Rossz tapasztalat/vélemény a "bababarát" rooming-in rendszerről?
Mostanában ez jött be, hogy napi 24-ben odaadják a babát a frissen szült nőnek. Illetve szülés után fél naot azért hagyják pihenni de utána odaadják és csinálj amit akarsz.
Nekem nem volt elég tejem de nem tudtam róla mert a baba lógott a mellemen, szopizta, sőt ordított ha levettem. A nővéreknek amikor szóltam hogy szegény csak sír, annyit mondtak: tegye mellre mert kell neki az anyja közelsége. Ez így ment 3 napig. Éjjel fájdalmakkal, szédülve, 23 alvás nélküli óra után sétálgattam az üvoltő gyermekemmel a vállamon, mert már szopizni sem akart. Néha kijött egy nővér, hogy "tegye mellre anyuka".
Amikor bekopogtam hogy picit nem vennék-e be, mert 23 órája nem aludtam, szédülök és a baba meg üvölt, a válasz az volt: "anyuka, ilyen az anyaság!"
Mielőtt tusolni mentem, bekopogtam hogy bevennék-e amíg zuhanyzom, azt kérdezték: "nem tudná inkább a szobatársára bízni?" - Azt mondtam nem, mert szegény nincs 24 órája hogy szült, fáradt, az ő babája is ott van és egyébként is 17 éves első babás anyuka. Végül bevették arra a 10 percre.
Kihangsúlyozom, NEM voltak velem bunkók a csecsemősök, tudom jól, hogy nekik is ki van adva hogy ne fogadják be oda a babát, mert az anyánál KELL lennie, bármi áron.
Hazajövetel előtt megvizsgálták, hazavittük. 5 óra múlva vittük vissza a koraszülött és beteg babák osztályára mert 38,5 fokot mértem rajta, kiszáradás szélén állt, napokig infúzión volt. 35 fokban szültem, de nem adtak neki semmit, mert azt mondták ha kértem neki: "ugyan, tegye mellre."
Az egész rendszer, hogy frissen szült sebes anyukához odateszik a babát akár akarja akár nem, azért van mert költségkímélő hiszen ha nincs a csecsemőszobában baba csak a fürdetéskor, kevesebb nővér is elég.
Imádtam a fiamat első perctől, örültem ha simogthatom, elláthatom, de az, hogy ha sírt csak annyit mondtak "anyuka tegye mellre biztos éhes" meg hogy a friss anyuka nem tudja kipihenni a szülést, azt hiszem elég káros.
A kórház szülészete egyébként kiváló, itt most nem konkrétan arról van szó, hanem a rendszerről, ami, azt hiszem a rendszer mindennek nevezhető, csak bababarátnak nem.
Írjon akinek van hozzám hasonlóan rossz tapasztalata, és azt vallja, a bababarát kórház az, ahol veled van a babád, de ha kéred (mondjuk hogy aludj egy nagyot a szülés után) akkor beveszik a csecsemőosztályra.
Még valami: ahova visszakerült, ott -bár ugyanaz a kórház, csak egy emelettel lejjebb- maximálisan ellentéte mindennek! Nem is értették az ott dolgozó nővérek és orvosok, hogyan juthatott idáig a dolog.
Utolsó előtti vagyok. Érdekes, de nekem meg úgy kellett tápszerért könyörögnöm, nem etették meg a kisfiamat vele. Mivel császáros voltam, nekem még a hazabocsájtás napján is csak cseppecskék jöttek a mellemből, nemhogy spricceljen... és hiába "lógott" rajtam a gyerek egész nap, nem akart beindulni a tejem rendesen. Ez otthon is így folytatódott, egészen az 5. hétig épphogy jött valami a mellemből. Pedig masszíroztam, fejtem, szaporító fejést csináltam, homeós bogyót szedtem, szoptatós teát ittam. Elhiszed, hogy nem a nővéreken múlik???
Ez pusztán genetika!!!
Egyébként meg nekem végig nézték a sebemet, a 4. napon kivette a doki a varratokat, mielőtt hazajöttünk.
Én maximálisan meg voltam velük elégedve.
Köszönöm a sok választ, sajnálom hogy voltak rossz tapasztalatok, de legalább alátámasztják a nézetemet miszerint költségkímélő okokból a kórházak döntéshozói és az egészségügyben döntést hozók igyekeznek a lehető legkevesebb munka és dolgozó igénybevételével járó módszert a "bababarát" szóval megbélyegezni, elfedni, megmagyarázni.
Az én kisfiam is elcuclizott rajtam, biztos voltam benne, jól eszik, mert amikor megkérdeztem egyik nap jó-e a súlya (állítólag esténként mérték, de sosem mondták utána) azt mondták nem kell tudnom, majd szólnak ha baj van. Aztán egy segítőkész nővér megmondta: 10 grammokat szopizott. Megkérdeztem, nem kevés ez? Nem, azt mondták, ennyi pont elég neki, hát gondoljak csak bele hogy az anyatej mennyi vitamint tartalmaz!! Július volt, 35 fok. A babát 2480 grammal kiengedték, annyit mondtak kicsit sárga, de max ha baj van hozzuk vissza.
Visszavittük, 38,5 fok lázzal. A többit már leírtam.
Sajnálom hogy az egész rendszert képesek bababarát-nak elkeresztelni. A bababarát (és mamabarát) azt jelentené normális esetben, amit itt sokan láttok és látok én is jónak, hogy az anya-baba együtt legyen amikor az anyukának nincsenek fájdalmai, kicsit kipihnete magát, és a baba os egészséges, DE: hagyni kell aludni az anyát mert a szülés nem sétagalopp, a babát pedig folyamatosan FIGYELNI, VIZSGÁLNI, és ha sír, nem csak odalökni az anyjának hogy kezdjen vele valamit.
Aki járt még így írjon, mert bár borzadva olvasom a történteket, de hiszek abban hogy jóval több a negatív tapasztalat mint sejtik az emberek, és egyszer talán eljutnak a kórházak egy VALÓBAN bababarát szintre. Tudom egy gyk-s kérdés nem fogja megváltani a világot de kezdő lépésnek az is jó, hogy legalább minél többen olvassák azt hogy mennyi fájdalmas, borzasztó napot, kimerült órákat és elégedtleneséget okoz ez az egész doog.
Baba barát a rendszer csak anyukának kényelmetlen
mert a másik rendszer az hogy újszülött bezsupolva egy szobába órákig üvölt anélkül hogy bárki hozá érne,
ennél nyilpván jobb ha anyuka melkasán szúszog és halgatja azt a szíverést amit az elmúlt 9 hónapban.
Sok javitana a rendszeren ha több növér lenne és nem jutna 2 növére 30 beteg akik mind azt várják hogy velük egyesével foglalkozanak, és ha az anyukák nem abba a három napba tanulnák a csecsemő gondozást hanem hónapokkal elötte kötelező tanfolyamokon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!