Amikor megszületik a baba, a kórházban ideadják a születési anyakönyvi kivonatát és azzal kell menni intézni a tb kártyáját? Ha ezek megvannak, akkor lakcímkártyát mikor kap? Mikor tudom elkezdeni megigényelni a családit meg a gyest?
szia,,
Az anyak.kiv.-ot és a lakcímkártyát az illetékes önkormányzat (BP-en a kerületi), ahol szülsz, állítja ki. Asszem 10 munkanap szülés után az elkészülése és fenti hivatalban vehető át. Apa is átveheti.
A TB kártyát jobban jártok, ha személyesen intézitek az OEP-ben, ott megmondják a tb számot, kapsz egy igazolást amivel tudod intézni a pénzügyeket. Internetről töltsd le a szükséges papírokat (jövedelem igazolást a munkáltatóval alá kell iratni) és ha megvan minden okmány akkor egyúttal itt elindíthatod a TGYÁs, vagy Gyes folyósítását. Nem tudom melyikre vagy jogosult?
Utána az illetékes Államkincstári Irodában tudod intézni az anyasági támogatást és a családi pótlékot.
Ha valamit nem értettél ebből a zűrzavarból, akkor írj privit nyugodtan és megpróbálom mégegyszer... :)))
a www.magyarorszag.hu-n megtalálod a nyomtatványokat.
Sok sikert! Gratula a babához.
Csatlakozom az előttem szólóhoz, annyival kiegészítve, hogy egy meghatalmazást írjatok, miszerint mindenben helyetted a férjed intézkedhet.
Nálunk is a férjem intézte, egy-két nap alatt meg is van.
Bár nem tudom, de az egyik babázos honlapon, van egy olyan társaság, aki megfelelő anyagi juttatás ellenében mindent elintéz. Talán a babazo.hu vagy az anyaleszek.hu oldalon volt a hirdetés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!