Keresztelőre milyen ajándékot vegyünk?
Párommal most leszünk elsőnek kereszt szülők és nem tudjuk, hogy milyen ajándékot vegyünk a kicsinek (kisfiú).
Arra lennék még kíváncsi, hogy egy református keresztelő konkrétan, hogyan zajlik? Miket kell nekünk majd ott csinálni stb...??
szia,
igaz keresztszülők még nem voltunk, de amikor Sógornőmék kislányát keresztelték mi járókát vittünk, a keresztszüleitől Chicco elektromos hintát kapott (ezt én kicsit túlzásnak tartottam...). amikor a fiunkat kereszteltük kapott ékszereket (természetesen elraktam emlékbe), ruhákat, pénzt... a szertartás menetét nem tudom, katolikusok vagyunk.
Ági
Ahol én voltam, ott annyi volt, hogy a pap beszélt, megkérdezte, hogy vállalják-e a keresztszülőséget, majd ugye meglocsolta a gyereket (ekkor a keresztanya fogta a gyereket). Kb. fél óra volt a szertartás. Aztán utána a szülők, keresztszülők bevonultak a paphoz egy kisterembe, ahol megkapták a keresztlevelet.
Ajándék lehet maga a keresztelőruha, vagy valamilyen maradandó tárgy (kép, dísztárgy, ékszer - bár fiúnak ékszer annyira nem jó, játékok).
Az ajándék kérdésben nem nagyon tudok segíteni, mert mi megbeszéltük, hogy nem ajándékozunk. De amúgy valami értékes ajándékot vettünk volna, amit majd nagyobb, vagy nagyobb korában tud használni, szintén kisfiúnak.
A keresztelő a debreceni nagytemplomban úgy zajlik, hogy negyed órával hamarabb ott kell lenni, és az Úr asztala előtt kell megállni a szülőknek, keresztszülőknek a gyermekkel. Istentisztelet kezdetekor (mert hogy ott annak keretében van a keresztelő) orgona, bevonulnak a lelkészek, meg az összes slepp, aztán jön az Apostoli köszöntés, egy fennálló ének, utána kezdődik a keresztelő szertartás, melyen el kell mondani az Apostoli hitvallást, aztán ki kell nyilvánítani, és meg kell fogadni, hogy akarjátok a keresztséget, és hogy fogadjátok, hogy keresztény hitben, stb., nevelitek a gyermeket, aztán jön a vízlocsolás, ott mondani kell hangosan a gyermek keresztnevét. A szertartás alatt akár a szülőnél, akár a keresztszülőnél lehet a gyerek, mindegy, annál legyen, ahol nyugodtan elvan. Csak a keresztvíz alá a keresztanyának kell tartani. Utána van még egy kis beszéd, és vége a keresztelő szertartásnak, le lehet ülni, vagy ha a gyerek nem bírja, ki lehet menni. De itt meg kellett várni az istentisztelet végét, mert majd csak azután adták ide a keresztelő levelet, miután vége lett, kiment mindenki, a lelkész kezet fogott mindenkivel az ajtóban és utána visszajött, úgy kaptuk meg a papírt. Mindez "röpke" másfél óra volt.:D De jól bírták a gyerkőcök, mert akkor 5 gyereket kereszteltek "futószalagon".
De amúgy tényleg nincs gond, ha kimentek, mert nekik is jobb, minthogy bent sírjon a gyerek.
Remélem, a tiétek is nagyon szép lesz!
Utolsó írónak: Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást :)
Reméljük jól fognak alakulni a dolgok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!