Volt 2 év körüli gyermekeddel hasonló időszakod? Mit tettél?
Azt vettem észre, hogy az egész napunk egy fegyelmezés, tiltás, hangos rászólás. Semmiből nem állok, csak fegyelmezek, és estére teljesen nulla leszek, ágybadőlni van erőm és semmi másra.
AMit kérek, annak az ellenkezőjét csinálja, és mintha meg sem hallaná, hogy szóltam. Ha azt kérem jöjjön ide, elszalad, ha öltözünk, akkor vetkőzik, ha kérek valamit, mintha nem is kértem volna. Ha felemelem a hangom, akkor persze rögtön teljesíti. De ez így biztos nem normális. Az egész napom egy fegyelmezés, kiabálás, és ez nagyon rossz így. Mit tegyek? EGyébként meg a világ legtündérebb kislánya, halálosan szeretem, és ezért nagyon sajnálom, hogy mostanában így telnek a napjaink. :-(
a mi nagyobbik kisfiunk 2.5 éves és igencsak előjön ez nálunk is , ne aggódj. na néha én is elég hangosan szólok rá hogy megálljon vagy leüljön vagy csak csinálja amit mondok. Főleg akkor szólok rá eréjesebben ha a kicsi tesókáját bántja, aki szintén kisfiú és 14 hónapos. Hát néha mint két kis kakas :) a kicsit sem kell félteni, csak úgy bunyóznak. komolyan mondom csak néztem valamelyik este amit leműveltek, hemperegtek egymáson, kergették egymást, stb.... szakadtak a nevetéstől meg mi is :)
nem baj ha kiabálsz esetleg vagy ilyesmi, mrt legalább tudni fogja hol a határ. én mondom szükség van néha fegyelemre mert akkor elszabadulna a pokol :) Ne legyen lelkiismereted, jó anya vagy, más is így csinálja amikor kell!!
minden jót. Edi
Sziasztok!
Nekem 3 lányom van, 6 éves, 4 éves, 19 hónapos. Néha a mi napjaink is ugyanígy néznek ki, bár én igyekszem nem kiabálni, hanem normálisan szólni rájuk, elmagyarázni mit miért nem engedek, mivel mi a baj, hogy meg is értse, ne csak az maradjon meg bennük, hogy anya ezért ordít, szal ne csináljuk. Mert ez nem visszatartó erő sajnos, és úgyis belőlünk fogy ki előbb a szufla. :DD
Szóval sztem megkezdte a dackorszakot a lányod, próbálgatja az egyéniségét, és az önálló akaratát érvényesíteni. Ez jó ideig el fog tartani, úgyhogy jobb, ha rákészülsz. A rossz dolgok tiltása és a fegyelmezés mellett nagyon fontos, hogy a pozitív viselkedést megerősítsd nála. Dicsérettel, jutalommal, extra figyelemmel. Nálunk pl. úgy lett rend a reggelekben, hogy este együtt kikészítjük a ruhákat amit másnap felvesznek és aki reggel egymaga ügyesen felöltözik az jutalmat kap. Matrica és egyéb apró vackok. Fél órát és egy csomó idegbajt spórolok meg vele, hogy nem kell könyörögnöm, hogy öltözzünk már, gyere ide, és 3 gyerek után futkosok a ruhákkal... (kabaréba illő volt :)))
Ilyen kis trükkök más területen is működhetnek. Büntit is találj ki, de a veszekedés kevés. Azt meghallgatja és már megy is tovább. Rosszabb esetben meg se hallgatja. :S De ha mondjuk leülteted egy székre, és 2-3 percig nem állhat onnan fel, nem játszhat közben, és nem is szólsz hozzá, máris érezheti szarul magát, és legközelebb meggondolja...
Nem könnyű, de működik.
Kitartás. :)
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! Csak reméltem, hogy nem vagyok egyedül.... Nálunk a megmagyarázós módszer megbukott, lehet, még pici hozzá. HIába mondom, hogy ha nem jössz ide, akkor nem lesz idő fürdés után mesére, nem foglalkozik ezzel. Csak néz, figyel, hogy mi lesz a reakcióm. A negyedik szépszóval történő rászólás után viszont elszakad bennem valami, és hangosan mondom, hogy "hallottad amit anya kért?" Na ez használ, spuri hozzám. Kis piszok. Nagyon szeretem, de iszonyúan kikészít. Ja és ezek után mindig az apukája után vágyakozik. Ha rákiabálok, az első szava utána,hogy apa....
Szia!
A nagy fiammal én is ezt éreztem, mikor ennyi idős volt, aztán 2,5 éves kora körül egyszer csak arra eszméltem, hogy olyan jó vele lenni, mert már annyira értelmes és hogy volt haszna a sok "pofázásnak", mert tök önálló lett és nem szalad el mellőlem az utcán és el lehet vele menni egy csomó helyre stb. stb.
Szóval kitartás, a sok meló előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét! :)
Sziasztok! Megnyugtatóak a válaszok. :-) szóval 2,5 évesen már jobb a helyzet nálatok? De jó lenne ha nálunk is változna.
Egyelőre nem működne a székes módszer nálunk sem, talán később, ha már kicsit értelmeseb lesz, bár már most is okosabb nálunk. :-) Imádom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!