Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 15-18 hós babád mekkora,...

15-18 hós babád mekkora, mivel játszik, mit játszik, mit "tud"? Fiú? Lány? Mitól "olvadsz el"?

Figyelt kérdés

Hogy érzed magad most az anya szerepben (ha első baba)? Mennyi időd lenne mellete másra, mint a baba felügyelet és a házimunka? Mi az amivel "foglalkozol még"?

Bocsánat mert sokmindenre kíváncsi vagyok és köszi a válaszokat.

2011. júl. 22. 17:55
 1/6 anonim ***** válasza:
Szia,17 honapos a länyom. Mivel külföldön elünk,nincs segitsegem,de el tudom vegezni töle a tennivalokat. Most mär abban a korban van hogy eljätszik szepen. Igazäbol minden nap fött kaja van,rend van a lakäsban.azt nem mondom hogy sok szabadidöm van de megprobälok mellette elvegezni amit csak tudok.
2011. júl. 22. 18:58
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia

2 hónap múlva lesz 3 éves a lányom, és most 17 hós a fiam.

Nem unatkozom mellettük :-) Amikor nem alszanak, ritka, hogy 5 percnél tovább ne hangozzon el, hogy "Anyaaaa, gyejeeee!" Persze amit muszáj, azt elvégzem én is, van főtt kaja, a lakás nem koszfészek... bár tagadhatatlan, hogy egy gyerek mellett sokkal több időm jutott a háztartásra. De én úgy vagyok vele, hogy ők előrébb vannak a rangsorban, mint a háztartási teendők, és ezerszer inkább leülök velük szöszmötölni valamit és élvezkedünk, mint elhajtsam őket mert porszívózni kéne, vagy hasonlók. Szóval patikatisztaság nincs nálunk, mert összvissz heti 2x porszittyózok :-D Fürdőt pucolni meg 2-3 hetente 1x szoktam, ablakot még ritkábban mosok, parkettát évi x vaxolok stb. Amúgy az apróbb takarítási munkákat pl portörlés, felmosás-söprés, tükörpucolás stb mindig közösen csinálom a gyerekekkel, jó móka, bár kb 5x addig tart :-D

Sajna nincs kire hagynom őket, így nem nagyon tudok kiszakadni itthonról. Ez rettentően hiányzik. Amúgy a kevéske szabadidőmet olvasással, netezéssel töltöm, meg üvegmatrica festéssel, és mindenféle kézműveskedős feladatok előkészítésével. (és esténként szoktam előkészíteni amit csak lehet a másnapi főzőcskézéshez, avagy éjjel főzök, hogy ezzel se napközben menjen az idő. De pl sütit mindig együtt sütünk a nagyobbal, ma meg ő panírozta a tököt... ő már igazi segítség a konyhában, a kicsi meg még jobbára csak hátráltat).

Míg egy babóm volt, időmilliomos voltam a mostani állapotokhoz képest, de ez szerintem leginkább a babák habitusától függ. A nagyobbom is nagyon aktív baba volt és most aktív kisgyerek, a védőnő szerint igazi "többemberes". Bíztattak, hogy a tesó tutira nyugis lesz, mert egy családba nem szokott két ilyen lenni... hát nekem így osztotta a gép. Az öcskös még sokkal aktívabb. Olyan dolgai vannak, hogy az ember haja égnekáll tőle. Hozzátartozik, hogy rettentő nagy és erős fiú, sokkal nagyobb a kroosztályánál, és igazából az jelenti a gondot többnyire, hogy fizikailag képes véghezvinni amit kigondol, de ésszel még nem éri fel, hogy nem kéne megtenni... mondok pár példát: még éppencsak mászni kezdett, de már az összes nyitógombot kitépte a tömörfenyő konyhaszekrényből; 4 db masszív műanyag konyhai kukát tört/repesztett használhatatlanra egyéves korára; 10 hós korától tudott tipegni félkézzel kapaszkodva és azóta képes felmászni az étkezőasztalra/könyvespolcra/minden polcra avagy bútorlapra ami neki kb vállmagasságban van, mert odahúz valamit/bármit amiről fel tud mászni rá; 15 hósan megtanulta, hogy hogy tud felmászni a kád szélére, azon végigaraszolni négykézláb és onnan beülni a mosdókagylóba! 14 hósan megtanult kimászni a rácsos kiságyból (addigra jó sok rácsot ki is tört, mert eleinte úgy gondolta, hogy ha szétfeszíti őket, akkor kifér köztük, de mivel ez nem jött be, kénytelen kellett újítani, és megtanulni, hogy miként tudja izomerőből felhúzni és áttornászni magát a permen fent); a játszótéren a kapaszkodóbütykös mászófalon gyorsabban közlekedik mint a nagycsoportos ovisok... szóval talán túlontúl is ügyes és erős.

