Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Rossz tapasztalat/vélemény a...

Rossz tapasztalat/vélemény a "bababarát" rooming-in rendszerről?

Figyelt kérdés

Mostanában ez jött be, hogy napi 24-ben odaadják a babát a frissen szült nőnek. Illetve szülés után fél naot azért hagyják pihenni de utána odaadják és csinálj amit akarsz.

Nekem nem volt elég tejem de nem tudtam róla mert a baba lógott a mellemen, szopizta, sőt ordított ha levettem. A nővéreknek amikor szóltam hogy szegény csak sír, annyit mondtak: tegye mellre mert kell neki az anyja közelsége. Ez így ment 3 napig. Éjjel fájdalmakkal, szédülve, 23 alvás nélküli óra után sétálgattam az üvoltő gyermekemmel a vállamon, mert már szopizni sem akart. Néha kijött egy nővér, hogy "tegye mellre anyuka".

Amikor bekopogtam hogy picit nem vennék-e be, mert 23 órája nem aludtam, szédülök és a baba meg üvölt, a válasz az volt: "anyuka, ilyen az anyaság!"

Mielőtt tusolni mentem, bekopogtam hogy bevennék-e amíg zuhanyzom, azt kérdezték: "nem tudná inkább a szobatársára bízni?" - Azt mondtam nem, mert szegény nincs 24 órája hogy szült, fáradt, az ő babája is ott van és egyébként is 17 éves első babás anyuka. Végül bevették arra a 10 percre.

Kihangsúlyozom, NEM voltak velem bunkók a csecsemősök, tudom jól, hogy nekik is ki van adva hogy ne fogadják be oda a babát, mert az anyánál KELL lennie, bármi áron.

Hazajövetel előtt megvizsgálták, hazavittük. 5 óra múlva vittük vissza a koraszülött és beteg babák osztályára mert 38,5 fokot mértem rajta, kiszáradás szélén állt, napokig infúzión volt. 35 fokban szültem, de nem adtak neki semmit, mert azt mondták ha kértem neki: "ugyan, tegye mellre."

Az egész rendszer, hogy frissen szült sebes anyukához odateszik a babát akár akarja akár nem, azért van mert költségkímélő hiszen ha nincs a csecsemőszobában baba csak a fürdetéskor, kevesebb nővér is elég.

Imádtam a fiamat első perctől, örültem ha simogthatom, elláthatom, de az, hogy ha sírt csak annyit mondtak "anyuka tegye mellre biztos éhes" meg hogy a friss anyuka nem tudja kipihenni a szülést, azt hiszem elég káros.

A kórház szülészete egyébként kiváló, itt most nem konkrétan arról van szó, hanem a rendszerről, ami, azt hiszem a rendszer mindennek nevezhető, csak bababarátnak nem.

Írjon akinek van hozzám hasonlóan rossz tapasztalata, és azt vallja, a bababarát kórház az, ahol veled van a babád, de ha kéred (mondjuk hogy aludj egy nagyot a szülés után) akkor beveszik a csecsemőosztályra.

Még valami: ahova visszakerült, ott -bár ugyanaz a kórház, csak egy emelettel lejjebb- maximálisan ellentéte mindennek! Nem is értették az ott dolgozó nővérek és orvosok, hogyan juthatott idáig a dolog.

2011. ápr. 12. 20:38
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Kedves utolsó! Én is ott szültem 7 hete és tejtermelés szempontjából azt mondom jobb lett volna, ha a 3. naptól éjszaka is velem van és akkor nem tápszerrel etetik. Minden esetre sajnos itt is leginkább maga kell megoldja az ember a dolgokat, sok segítséget ne várjon, volt olyan, hogy még én lettem lecseszve, hogy már megint én vagyok és mit akarok... Szintén császáros voltam. Második nap reggel átkötöztek, onnantól nem néztek a sebre, állítólag azért mert több napos kötésem volt és nem ázott át, de még hazamenetelnél sem nézték meg. Utolsó reggel hozták szopizni, itt csak ezt a szopit mérik. Valamivel megetethették, mert nem bírtam felkelteni csak 10mlert tudtam beleerőltetni ezért rákerült a zárójelentésre, hogy keveset szopik :) Minden esetre a második babánál már biztosan tetszeni fog a rendszer, de így az elsőnél hát....
2011. ápr. 13. 03:25
 12/16 anonim ***** válasza:

