Mennyire kell tanítani az egy év alatti gyerekeket? Gondolok itt olyanokra, hogy "Hol a szemed, szád, stb? " meg "Kérem! Köszönöm! Tessék! " ilyesmik?
Tanítani nem kell rá mert még pici hozzá de ha hallja hogy Ti is mondjátok ezeket akkor természetes lesz neki később is.
a testrészeket fürdetéskor lehet mondogatni egy mondókával kísérve v. csak úgy hogy épp mondod hogy mijét mosod.
Szeritnem meg igen is kell tanítani.
Persze nem kell abba a hibába esni, hogy 4 évesen már írjon-olvasson a gyerek, na de azért 1 évesen még ne csak azt tudja, hogy tapsi-tapsi és nézek ki a fejemből.
Ahogy elkezdett már a bútorok mellet közlekedni 8 hónaposan a fiam, mi megmutattuk neki, hogy pl. hogyan kell az ágyról lemászni. Két hétig kellett csak figyelmeztetni, hogy leesik a baba! és már fordult is meg és tolatva szállt le.
1 éves korára már tudta a testrészeit, azt hogy hova kell a sapkát és a zoknit húzni.
15 hónaposan még csak a tesséket mondja a felsoroltjaid közül, meg néha a köszönömre hogy KÖ, de mindent megérti és ha kérjük odaadja stb.
Semmit nem kell, de azért szokás. :) Kb. 10 hónapos lehetett a kisfiam, amikor elkezdtem tőle kérdezgetni, hogy hol az okos fejed, és odatettem a fejére a kezét, és mondtam, hogy itt az okos fejed. Egy idő után már saját maga rakta oda a kezét.
Öltöztetésnél mindig mondtam, hogy itt az egyik lábad, másik lábad, ez a kezed, másik kezed, egy idő után ő saját maga kezdte el mutogatni, ha mondtam.
A szem-száj-orr-fül dolgot először cicán, macin, kutyán tudta, egy idő után saját magán is.
Ha valamit odaadtam neki, mindig mondtam, hogy tessék, ha ő adott nekem, akkor mindig mondtam: köszönöm. Most már 16,5 hónapos, ő mondja magától, ha ad valamit, hogy tess, és ha én adok neki valamit, magától mondja, hogy kösz. :))
Ez nem tudatos, csak úgy jött. A gyerek meg megjegyzi.
Köszönöm a válaszokat!
Nyilván akarom/próbálgatom tanítani a 10 hós gyermekemet, csak még annyira a játszásra figyel, hogy nem bír pár percet egy helyben lenni, hogy akár viccesen tanítgassam őt. Vagy ragadjam ki játszásból, ültessem az ölembe, hogy csak rámfigyeljen? nekem ez kicsit erőltetésnek tűnik... Még sajnos a nevére sem figyel... Ti babáitok mióta figyel a nevére?
SZia!
A lányom 1 évesen tudta a testrészeit (haj, szem, fül, orr, száj, fej, cici, pocak, punci, popsi, kéz, láb).
Nemcsak tapsol, és integet, hanem puszit dob, kerekecske-gombocskázik, kb. 13-15 szót mond és jól használ.
Lassan 14 hónapos, a szókincse már kb. 20-200 szóból áll.
Azért kell tanítgatni, fegyelemfelkeltően, magas, csengő hangon. Szóval, hogy érdekes legyen a számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!