Elmehet az apuka gyedre, amennyiben a babánk, még csak 4 hónapos? Nekem vissza kell mennem dolgozni, és a tgyást is lemondom . Bármikor mehet gyedre az apuka vagy nem?
Húú, ezt én is most tudtam meg. Furcsa!
Ahogy utána néztem, csak örökbefogadás vagy halál esetén térhet el ettől az igénylés. Gondolom egyedi elbírálás is létezik. Munkáltatóval is lehet egyezkedni, bár ezt én is kihagynám a helyedben.
Semmilyen más alternatíva (ami anyagilag több) nem jön szóba.
Ha gyest igényelsz, túl azon, hogy heti 30 óránál többet nem lehet mellette dolgozni, ha a baba nincs egy éves, akkor egyáltalán nem lehet dolgozni mellette. Így ez abszolút kilőve, hacsak apának nincs éppen munkahelye.
Apuka a gyedet csak a tgyás lejártát követően igényelheti, feltéve ha a szülés előttről van az elmúlt két évből 365 biztosítotti napja és az igényléskor van élő biztosítása.
Alternatíva lehet, hogy okt. 18-ig feketén alkalmaznak, de akkor ki vigyáz a gyerekre és ha kiderül, hogy mégis dolgoztál a tgyás alatt, akkor vissza kell fizetned. Alap esetben nem nyomoznak minden tgyásos után, de ha mégis...
Le kell mondanod szeptembertől a tgyást, elmenni dolgozni (ami egyébként a szabik kivételével kezdődik), de akkor a gyerek elhelyezéséről gondoskodni kell. Így több lesz ugyan a fizud, de az el is megy a baba elhelyezésére - szerintem. Okt. 18-tól pedig elmehet apa gyedre (ha megvannak a feltételek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!