Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi a teendő, ha leesik valahon...

Mi a teendő, ha leesik valahonnan a babánk?

Figyelt kérdés
Szerencsére még sosem fordult elő, nagyon vigyázok a kisfiamra (most 8 hónapos), de rettegek attól, mit kéne tenni, ha egyszer leesne bármilyen magaslatról. Mentőt kell hívni, vagy nekem kell kórházba rohannom vele? Bp. III.kerületben lakunk, melyik kórházba kéne vinni? Egyáltalán be kell menni, vagy "csak" akkor, ha vérzik?
2011. ápr. 15. 08:28
 1/9 anonim ***** válasza:

elöször is hogy eszméletélél van-e

aztán hogy nem-e sérült meg

legtöbbször nem de nagyon tudnak sírni.. inkább megíjednek.

ha megsérült ügyelet.

ha csak hupli lett v. kék folt akkor nincs különösebb teendő csak annyi hogy figyelni kell még rá mert lehet aluszékonyabb és a fejénél belső sérülés is a többi testrészen egyértelmü jel a fájdalomra érzékenység ill. hogy tudja-e mozdítani.

ha a fejére esett én mindenképp megnézetném mert abba nem látsz bele.

2011. ápr. 15. 08:31
 2/9 anonim ***** válasza:

eszméleténél...

még korán van.

2011. ápr. 15. 08:31
 3/9 anonim ***** válasza:

Nem szükséges azonnal mentőt hívni vagy kórházba rohanni vele,csak akkor, ha valami aggasztó dolgot tapasztalsz raja. Amikor leesik és azonnal sírni kezd, nagy a valószínűsége, hogy nem lett agyrázkódása, nem vesztette el az eszméletét. [link]

Az esés után figyelgesd, nem látsz-e rajta valami változást! Ha vérzik, csillapítsd a vérzést, figyeld, milyen jellegű. Ha hamar eláll, akkor nincs további teendő, viszont ha artériás vagy vénás a vérzés, irány az orvos! Ha fájlalja valamelyik végtagját, vagy nagyon bedagad, érdemes egy röntgent csináltatni, nincs-e törés.

Ami még nagyon fontos: ha esik, próbálj nyugodt maradni, ne ess kétségbe, ne kapkodja, mert ezzel megijeszted és még nagyobb lesz a sírás :) Hidd el, nagyon ritka, hogy egy kisgyerek felnőjön úgy, hogy legalább néhányszor ne essen le, el néhányszor, ez a gyerekkorral jár :)

2011. ápr. 15. 08:36
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
Védőnő esetleg nincs a közelben??Szoktál menni gyermekorvoshoz?Van egyáltalán gyereked az ilyet rutinból-ösztönösen kell tudni, érezni.Ez nem egy tanfolyami kérdés.
2011. ápr. 15. 08:38
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Abban tudnátok még segíteni, hogy melyik kórházba kell vinni? Mert volt ismerősöm, akinek a vérző fejű babáját tovább irányították máshova! Úgy hallottam, a János Kórházba kell menni, ez igaz?
2011. ápr. 15. 08:40
 6/9 anonim ***** válasza:
Mindenhol kötelesek ellátni, de ha úgy látod, hogy baj van nyugodtan hívd ki a mentőket. Előbb kiérnek, mint ahogy te beérsz valahova és a helyszínen tudnak segíteni.
2011. ápr. 15. 08:45
 7/9 anonim ***** válasza:
Attól függ, hol laksz. Ha ilyesmi történik, és aggódsz, azonnal fel kell hívni a gyerekorvost, ő kikérdezi a tüneteket, és eldönti, kell-e kórház.
2011. ápr. 15. 08:46
 8/9 anonim ***** válasza:
72%

Ne hogy nekem egy súlyosan vérzö vagy eszméletlen gyerekkel korházba rohangálj. Ilyen esetben azonnal mentöt kell hívni.

Èn voltam gyeremek elsösegély nyújtó tanfolyamon. kb 3 órán keresztül csak arról beszéltek milyen esetben hívjunk mentöt, és végül is minden esetre azt mondták. Miért? Ha ég a házad akkor mit csinálsz? Kihivod a tüzoltókat? Ha súlyos sérült a gyereked akkor meg rohangálsz vele? Ès pont ahogy kérdezed, foggalmad sincs melyik kroházban tudnák megfelelöen ellátni, lehet abban a korházban nincs is olyan orvos aki ezzel foglalkozik, akkor meg úgy is mentövel visznek át.

Ha a mentöket kihívod feleslegesen, akkor megvizsgálják, majd ha nem szükséges nem viszik be. DE mi van ha szükséges és az életét mentik meg?

Pl leesik a mászókáról. ès már messziröl látod hogy nem mozdul, nem sír, akkor ha tudsz rögtön kezdj el kiabálni segítségért, aki a mentöt hívja, te pedig kérdés nélkül menj oda. Ha eszméletlen mindenképpen mentö, ha nagyon vérzik, vagy végtagja fura pózban van akkor is mentö rögtön. Ha csak sír és maga feláll, akkor ha megnyugodott kicsit kezd el végig nézni, hogy nincs-e törés zúzodás akkor figyeld, ha szédül, hány, lázas lesz, kedvtelen, akkor ha van ügyelet öket hívd ki, ha nincs és nem tudod hova vinni akkor mentöt.

Korházba te ne rohangálj, vagy ügyeletet vagy mentöt hívj.

Pl egy órrvérzés ha 5 percig intenzíven vérzik már mentöt lehet hívni.

ha félrenyel valamit, és van ott valaki akkor is rögtön hívja a mentöt, míg a másik fejre állítja a gyereket, vagy a combjára veszi, ha kijön akkor max megvizsgálja a mentös, ha nem akkor viszont pont ott van idöre.

Szerintem ha ennyire félsz menj el egy gyermek elsösegély tanfolyamra. Èn még terhesen mentem el, mert én meg a fulladástól félek nagyon. (környezetünkben egy kisgyerek megfulladt 2 évesen, mert félre nyelt, és a szülök semmit nem tudtak tenni, inkább az ügyeletre hajtottak, ahol már késö volt. bepánikoltak)

2011. ápr. 15. 08:59
 9/9 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló! Nagyon köszönöm az átfogó írásodat, nagyon sok hasznos tanácsot kaptam tőled! Igazad van, egy elsősegély tanfolyamot is nézni fogok, az a biztos!
2011. ápr. 15. 09:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!