Normális ha az 5 hetes kisfiamnak 37,5-öt mérek
végbélben?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Rendszeresen 37,5 és 37,6-ot mérek neki végbélben! Azt tudom hogy 0,5 fokot le kell vonni, de azt nem hogy ez normális-e! Tápszeres, mert nem indult be a tejem. Kicsit hasfájós, nehezen tud pukizni, de van amikor meg nagyon megy neki! Naponta de minimum 2 naponta van széklete is!
Onnan szedtem, mert gyermekorvosnak tanulok, és okkal kell ott mérni, mint már leírtam. Nyilván nem szadizzuk a gyereket, ha nem muszáj, de ez szükséges, ráadásul fájdalommentes.
2011. aug. 5. 10:16
12/19 anonim válasza:
Persze, én meg agysebész vagyok...
Senki nem kérdőjelezte meg, hogy fenékben kell mérni, én is őt mérem nekik, de nem akkor amikor indokolatlan. Csak azért nem dugdosok hőmérőt a fenekébe, mert nem tudok magamon uralkodni és a kiváncsiságommal a gyereket szekálom.
2011. aug. 5. 11:07
13/19 anonim válasza:
Nem értem miért jó neked, ha megkérdőjelezed, amit írok, de hidegen hagy. Mint említettem, ez nem beteges kíváncsiság, hanem egy teljesen egyszerű eljárás, ami alapján megállapítható, hogy a gyermek jól van-e. Ha nem magas a hő, napi egyszer, felkelés után, bőven elegendő megmérni. Legalább is nálunk az újszülött osztályon ez a protokoll, és a saját gyermekemmel is ezt fogom tenni, mert az égvilágon semmi baja nem lesz tőle, ha hőmérőzik.
2011. aug. 5. 11:14
14/19 anonim válasza:
Teljesen más egy újszülött és egy 5 hetes (vagy annál idősebb) baba. Újszülöttnél a szülésből adódóan ok van feltételezni, hogy "gond" van és ezért mérik a hőmérsékletet, de mint leendő gyermekorvosnak ezt tudnod kellene.
Egyébként szíved joga otthon a saját gyermekeddel ezt csinálni, igazad van, tényleg nem olyan nagy dolog, kívánom a gyermekednek, hogy ez legyen az édesanyja legnagyobb dilije.
2011. aug. 5. 11:30
15/19 anonim válasza:
Nem írta a Kérdező, hogy hány hetes a babája, egyébként nekünk azt tanítják, hogy legalább 3-4 hónapos koráig jó megnézni minden nap a hőmérsékletüket, biztos ami biztos alapon, mert sok dolog kiderül belőle. Mivel nekem alapjáraton alacsony a hőmérsékletem (35.5), ezért nem tudom "kézrátétellel" megállapítani, hogy normális-e egy csecsemő hőmérséklete, így a gyermekemnek biztos, hogy sokszor fogom mérni önmagam megnyugtatása miatt is, mert a kezem alapján egy végbélben 37 fokos csecsemőt is lázasnak érzek. Inkább feleslegesen mérek (ami szerencsére teljesen fájdalommentes, így nincs belőle probléma), minthogy egyszer elnézzem, és már láz legyen, mikor észreveszem.
2011. aug. 5. 11:39
16/19 anonim válasza:
Írta, hogy 5 hetes, benne van a kérdésben.
Pár száz csecsemővel és szülővel, több tucat gyerekorvossal és védőnővel voltam már kapcsolatban, megfordultam újszülött és csecsemőosztályon is nem egyszer, de sehol nincs ilyen elmélet, protokoll, szokás, nevezzük bárminek, ahol napi szinten lázat kellene mérni a kórházi ellátás után. Ahogy írtam, a saját gyermekeddel úgy jársz el ahogy Neked tetszik, de másoknak ne tanácsoljál már ilyen butaságokat, főleg nem úgy, hogy odateszed a "gyerekorvos" szót, amitől mindenki azt hiszi, hogy tudományos háttere van.
2011. aug. 5. 11:48
17/19 anonim válasza:
Igaz, nem figyeltem az 5 hetesre, elnézést. Viszont, ha választani kéne, hogy kinek a véleményét fogadom el, akkor egyértelműen az oktatómét, és ezt is fogom tovább adni, nem pedig 1001 védőnőjét stb. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nekünk nagyon szépen elmagyarázták miért is kell minden nap lázat mérni több hónapos korig (röviden le is írtam az első oldalon), így nyugodtan mondhatom, hogy bizony van hozzá tudományos háttér, nem csupán felesleges "beavatkozás", és cseppet sem butaság. Én akármelyik orvossal beszéltem erről, mind az oktatómat támasztja alá. És mivel baj nem lehet belőle, én is ezt fogom majd továbbra is tanácsolni.
2011. aug. 5. 11:55
18/19 anonim válasza:
Hajrá! :)
2011. aug. 5. 11:57
19/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm az információkat!
Megnyugodtam, nem vagyok egyedül ezzel! :)
Egyébként nem mérem minden nap csak amikor melegebbnek érzem a kelleténél a kis homlokát.
A mi dokink azt mondta érdemes napi de legalább heti 2-3 alkalommal ellenőrizni a hőmérsékletét!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!