Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Elmehet az apuka gyedre,...

Elmehet az apuka gyedre, amennyiben a babánk, még csak 4 hónapos? Nekem vissza kell mennem dolgozni, és a tgyást is lemondom . Bármikor mehet gyedre az apuka vagy nem?

Figyelt kérdés
2011. júl. 14. 09:40
 1/8 anonim ***** válasza:
Apuka (is) csak a tgyás lejártát követően (legkésőbb szülés +168 nap) kezdheti meg a gyedet.
2011. júl. 14. 09:57
 2/8 anonim ***** válasza:
Így igaz ahogy az első írta és neki is rendelkeznie kell az igénylési feltételekkel.
2011. júl. 14. 10:12
 3/8 A kérdező kommentje:
És amennyiben nekem már szeptemberben vissza kell mennem dolgozni, de a tgyásom csak Október 18- án jár le, akkor milyen alternatíva jöhet szóba?
2011. júl. 14. 10:19
 4/8 anonim válasza:

Húú, ezt én is most tudtam meg. Furcsa!

Ahogy utána néztem, csak örökbefogadás vagy halál esetén térhet el ettől az igénylés. Gondolom egyedi elbírálás is létezik. Munkáltatóval is lehet egyezkedni, bár ezt én is kihagynám a helyedben.

2011. júl. 14. 10:50
 5/8 A kérdező kommentje:
Hát egyezkedés nem nagyon megy!Más nem volt ilyen helyzetben?
2011. júl. 14. 10:53
 6/8 anonim ***** válasza:

Semmilyen más alternatíva (ami anyagilag több) nem jön szóba.

Ha gyest igényelsz, túl azon, hogy heti 30 óránál többet nem lehet mellette dolgozni, ha a baba nincs egy éves, akkor egyáltalán nem lehet dolgozni mellette. Így ez abszolút kilőve, hacsak apának nincs éppen munkahelye.

Apuka a gyedet csak a tgyás lejártát követően igényelheti, feltéve ha a szülés előttről van az elmúlt két évből 365 biztosítotti napja és az igényléskor van élő biztosítása.

Alternatíva lehet, hogy okt. 18-ig feketén alkalmaznak, de akkor ki vigyáz a gyerekre és ha kiderül, hogy mégis dolgoztál a tgyás alatt, akkor vissza kell fizetned. Alap esetben nem nyomoznak minden tgyásos után, de ha mégis...

Le kell mondanod szeptembertől a tgyást, elmenni dolgozni (ami egyébként a szabik kivételével kezdődik), de akkor a gyerek elhelyezéséről gondoskodni kell. Így több lesz ugyan a fizud, de az el is megy a baba elhelyezésére - szerintem. Okt. 18-tól pedig elmehet apa gyedre (ha megvannak a feltételek).

2011. júl. 14. 12:09
 7/8 anonim ***** válasza:
A kérdés még az, hogy jobban jár a családi kassza, ha te dolgozol és apa gyeden van? Vagy más oka van annak, hogy ennyire vissza "akarsz" menni dolgozni?
2011. júl. 14. 12:11
 8/8 anonim ***** válasza:
Egyetlen megoldás ha apuka esetleg elmegy táppénzre és utána gyed-re szeptembertől október 18-ig.
2011. júl. 14. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!