Hogy mostanában miket játszik? Eddig is nagy szerelem volt minden jármű, aminek kereke van. A kedvencei a traktorok, vagy nagy kerekű dzsipek. Szívesen építőkockázik (mega blocks méretű elemek) és ügyesen konstruálj meg az építményt, már rájött, hogy nem csak felfelé kell terjeszkedni mert akkor tutira borulni fog. Szerintem ezt a nővérétől leste (bár az is igaz, hogy a csajszi ekkora idősen egyáltalán nem is építőzött ,nem érdekelte). Szívesen matat apró játékokkal pl kinderfigura autókkal meg egyéb kinderapróságokkal, a kicsi méretű lego-val is elpiszmog 10-20-30 percet (sajna még gyakran a szájába vesz egy elemet és közben azt szopogatja míg babrál). Szeret labdázni és főzőcskézni is, és a mozgásos játékokat is imádja. De a kedvence a birkózás-gyömöszkölés-kergetőzés és "őrjöngés" a tesóval, lehetőleg minél zajosabban :-) Hát ja, ahogy nagypapám fogalmazott: nekem két édes-huncut törpeterroristám van.

Ügyesen beszél, nagy szókincs van és 2-3 szavas mondatokban beszél elég érthetően. Szövegből és ritmusból felismerhetően ad elő kb 8-10 dalt, és sok-sok mondókát/versikét. Előszeretettel hallattja a hangját : gyakorlatilag egész nap dumál, még sokat haladzsázik is, kurjongat, énekel stb, és ha éppen nem dumál, akkor zörög, csattog, valamit püföl stb, állandóan zajong valamit. Ha csöndben van,akkor éppen rosszaságban sántikál.

És hogy mitől olvadok el? Édes hangja van, mély és férfias már most is, és amikor gurgulázva kacag, vagy kuncog meg heherészik, hát szakadunk meg rajta... Nagyon cukin tud vigyorogni, a gyönyörű kék szemeitől minden nőnemű lényt azonnal képes levenni a lábáról. Amúgy is könnyen barátkozó tipus és ösztönösen sármos. Nagyon tud bújni/cigánykodni... huncut, és jól áll neki, az az igazság!

De leginkább attól olvadok el, amikor a nyakamba vagy az arcomba szorítja az arcát és kuncogva mondja, hogy "szeee-jeee! Anuszika, sze-je!"

2011. júl. 22. 22:36
 3/6 A kérdező kommentje:

15 honapos es 2 hetes a kislanyom. 85cm-12kg. Stabilan jar, futkos. Latva milyen fejlett sokszor elhangzik a kerdes: <beszel>? Nem. Meg az, hogy <biztos jol eszik>. Nem eszik. Meg csak kostolgat. Szuletese ota a toredeket eszik annak ami a normalis. Nagyon eleven, folyton mozgasban van. Amikor ebren van, valakinek allandoan vele kell foglalkoznia. 1,5 szobank van, nem tudtunk <bababarat>modon berendezkedni. A ferjemben nem segit abban, hogy legalabb amit lehetne...O keveset van otthon, de akkor is hoz haza tennivalot, gyakran kell/kellene segitenem neki is. Ritkan van segitsegem. Csak akkor tudok valamit megcsinalni, amikor alszik a pici lany(koran reggel, ebed utan 2-3 ora, ejjel).

Nagyon <anyas>. Ha faradt, csak engem akar, meglefekveshez, ebredeshez. Egyebkent otthagyhatom 1-1 orara a jatszoteren(a nagyival, de otthon nem marad vele!), kozossegben, de amikor erte megyunk ordit, ha pl. apukaja olbeveszi.

