Tejallergiás babának mit lehetne adni uzsonnára, vacsira?
1 éves korig ne kapjon tejterméket, hisz egyértelmű, hogy attól vannak, illetve attól rosszabbodnak a tünetei.
Nem véletlenül kapja a speciális tápszert sem.
Nagyon körültekintőnek kell lenni a táplálásánál.
Vannak tejmentes pépek (Brendonban kaphatók: Humana HA SL tejmentes grízpép sima és almás, Sinlac (gyógyszertárban kapható, fel is lehet íratni), 7 gabonás pép (DM, Rossmann)-a glutént be lehet vezetni, ha eddig nem kapott volna).
Kekszet (tej és tojásmentes Fosfovit Biscotto, Brendonban, bevásárlóközpontokban) is lehet tenni a délelőtti gyümölcsbe.
Ezeket is lehetne adni és lehet ízesíteni gyümölcsökkel.
A többi étkezés jó, de nagyon nézd meg, hogy semmiben ne legyen tejfehérje, amit kap (bébiételek-joghurtos bébidesszertek stb.).
Sajnos az allergiás babáknál van olyan, hogy esetleg egy-két főzelékre, gyümölcsre is ekcémával, hasfájással stb. reagálnak, erre is figyelni kell, akkor azt nem szabad erőltetni.
(Sajnos tapasztalatból beszélek, alig tudok valamit adni a babámnak, igaz ő még csak 6,5 hónapos.)
1 éves kora után gondolom lesz majd tejterhelés, akkor kiderül, hogy bírja-e már a tejtermékeket, de ezt ne felejts el mondani a háziorvosnak (és a gasztroenterológusnak, ha voltatok már ott is), hogy milyen tünetek vannak a tejtermékektől a babádnál, mert valószínű csak ehhez fél évre lesz a tejterhelés, ezt meg kell beszélni velük.
Minden jót nektek!
Nagyon köszönöm a segítséget, rengeteget segítettél!!!
Az a gond, hogy ezt mindenki olyan egyszerűnek veszi, a doktornénink nem küldött sehova, Ti hol voltatok pl. gasztroenterológián, kinél? A védőnő meg nem is veszi komolyan egyáltalán, ő mondta, hogy most már kezdjem el végre adni a tejtermékeket is. Fosfovit babakekszet már kap egy jó ideje.
Szia!
Csak ezt a 2-3 hónapot kell még "kihúznotok", utána már könnyebb lesz, ha már kaphat tojást is.
Amúgy én is sokszor gondban vagyok, pedig már 18 hós a kisfiam :)
Rengeteg sütit meg lehet tej nélkül is csinálni, vagy ha muszáj a tej, akkor pedig kiváló alternatíva a rizstej, amiből akár tejbegrízt és pudingot is lehet készíteni.
Egyébként érdekes, hogy a kisfiam tejérzékenysége 7 hós korában, a tejpépektől jelentkezett, majd 8 hónaposan a túrótól, joghurttól és mi azonnal kaptunk beutalót a gasztroenterológiára. 10 hós korában voltunk ott és még vérvizsgálatot is végeztek, pedig az állítólag nem pontos.
Lehet, hogy neked kéne kérned beutalót a gyerekorvosotoktól, ráadásul 2 hó a várólista általában :(
Első vagyok.
A háziorvos nálunk sem foglalkozott semmivel, így magán gasztroenterológushoz vittem, de nem ajánlom őt, akinél voltunk, (Coral centrum Dr. Szigeti Katalin) mert utoljára nagyon összevesztem vele.
Azért mentünk, mert a Pregomin tápszer mellett sem múltak a tünetei és a hozzátáplálásnál mindig probléma lépett fel, mire közölte, hogy ilyen nincs, ne tegyük már beteggé ezt a gyereket, ha nem is az.
Utána meg leírta a papírra, hogy súlyos tejallergia, fehérje és energiahiányos alultápláltság stb....
Szóval a gasztroenterológusokat sem érdekli az egész, tisztelet a kivételnek és még bele is rúgnak az emberbe egyet!
Ajánlottak nekem egy gasztroenterológust a László kórházban (Dr. Tóth András), állítólag nagyon alapos és a tb-s rendelésen is 1 hónap múlva fogad, telefonon is készségesen segít.
Nem tudom még, hogy így van-e, de ő lesz a következő, akihez megyünk, ha megint nem megy a hozzátáplálás (egyelőre a Humanas grízpépet úgy néz ki bírja valamennyire, egy kis ekcémát leszámítva)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!