Nem akar hasra fordulni a babám. Csak lustácska, vagy lehet valami gond?
szia!
Én gyógytornász vagyok, és azt az elvet tartom én is helyesnek, hogyha a baba nincs rákényszerítve bizonyos mozdulatokra akkor minek is tenné meg azt! Ha már párszor megtette akkor valószínűleg nincs semmi olyan idegrendszeri vagy szervi baja ami miatt aggódnod kéne, egyszerűen nincs miért forgolódjon. Képes rá, de nem teszi. Egyáltalán nem baj, ha bizonyos mozdulatok nem képezik a mindennapjai részét. Egyedül a fej tartása, a játékok utáni nyúlás és a felülés-állás-járás képessége a legfontosabb. Ha a többi kimarad (forgás, kúszás, mászás) attól még teljesen egészséges, érett csecsemő. Nekem voltak olyan babáim a prakszisomban, akik nem voltak hajlandóak mászni, mert ülve a szőnyeg húzásával magukhoz tudták hozni a kis játékaikat illetve voltak olyanok is akik forogva közlekedtek a lakásba. Ha a babók egyszer rájönnek, hogy hogyan tudják elérni amit akarnak, akkor nincsenek rákényszerítve arra, hogy más mozgással is megtegyék ugyanezt. Tulajdonképpen mi felnőttek is ugyanígy viselkedünk...szóval, nyugi!
Nekem is volt ismerősöm, aki egyrészt utált ülni (mindig állni akart - akkor is, amikor még 1 perc után eldőlt, mint egy darab fa - sőt még akkor is, amikor még tartani kellett)
Másrészt utált mászni is: egy bébikompot kapott, azzal gurult, mint a vihar.
Egyébként teljesen normálisan fejlődött.
Szia
Első válaszoló vagyok. Szerintem a babáddal nincsen semmi baj. Figyelj rá ,hogy mindig legyen inger körülötte, valami amiért odanyúlhat ,megfordulhat vagy később elindulhat,de szerintem nincs vele probléma.
Második válaszoló!
Nem értek egyet, ha a mászás kimarad vagy asszimetrikus az előre vetíthet tanulási zavart, akadályozottságot.
Első válaszló
Igen én is tudom, hogy ezt tanítják némely iskolában...de sehol máshol nem értenek ezzel egyet! Biztosan lehet rá számtalan példát hozni, hogy a baba nem mászott és olvasási, írási problémái vannak, és ott a másik oldal: mászás nélkül felált, majd elindult, a járás képessége is a 2 oldal/agyfélteke összehangolt, összerendezett működése szükséges, így ugyanazok az ingerek érvényesülnek, és kiválóan teljesítenek az iskolában.
Ez a nézet, hogy a mászás kimaradása később tanulási nehézséget eredményez kezd elavulni, mert a tapasztalatok nem egyértelműek, más összefüggéseket kell keresni amik ezt a fajta nehézséget eredményezik!
Arról nem is beszélve, hogy a mászásnak vagy 6 fajtája ismert és ebből csak 1 olyan amely egyformán ingerli mindkét agyféltekét, de mind alkalmas arra hogy a baba helyt tudjon változtatni. Ha egyszer rájön valamire, akkor azt csinálja és nem fogja megváltoztatni a mozgását, csak mert mi mást nevezünk normalis mászásnak.
Lassan mindenkinek át kéne állni sztem arra a nézetre, hogy az egyébként egészségesen fejlődő, mosolygós, virgonc baba mozgásfejlődésének nem kötelező része a mászás.
Beteg babáknál nyílván ezekkel a mozgásokkal tudjuk a terápiás hatásokat elérni segítve ezzel a javulását, de ők et nem szabad egy kalap alatt említeni az összes babával, mert nekik más fejlesztésre van szükségük.
Én gyógytornászként így gondolom, de persze ez a nézet még hosszú éveken keresztül megosztja majd a szakembereket.
A mászás kimaradása esetlegesen gerincdeformitásokhoz is vezethet,mivel az izmok nem fejlődnek megfelelően!Ezért nem szabad erőlteteni túl korán a járst,mert nagy szükség van a kúszásra-mászásra!
Egy gyógytestnevelő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!