Hogy lett napirendetek? Te csináltad így vagy a babád alakította ki?
nem könnyű ez, hiszen folyamatosan változnak a kicsik igényei, evés, alvás és ébrenlét miatt.
először is próbáld a fürdetést kb. azonos időbe belőni. utána már ne legyen játék, hanem egyen és kis világosnál, vagy éppen sötétben altasd. éjjel, ha felkel, akkor ne kapcsolj villanyt, ha még eszik éjjel, akkor etesd meg, aztán vissza az ágyba, vagy magad mellé, attól függ, hogy alszotok.
figyeld meg, hogy mik az igényei, így különösen, mennyit eszik egyszerre, mikor lesz éhes újra, magyarán milyen időközönként eszik. figyeld, hogy mikor lesz álmos, ha többször ásítozik, és már nem érdekli a játék, nyűglődni kezd, akkor altasd.
szoptatsz még?
sokan az igény szerinti szoptatás híve, ami szerintem nem minden babának és anyukának jön be. ha rendszert akarsz vinni az életbe, akkor figyelembe véve az igényeket persze, némikébb bele-bele szólhatsz, hogy mikor egyen. a többit nem igazán tudod befolyásolni, mert ha nem álmos, úgysem alszik, ha viszont túlpörög, akkor meg azért alszik el nehezen.
próbáld meg azonos időszakonként etetni. ez nem azt jelenti, hogy ugyanabban az órában, hanem pl. 4 óránként. evés után legyen ébren, de ahogy írtam is, ha elálmosodik, akkor azonnal le kell tenni aludni. előfordul, hogy kevesebbet alszik valami miatt, tehát nem lesz éhes, amikor felkel. ez nem baj, azért nem kell megetetni, mert felébredt, akkor elcsúszik az alvás, de az sem lényeg, hiszen előbb-utóbb megszűnik, hogy minden étkezés után alszik is.
szóval fürdés időpontja és az étkezések időpontját érdemes belőni. az evésnél +- fél-1 óra nem számít a napirend tekintetében, de a fürdésnél is belefér egy fél óra csúszás.
Az én kisfiam 4 hós, de már 5 hetes kora óta van napirendünk. Ő alakította magának, én csak figyeltem az igényeit és aszisztáltam hozzá. :) Persze kismértékben változott mostanra a napi rutin, de a fontosabb dolgok megmaradtak. Pl, ugyanakkor kelünk, ugyanakkor van a délutáni alvás, és a fekvés is. A fürdést eltoltük fél órával (7-rőlfél 8-ra), kb 2 hónaposan, ennek az lett az eredménye, hogy két ébredés helyett, már csak egyszer kel. Én hagyom fél 7 - 7 körül még egy 10 percet aludni, így nem gond a fél 8-as fürdetés. Kaja után, 9-kor alszik el.
Lehet, ha eltolnátok a fürcsit fél órával, akkor talán nem kelne éjjel. A fürdetést meg apránként, 5-10 percekkel kell eltolni, úgy kevésbbé veszi észre. Legalábbis mi úgy csináltuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!