Utolsó előtti vagyok. Érdekes, de nekem meg úgy kellett tápszerért könyörögnöm, nem etették meg a kisfiamat vele. Mivel császáros voltam, nekem még a hazabocsájtás napján is csak cseppecskék jöttek a mellemből, nemhogy spricceljen... és hiába "lógott" rajtam a gyerek egész nap, nem akart beindulni a tejem rendesen. Ez otthon is így folytatódott, egészen az 5. hétig épphogy jött valami a mellemből. Pedig masszíroztam, fejtem, szaporító fejést csináltam, homeós bogyót szedtem, szoptatós teát ittam. Elhiszed, hogy nem a nővéreken múlik???

Ez pusztán genetika!!!

Egyébként meg nekem végig nézték a sebemet, a 4. napon kivette a doki a varratokat, mielőtt hazajöttünk.

Én maximálisan meg voltam velük elégedve.

2011. ápr. 13. 07:48
 13/16 krisztivan ***** válasza:
100%
Én a Péterfyben szültem.4430gr volt a fiam.Annyi vért vesztettem,hogy vérátömlesztést akartak adni.Nem tudtam felülni sem az ágyban,de ezt nem mondták meg a nővéreknek és másnap reggel ugy jött oda az osztályos,hogy Ő bizony nem fog engem kisérgetni most azonnal álljak lábra.Hát megprobáltam(elkaptak ájultamban)rájött,hogy nem fog menni és megjött a vérvétel eredménye is.Ekkor bocsánatot kért és adta tovább a "hírt".Csecsemősök hozták vitték a babám de nem indult meg a tejem,így a 3 naptól csak sírt a fiam.Volt hogy hozták "csináljon vele valamit anyuka mert mi már nem tudunk mit kezdeni"Könyörögtem a tápszerért mert 20 gr-ot szopott(nem volt több).Válasz"ez egy kisebb babának elég lenne"!Mondtam hogy nem kisebb és éhes.Aztán amikor megint hozták hogy szoptassam meg mert üvölt(5.napon)Mondtam,hogy nem!Vigyék és kezdjenek ők vele valamit.Nagyon el voltam keseredve.Akkor kapott végre tápszert amitől elaludt.Közel 6 napig nem aludtunk semmit.Majdnem kiszáradt,fertőzést kapott.A személyzettel ettől függetlenül nem volt bajom.Mindig kedvesek voltak és segitőkészek,de a rendszer az nem mindig jól működik.
2011. ápr. 13. 08:37
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Debrecenben a Klinikán szültem. Hasonló tapasztalataim vannak, mint a Kérdezőnek. 12 óra vajúdás után sikerült megszülnöm spontán a kisfiam, 4680g és 53 cm volt. Szülés után 2 órát pihentünk a megfigyelőben, megmutatták, hogy hogyan kell mellre tenni a babát. Ugye ilyenkor elég álmosak a picurkák. Úgyhogy mivel első gyermekes anyuka voltam, hittem benne, hogy menni fog. Nahát az elején úgy tűnt, hogy megy is. Tőlem nem vitték el első éjszakán sem, így visszagondolva lehet, hogy jobb lett volna. Amikor esténként mérték a súlyát, akkor mondták, hogy természetes, hogy lentebb ad a születési súlyából, 10% a megengedett. Nem tudtam, hogy milyen érzés az, amikor jól és eredményesen szopik a baba, így csak lestem, amikor kiderült, hogy nem akar stagnálni a súlya, nemhogy visszagyarapodni. Közben a pisije pirosas lett, ami folyadékhiányt jelentett. Mert a kis drágám csak imitálta a szopit, közben jól elcumizgatott a cicin. Nekem is állandóan azt mondták, hogy "tegye mellre anyuka", egyik így mutatta, másik úgy mutatta. Nem akarták elhinni, hogy lusta baba. Aztán hogy nem kakált, az egyik nővér mondta, hogy ha az elkövetkezendő órákban sem kakál, akkor menjek be és szélcsővel segít neki. Én mentem is, éjszaka volt, épp nem az a nővér volt, hanem egy velem egyidős vagy fiatalabb kis csaj, akinek elmondtam, hogy miért jöttem (kezemben a babával), aki erre flegmán hülyének nézett, hogy "És ezt mégis hogy?!", hogy ugyanmár, mit gondolok én?! Na akkor már a sírás szélén álltam. Végülis megoldódott a kaka-kérdés, a kedvesebbik nővér és a szélcső segítségével. Nagy nehezen adtak tápszert a fiamnak, úgy kellett könyörögni, közben meg annyira kivoltam már idegileg, hogy folyton rámjött a sírás, hogy még mindig itt vagyunk, nem mehetünk haza. Végülis 4400grammal engedtek minket haza, 2 hétig voltunk bent. Akkor is úgy engedtek el, hogy "Ugye nem lesz gond a szoptatással? Megy a szoptatás, ugye? Ha van valami, akkor jöjjön vissza, segítünk!" Senkinek nem kívánom. Végülis tápszeres lett a fiam, mert itthon sem ment, lusti volt, nekem meg szerintem nem volt elég tejem, nem tudom. De így is egészséges, nagyon zsivány, vidám baba. Jó dolog lehetne ez a "bababarátság", csak ha a frissen szült anyuka ki van fáradva testileg és még a körülmények rátesznek egy lapáttal, hogy idegileg is ki legyen, akkor egy traumaként éli meg a kórházban töltött napokat.
2011. ápr. 13. 09:23
 15/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok választ, sajnálom hogy voltak rossz tapasztalatok, de legalább alátámasztják a nézetemet miszerint költségkímélő okokból a kórházak döntéshozói és az egészségügyben döntést hozók igyekeznek a lehető legkevesebb munka és dolgozó igénybevételével járó módszert a "bababarát" szóval megbélyegezni, elfedni, megmagyarázni.