Nagyon jo lenne hetente 3-4 ora, hogy a mindennapi dolgaimmal haladni tudjak.

Nagyon ertelmes a babam, szinte mindent megert, azt gondolom, rovidesen gyakrabban szot fogad. Maris probal segiteni. Nagyon szep a mosolya, es mar kezd <hizelegni> :) Megsimogat, bujik hozzam, eszreveszi, ha uj ruha van rajtam, <bokol> .

2011. aug. 12. 14:59
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

15:50 te jól vagy?

Ki írt itt elhagyásról, elhízásról. Biztosan nincs még gyereked , így neked javaslom, hogy fogd meg az egeret és térj át másik témakörre.

2011. aug. 12. 17:00
 5/6 anonim ***** válasza:
Holnap írok. :)
2011. aug. 12. 22:49
 6/6 anonim ***** válasza:

17 hónapos lesz a kislányom.

Már ő is szépen jár, de legtöbbször szalad. Ilyenkor a hajam az égnek áll. :D

84 cm és 10 kg. Változó, hogy mennyit eszik. Vannak napok, mikor bőségesen étkezik, de van amikor épphogy csak nyammog. A legjobban az zavar, hogy a tejet egyáltalán nem issza meg már kb. 2 hónapja. Semmilyen formában. :-(( Örülök, ha a joghurtot még elfogadja, de azt is csak nagy ritkán.

Legszívesebben könyvet nézeget. Kedvence a Boribon. :)

Ül az ölemben, olvasok neki, mondókázok vagy énekelek.

Mióta megtanult járni, nem nagyon érdeklik a játékai. Nem ül le 5 percnél tovább játszani. Mostanában amit többször kézbe vesz, az a golyóvezető (és a távirányító). :D

Az udvaron imád lenni - labdázik, homokozik, kavicsot pakol a vödörbe, de leginkább macskát kerget.

Beszélni még nem akar. :-(

Papa, nyanya (ez lennék én), mama, baba, tátá... ezek mennek, meg jó néhány szónak az eleje, első szótagja. Pl. távirányító - tá, kávé - ká, stb.

Az állatok hangjait viszont remekül utánozza, ebben nagyon ügyes. Rendesen brekeg, röfög, nyávog... szóval zabálnivaló!

Már nagyon várom, hogy végre megszólaljon "normálisan" is, értelmes szavakat halljak tőle!

A halandzsa az nagyon megy.

A testrészeit ismeri, mutatja már kb. 1 éves kora óta.

Ebben is nagyon ügyes. És már mindent megért, amit mondok neki, kérek tőle.

Nem is tudom hirtelen, hogy mitől olvadok el leginkább.

Imádom a huncut mosolyát! Már tud szépen simogatni, bújni, megölelni.

Mivel első baba, együtt tapasztalunk. Az anya szerep gyönyörű, de bevallom, fárasztó. Kicsit könnyebbnek gondoltam. Pedig szerencsénk volt, mert az elején nem igazán volt hasfájós, a hangját alig hallottuk, nagyon keveset sírt. De mégiscsak szokni kellett az új helyzetet.

Most is jó gyerek, de állandóan a nyomában kell lenni. Néha már azért van jó nagy hiszti, de még kezelhető.

A házimunkát akkor tudom csinálni, ha a férjem van vele. Mikor egyedül vagyunk itthon, akkor semmi másra nincs időm, nem tudom magára hagyni egy pillanatra sem. Régebben elült az etetőszékben, én meg elmosogattam. Na ilyen már nincs!! Főzni főzök - ha párom itthon van, de sütemény már nagyon ritkán kerül az asztalra.

Ezen kívül nincs időm másra. Ha alszik - mint ahogy most is - , akkor netezek, pihenek egy kicsit.

Szerencsénk van, mert a nagyszülők itt élnek a településen. Így ha nagyobb munka van itthon, akkor szívesen elviszik pár órára. Ez óriási segítség!!!

Nálunk ilyen a helyzet. Vannak nehezebb és könnyebb napok. De így jó, ahogy van. Imádjuk a pici lányt, és ez a lényeg!!

(Kicsit hosszúra sikeredett, bocs!)

2011. aug. 13. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!