7 hós babának mennyi + folyadékot (víz, tea) kellene meginni, ha anyatejes és hozzátáplált?
Mennyit igyon a baba?
A babák folyadékszükséglete testsúly kilogrammonként 150 ml naponta. Így egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter, míg egy 8 kilós csecsemőnek kb. 1,2 liter folyadékra van szüksége.A babák folyadékszükséglete testsúly kilogrammonként 150 ml naponta. Így egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter, míg egy 8 kilós csecsemőnek kb. 1,2 liter folyadékra van szüksége.
Milyen folyadékkal kínáljuk?
6 hónapos kor alatt a baba fő étele és itala az anyatej, ezért napi 8 dl- 1 l anyatejet vagy annak hiányában tápszert adunk neki. Amennyiben megissza a megfelelő mennyiséget, akkor csak extrém melegben szükséges forralt és lehűtött vízzel vagy babavízzel kínálni. Figyeljünk arra, hogy az anyatej mennyiségének csökkenése esetén ne csak teával vagy vízzel pótoljuk a folyadékot, hanem tejalapú itallal, azaz tápszerrel. A kicsi csak így kapja meg a fejlődéshez szükséges mennyiségű fehérjét és energiát.
6 hónapos kor fölött a csecsemők fő étele és itala továbbra is az anyatej vagy annak hiányában a tápszer, melyből naponta 5-8 dl-t kell elfogyasztania. Hat hónapos korban a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi a fejlődésben lévő csecsemő tápanyagigényét, ezért elkezdjük bevezetni a pépes majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe. Az újonnan kínált gyümölcsökből és zöldségekből folyadékhoz is jut a kicsi. Az anyatej mellett folyadékként felforralt és lehűtött vízzel, hígra főzött cukor nélküli 100%-os gyümölcsteákkal vagy higított gyümölcs-, zöldség levekkel kínálhatjuk a csecsemőt. Semmiképp ne itassuk tehéntejjel, kecsketejjel, zabtejjel, szójatejjel, rizstejjel, élénkítő hatású teával, cukros üdítőitalokkal, mert felesleges cukortartalmuk miatt az értékes tápanyagoktól veszik el a helyet, károsítják a baba fogait, és megterhelik a baba veséjét. Ihat:
· forralt és lehűtött vizet
· babavizet
· hígra főzött cukor nélküli 100%-os gyümölcsteát
· higított gyümölcslé
· higított zöldséglé
Tilos!
· Tehéntej, kecsketej, zabtej, szójatej, rizstej
· élénkítő hatású tea
· cukros üdítőitalok
Az en kisfiam 6,5 honapos, 4 honapos kora ota tapszeres. A gondom kb. ugyanaz, mint neked. Mar eszik gyumolcspepeket, nagyon szereti, a fozelekekbol csak modjaval, viszont inni csak tapszert iszik. (Gyumi utan is) Vettem 100%-os baba gyumilevet, probaltam a vizet, teat, de egyiket sem hajlando meginni, 1-2 korty utan fintorog, oklendezik. Mivel a tapszert megissza, es egyaltalan nem mutat kiszaradasos tuneteket en egyenlore nem eroltetem. A 2 lanyomnal is eljott az ideje amikor mar elfogadta es nem volt soha problemank a viz hianya miatt.
Szerintem ha anyatejes, es kajak utan szopizik, az kielegiti, oltja a szomjat. Nem kell aggodnod. Fogja tudni, hogy mikortol igenyel mas folyadekot is.
Utolso vagyok! Arra figyelj, hogy ne szaradjon ki. Ha a kis nyelvet megnezed es szep rozsaszinu, akkor nincs gond. (A kiszaradas elso jele a feher, lepedekes nyelv!)
3 gyerekes anyuka, intenzives nover
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!