Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért sárga még mindig,8 hetesen?

Miért sárga még mindig,8 hetesen?

Figyelt kérdés

a védőnőnél vette észre az orvos, hogy a kislányom, aki akkor 5 hetes volt,még sárga.azóta 2szer vettek vért, vizeletvizsgálat volt, és uh.tegnap vizelettenyésztésre kellett vizeletet adnunk.

az uhon semmi elváltozást nem találtak, a véreredménye jó,csak még magas a bilubirin értéke.

volt valaki így?

mit csináltak a babával?:(aggódok.

2011. febr. 9. 22:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
78%

Szia!

A babád anyatejet kap? Én is így voltam második gyermekemmel. Kicsit sárga volt mikor kijöttünk a kórházból, de utána még sárgább lett. Ő is olyan 8-10 hetesen még sárga volt. Nekünk is volt vizeletvétel, de nem találtak semmit. Így azzal magyarázták, hogy az anyatejben van egy enzim ami gátolja a sárgaság felszívódását. Mivel ő csak szopizott így belenyugodtam a válaszba. Aztán pár hét múlva elkezdett kivilágosodni. Először a talpacskáján láttam, hogy fehéredik.

Szóval, ha a laborjával nincs gond szerintem ne aggódj!

2011. febr. 9. 22:42
 2/11 anonim ***** válasza:
70%
Az újszülötteknél a vér ún. bilirubin (epe festék) szintje normális körülmények között is megemelkedik a születés utáni 2-3. napon, és a 4. nap körül éri el tetopontját, majd a 7. életnap körül csökken le a kiindulási szint alá. Amennyiben a tetoponton is bizonyos érték alatt marad, és a szintemelkedés a fenti dinamikát mutatja, a sárgaságot fiziológiásnak - normálisnak - tekintjük, nem igényel terápiát. Az érett újszülöttek bilirubin szintje már otthon, kb. 2 hetes korukban csökken le a felnott szintre. Az újszülöttek kb. 7%-ánál azonban a bilirubin szint emelkedése meghaladja a fiziológiás szintet. Ennek okai általában: koraszülöttség, szülés közbeni bevérzések (fejbor), fiúk, nagyobb fokú súlyesés, nehezen táplálhatóság, bizonyos gyógyszerek, anyai cukorbetegség, késoi székletürítés, családi hajlam, anyatejes táplálás, hormonális eltérések, stb. Ilyenkor tehát a sárgaság 2 hét után is fennáll. Érdekes jelenség az anyatejes babák sárgasága. Ez akár 3-10 hétig is fennállhat. Oka: az anyatej tartalmazhat olyan hormont, zsírsavat, vagy egyéb anyagot, amely gátolja a baba még amúgy is gyengén muködo epesav anyagcseréjét bonyolító enzimjét májában. Amennyiben a sárgaság diszkrét, tehát ha csak a szemfehérje sárga vagy esetleg enyhén a bore is a babának, azonban o élénk, jól táplálható, ezért nem vonjuk meg az anyatejet tole. Ha a sárgaság feltuno, érdemes laboratóriumi vizsgálatot végezni, és indokolt esetben szóba jöhet az anyatejes táplálás 2-4 napos felfüggesztése, tápszerrel helyettesítése.
2011. febr. 9. 22:42
 3/11 A kérdező kommentje:

Ige, anyatejes a babám, és nagyon szépen fejlődik, hízik rendesen.csak idegesít ez a sárgaság-érték.

remélem, a vizelettenyésztése is negatív lesz.

2011. febr. 9. 22:44
 4/11 anonim ***** válasza:
0%
Májbeteg?
2011. febr. 9. 22:56
 5/11 anonim ***** válasza:
52%

Szia!

Az én kislányom is sárga volt sokáig. Igaz, nem kellett mennünk kivizsgálásra, hál' Istennek.

A doki nekünk gyógyszert írt rá, de eszem ágában sem volt beadni neki!!

Ne aggódj, magától el fog múlni!!!!

Sajnos az anyatejes babák lassabban "tisztulnak", mint a tápszeres babák.

A kislányod szépen fejlődik, ne idegesítsd magad, az nem tesz jót a tejtermelésnek sem!

2011. febr. 9. 22:58
 6/11 A kérdező kommentje:
remélem,nem májbeteg.ne ijesztgess:(
2011. febr. 9. 23:06
 7/11 anonim ***** válasza:
mi 3 napig voltunk kékfényben, aztán még itthon is nagyon sárga volt, kb 8 hétig. Gyerekorvos javaslatára napi fél B6 vitamint kapott és mindig a fényen aludt. Ablaknál. Minnél többet tedd fényre és vidd ki a levegőre, az nagyon jót tesz neki. Ne aggódj...én is bőgtem miatta, de felesleges.jaj, biztos nem májbeteg!
2011. febr. 11. 10:37
 8/11 A kérdező kommentje:

szia.

köszi.tegnap is napoztattam fél órát.

ma lesz meg a vizeletvizsgálat eredménye.remélem, semmi komoly.

2011. febr. 11. 10:48
 9/11 anonim ***** válasza:
Mi újság?
2011. febr. 11. 23:10
 10/11 A kérdező kommentje:

köszi az érdeklődést...

negatív lett a vizelet-tenyésztés eredménye.

csak napoztatnom kell,meg bő folyadékbevitelről gondoskodni, és akkor jó lesz:)/ma már adtam neki teát-eleinte tiltakoztam,mert csak anyatejes, de anyukám meggyőzött:)

akkor kell csak vinnem, ha elkezdene sárgulni, de a doki szerint nem valószínű.

2011. febr. 12. 00:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!