Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 0-3 éves kor közötti babád,...

0-3 éves kor közötti babád, kisgyermeked volt már röntgenen? Ha igen milyen okból?

Figyelt kérdés
Mi 3 évesek vagyunk, vagyis a kisfiam, és már kétszer röngeneztek egyszer kétévesen, mert alváskor legurult az ágyról a parkettára, meg egyszer most, hogy megfázott, és az orvos a biztonság kedvéért elküdte mellkas és arcröntgenre.Mit tudtok mennyire káros a röntgen?Mert egyszer sem volt semmi baj, jók lettek az eredményei, de tényleg csak a biztonság kedvéért küldte el az orvos.Nem árt a kicsi szervezetének a röntgen?
2011. jan. 26. 11:28
 1/6 anonim ***** válasza:
Az orvosok picikét jobban tudják, jobban értenek ehhez, mint te. NEM árt a röntgen. Egy felvétel alatt minimális sugárzást kap, annak a sokszorosa sem ártana.
2011. jan. 26. 12:24
 2/6 A kérdező kommentje:
Én azt nem is kérdőjeleztem meg, hogy elküldte az orvos két alkalommal, mert a gyermekem érdekét szolgálta a röntgen, csak egy év alatt két röntgen nekem kicsit soknak tűnik.De ha meg valami baja lehetett volna és így derül ki akkor tényleg a röntgen semminek számít.Akkor már inkább röntgen minthogy valami baja legyen.Én most konkrétan arról szeretnék érdeklődni, hogy árthat e a röntgen egy ilyen kisgyereknek.Egyébként a csipőröntgent már pár hónapos kortól végzik.
2011. jan. 26. 12:37
 3/6 anonim ***** válasza:

2010. dec. 30-án a lépcsőről leesett a 20 hónapos fiam. Akkor csináltak neki koponya rtg-t. Én is érdeklődtem hogy nem káros-e ez neki, erre azt mondta a gyermeksebész, hogy ha 10-15 rgt. vizsgálat van évente egy 2 éves gyerkőcnél, az már káros is lehet, de 1-2 db még biztos hogy nem. Pláne ha figyelembe vesszük hogy milyen súlyos további problémákat lehet vele kiküszöbölni.

Szerintem ne izgulj, ettől még nem lesz baja a fiadnak.

2011. jan. 26. 12:48
 4/6 anonim ***** válasza:

Csak ismételni tudom magamat: nem árt a röntgen. Magyarországon amúgy is sokszorosan túlbiztosítják sugárvédelmet. Egyetlen röntgenfelvétel alatt olyan pici sugárzást kap a gyerek, hogy az elhanyagolható. Egy év alatt két felvétel, az semmi.

Összehasonlításképp: kb 15 röntgenfelvétel sugárzása éri el az egészségügyi határértéket egy magzat esetében, aki jóval sérülékenyebb egy kisgyereknél. Remélem, ez megnyugtat, hogy feleslegesen aggódsz.

2011. jan. 26. 12:49
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a megnyugtató válaszokat! Talán biztos kicsit túlaggódom a dolgot.
2011. jan. 26. 13:03
 6/6 anonim ***** válasza:

Mo-n a természetes sugárzás értéke 2,4mSv/év,a lakossági dóziskorlát nem tartós besugárzáskor 5mSv/év. Ez egy év alatt, ismétlem.

Mellkas és koponya röntgenen kb. 0,3 mSv érte a gyereket. Szóval ilyen szempontból nincs gond, de az alacsony dózisú radioaktiv sugárzás káros hatásairól nincsenek kimutatások, igy azt nem lehet kijelenteni, hogy nem káros.

Az orvos épp ezért mindig mérlegeli a diagnosztikával járó hasznot és összeveti az adott eljárás kockázatával és ennek fényében dönt, szükséges-e a vizsgálat, megéri-e a nyerhető információ a kapott sugárzásért cserébe.

2011. jan. 26. 16:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!