hogy a legjobb tudása szerint fog tanácsot adni neked. Azt, hogy járkáljon hozzád, ne erőltesd, mert a legtöbb védőnő csak úgy betoppan, rendszerint a legrosszabbkor.

2009. máj. 4. 11:44
 4/5 anonim ***** válasza:
Hát ezt olvasva már el tudom képzelni hogy történhetett meg nemrég, hogy egy kisbaba éhenhalt, mert a védőnő nem vette észre milyen sovány. Persze ezt nem rátok értem. Gondolom akkor nálatok a gyerekorvos intézi a csecsemőtanácsadást, súlymérést is. Ha eddig megoldottátok nem lesz hátrányotok belőle. A védőnődről meg inkább nem nyilatkozok.
2009. máj. 4. 11:45
 5/5 A kérdező kommentje:
Igazából nem hiányoznak annak a védőnőnek a tanácsai, inkább a gyermekorvos tanácsait fogadom meg. Csak nem tudtam, hogy van-e valami kötelező jellegű dolog, ami miatt erőltetni kellene a látogatásokat. Az elérhetőségéről annyit, hogy hetente 1x2 órán keresztül érhető el a rendelőben, az orvos meg még a mobilszámát is megadta, hogy ha bármi gond van, el tudjam érni bármikor...
2009. máj. 4. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!