Ha 2 év 8 hónap lesz a gyerekeK közt, az elsővel végig GyED+GYES, akkor a 2. -nál hogy alakul a TGYÁS meg a GYED?
nekem 2 év 7 hónap lesz a kettő között és a gyed meg minden alapja a minimálbér kétszeres lesz, mert nem dolgoztam a kettő baba között. nagyjából ugyanannyi lesz minden, mint az első babánál, persze pár ezer ft eltérés lehet(2-3 ezer).
én is max. gyedet kaptam
Az alapján, amit írtál, a tgyás alapja a szerződés szerinti béred lesz, viszont a gyedé a minimálbér. (persze ha a szerződés szerinti béred minimálbér, vagy kevesebb volt, akkor ez lényegtelen).
Mindig azt kell nézni, hogy az igénylést megelőző évben volt-e jövedelem, és ha nem volt (tgyás, gyed nem jövedelem), akkor meg kell nézni, hogy miért nem volt.
Ha azért mert 6 hónapot meghaladóan gyeden voltál, akkor a szerződés szerinti bér az alap (a tgyás esetében nálad ez a helyzet, mert 2011-ben igényled, alapja 2010 - összegét a szerződés szerinti béredből számolják, viszont annak is lesz maximuma, annyi mint a gyednek).
Ha azért nincs az igénylést megelőző évben jövedelmed, mert 6 hónapot meghaladóan gyesen voltál, akkor meg sajnos a minimálbér lesz az alap. (gyed esetén ez a helyzet nálad, hiszen a gyedet majd 2012-ben igényled, alapja a 2011-es év, ekkor meg szeptemberig gyesen vagy).
Ha több volt a bruttód, mint a minimálbér, akkor érdemesebb a szabikat kivenni szülés előtt, majd elmenni táppénzre.
Kiveheted előbb a szülési szabadságot, de legfeljebb a szülés várható időpontja előtt 28 nappal, így ez neked nem megoldás.
Viszont a szabikat is kiveheted, így a szabi alatt kapott bérből fognak számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!