Hogyan fejleszthetem babámat?
Teljesen normális a gyereked.
Csőrös pohárral is ráér még.
Ilyen korban nem kell még sokáig odafigyelnie bármire, pár perc és lankad a figyelem, ez normális.
Ha egyébként egészséges a gyereked, ne fejleszd!
Hagyd, hogy úgy játsszon, ahogy jó neki. Sokkal kreatívabbak, mint a játékgyártók. Az én fiam pl. a csodálatos tükrös-formaegyeztetős-zörgős párnából kizárólag a textilkresz cimke iránt érdeklődött. Azt rágcsálta, rángatta, a férjem szerint azért, mert rájött, hogy azt nem gyerekeknek szánták.
Van egy csomó idő, amikor mindenképpen rád figyel (fürdetés, etetés, tisztába tevés), csináld ezeket ráérősen. Ilyenkor beszélj hozzá, mondd, ami éppen történik, mondókázni is lehet, testrészeit végig cirógatni, dögönyözni, közben megnevezni, aztán ha kész vagytok, hadd fusson. Talán most kezdi felfedezni a mászás, járás örömeit, ez is nagyon fontos.
Néha ebbe is beszállhatsz. Pakoljatok ki be dobozokba, adj neki nagy ládát amibe bemászhat, gurítsatok labdát, és kergessétek négykézláb (mindjárt mondhatod is, hova gurult a labda, ezt rögtön érteni fogja, hiszen látja is), szóval játsszátok azt, amit ő szeretne. Ha meg azt szeretné, hagyd békén, az is jó, ha el tudja foglalni magát egy ideig.
Szóval azt mondtam, hogy ne "fejleszd", de valójában minden normális szülői foglalkozás fejleszti a gyereket. Csak problémás esetekben ezeket a dolgokat kicsit tudatosabban rendezzük össze, jobban hangsúlyozunk egyes funkciókat, és amíg az egészséges gyerekek a fejlődésükkel egyértelműen jelzik a szülőnek, hogy jól csinálja, és milyen új dolgokat lehet bevezetni, az eltérő fejlődésűek szüleinek ebben gyakran segítségre van szükségük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!