Hogy lehet, hogy a babám barna szemű? Én kék szemű vagyok a párom zöld. Az én családomban anyu+apu zöld+kék, pároméknál anyós+após barna+kék. Szóval többnyire mindenki kék vagy zöld, mégis barna lett.
A kék és a zöld szín recesszíven öröklődik, vagyis ha valamelyikőtöktől kapott egy domináns barna szemszín gént, akkor barna lett.
Lehet mindkettőtöknek volt, és mindkettőtöktől ezt örökölte.
Legtöbbször valamelyik szülő szemszínét öröklik, de valójában két kék szeműnek is lehet fekete szemű gyereke, vagy két fekete szeműnek kék, de csak abban az eseben, ha volt a felmenők között ilyen szemű. természetesen a sötétebb színek a dominánsak, és általában nem egy távoli ős szemszíne öröklődik.
de ettől még akárhanyadik ősig is visszaüthetnek a gének. és nyilván volt mindenki családjában mindenféle szemszínű ős, hiszen többmillió felmenőnk van összességében.
kivéve pl. a négereket, aki ma is ott él, és az elmúlt századokban nem keveredtek a fehérekkel, azoknak nyilván nem születhet kék szemű gyerekük.
de itt Európában bármilyen szemszínünk lehet.
Nem tudom másnál hogy alakult, de a mi családunkban a gyerekek a nagyszülőkre hasonlítanak legjobban. Pl csak a nagymamámnak és nekem van kicsit kerek, "krumpli" orrunk. A fiam testalkatra kiköpött apósom, arcra anyukámra hasonlít. A lányom meg anyósomra és a férjemre hasonlít nagyon.
Szóval simán lehet, hogy anyósod barna szemét örökölte a kicsid.
szia
én is csodálkoztam hogy a kislányom a én BARNA szemeimet örökölte ugyanis megvoltam győződve hogy apa zöld szemét örökli amúgyis kiköpött apukája :)
mert anyósomnak és apósomnak meg sógoromnak is zöld a szeme..na nem baj legalább ebben rám ütött na meg abban hogy kislány :D
Mekkora a babád?
Én pont így voltam.Megszületett a kisfiam és csodálkoztam miért barna a szeme.Az enyém zöld,páromé kék,a családban még nem volt barna szemű.Aztán teltek a hetek és kezdett változni a szeme színe.Most 4 hós és kék neki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!