0-3 éves kor közötti babád, kisgyermeked volt már röntgenen? Ha igen milyen okból?
2010. dec. 30-án a lépcsőről leesett a 20 hónapos fiam. Akkor csináltak neki koponya rtg-t. Én is érdeklődtem hogy nem káros-e ez neki, erre azt mondta a gyermeksebész, hogy ha 10-15 rgt. vizsgálat van évente egy 2 éves gyerkőcnél, az már káros is lehet, de 1-2 db még biztos hogy nem. Pláne ha figyelembe vesszük hogy milyen súlyos további problémákat lehet vele kiküszöbölni.
Szerintem ne izgulj, ettől még nem lesz baja a fiadnak.
Csak ismételni tudom magamat: nem árt a röntgen. Magyarországon amúgy is sokszorosan túlbiztosítják sugárvédelmet. Egyetlen röntgenfelvétel alatt olyan pici sugárzást kap a gyerek, hogy az elhanyagolható. Egy év alatt két felvétel, az semmi.
Összehasonlításképp: kb 15 röntgenfelvétel sugárzása éri el az egészségügyi határértéket egy magzat esetében, aki jóval sérülékenyebb egy kisgyereknél. Remélem, ez megnyugtat, hogy feleslegesen aggódsz.
Mo-n a természetes sugárzás értéke 2,4mSv/év,a lakossági dóziskorlát nem tartós besugárzáskor 5mSv/év. Ez egy év alatt, ismétlem.
Mellkas és koponya röntgenen kb. 0,3 mSv érte a gyereket. Szóval ilyen szempontból nincs gond, de az alacsony dózisú radioaktiv sugárzás káros hatásairól nincsenek kimutatások, igy azt nem lehet kijelenteni, hogy nem káros.
Az orvos épp ezért mindig mérlegeli a diagnosztikával járó hasznot és összeveti az adott eljárás kockázatával és ennek fényében dönt, szükséges-e a vizsgálat, megéri-e a nyerhető információ a kapott sugárzásért cserébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!