Az én kisfiam is elcuclizott rajtam, biztos voltam benne, jól eszik, mert amikor megkérdeztem egyik nap jó-e a súlya (állítólag esténként mérték, de sosem mondták utána) azt mondták nem kell tudnom, majd szólnak ha baj van. Aztán egy segítőkész nővér megmondta: 10 grammokat szopizott. Megkérdeztem, nem kevés ez? Nem, azt mondták, ennyi pont elég neki, hát gondoljak csak bele hogy az anyatej mennyi vitamint tartalmaz!! Július volt, 35 fok. A babát 2480 grammal kiengedték, annyit mondtak kicsit sárga, de max ha baj van hozzuk vissza.

Visszavittük, 38,5 fok lázzal. A többit már leírtam.

Sajnálom hogy az egész rendszert képesek bababarát-nak elkeresztelni. A bababarát (és mamabarát) azt jelentené normális esetben, amit itt sokan láttok és látok én is jónak, hogy az anya-baba együtt legyen amikor az anyukának nincsenek fájdalmai, kicsit kipihnete magát, és a baba os egészséges, DE: hagyni kell aludni az anyát mert a szülés nem sétagalopp, a babát pedig folyamatosan FIGYELNI, VIZSGÁLNI, és ha sír, nem csak odalökni az anyjának hogy kezdjen vele valamit.

Aki járt még így írjon, mert bár borzadva olvasom a történteket, de hiszek abban hogy jóval több a negatív tapasztalat mint sejtik az emberek, és egyszer talán eljutnak a kórházak egy VALÓBAN bababarát szintre. Tudom egy gyk-s kérdés nem fogja megváltani a világot de kezdő lépésnek az is jó, hogy legalább minél többen olvassák azt hogy mennyi fájdalmas, borzasztó napot, kimerült órákat és elégedtleneséget okoz ez az egész doog.

2011. ápr. 14. 09:59
 16/16 anonim ***** válasza:

Baba barát a rendszer csak anyukának kényelmetlen

mert a másik rendszer az hogy újszülött bezsupolva egy szobába órákig üvölt anélkül hogy bárki hozá érne,

ennél nyilpván jobb ha anyuka melkasán szúszog és halgatja azt a szíverést amit az elmúlt 9 hónapban.

Sok javitana a rendszeren ha több növér lenne és nem jutna 2 növére 30 beteg akik mind azt várják hogy velük egyesével foglalkozanak, és ha az anyukák nem abba a három napba tanulnák a csecsemő gondozást hanem hónapokkal elötte kötelező tanfolyamokon.

2013. júl. 10. 01:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!