Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogy lehet 3nyelvet megtanitan...

Hogy lehet 3nyelvet megtanitani legjobban?

Figyelt kérdés
ferjem jappan,en szlovakiaban nevelt magyar.csaladunkban magyarul is szlovakul is beszelunk.most jappanban elek,itt is szuletett a pici.most 4es fel honapos.meg nem vagyunk biztossak abban hol fogunk elni.ezert is fontos mind a haromnyelv.most ugy beszelek hozza,hogy mindent mondok harom nyelven.attol felek,hogy osszekever majd mindent.tanacsot kernek,hogy is tanithatnam.egyik nap magyarul,masik nap szlovakul?azt mondjak,hogy olyanok mint a szivacs.hat remelem.tanacsotokat kerem.koszonom szepen
2009. jan. 19. 05:26
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem Te csak szlovákul és magyarul beszélj hozzá, de ne úgy, hogy mindent kétszer mondasz egyszerre, hanem felváltva. Előbb utóbb megérti majd mind a kettőt. A férjed csak japánul beszéljen. Nem tudom mi a közös családi nyelv ahogy a férjeddel beszéltek, gondolom az angol, ha igen akkor a férjed beszélhet még angolul esetleg később. Nálunk is majdnem így van. Én magyarul és angolul beszélek, de főképp angolul, a család többi tagja magyarul. Semmi problámát nem okoz. Szépen érti az angolt is. Olvasgasd a www.ketnyelvugyerek.blog.hu -t sok érdekes info van benne. Minden jót!
2009. jan. 19. 06:25
 2/8 A kérdező kommentje:
koszonom szepen.ferjemmel jappanul beszelunk.sokaig dolgozik,ugyhogy nem tud vele sokat komunikalni jappanul.persze ha itthon van jappanul beszelunk.ha meg magunkakkor szlovak es magyar van eloterben.hat remelem sikerul.koszike
2009. jan. 19. 07:20
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Szió!

Én nyelvtanár vagyok és engem is érdekel a dolog. Utánaolvastam. Több helyen is azt javaslják, hogy az édesanya csak egy nyelven beszéljen gyermekéhez. A többi nyelv pedig az apáé vagy a környezeté legyen. Nálatok ez úgy alakulhatna, hogy te beszélsz hozzá magyarul, az apuka japánul és esetleg ha a te családod van nálatok (nem tudom, hogy ez mennyire kivitelezhető), akkor ők szlovákul.

Zita

2009. jan. 19. 09:53
 4/8 A kérdező kommentje:
hat akkor ez nehezebb lessz mint gondoltam.egyedul vagyok a picivel.csaladom 10000kmre van tolem.jo ha 1evben egyszer meglatogatom.csak en tudom megtanitani.ugy gondolod,hogy ez nem fog menni?
2009. jan. 19. 10:12
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az előttem szólóval, én is azt olvastam, hogy az a jó, ha a gyerek egy-egy nyelvet bizonyos személyekhez köt("anya nyelve", "apa nyelve"), és ha van harmadik nyelv is, az valami más szituációhoz kötődjön, például a családban anya és apa közötti "közvetítő" nyelv, vagy a családon kívüli környezet nyelve. Állítólag ezek a szabályok ahhoz kellenek, hogy ne keverje össze a különböző nyelveket. Így alapvetően tiszta neki a kép, mindegyik nyelvhez tud kötni valamit vagy valakit, nem lesz mit összekeverni. Egy ismerősöm családjában a következő a helyzet: anyuka magyar, apuka román, a két szülő egymással olaszul beszél. A gyerek így mindhárom nyelvhez köt személyt, vagy helyzetet.

Az semmiképpen sem túl jó megoldás, ha Te két nyelven felváltva beszélsz hozzá. A harmadik nyelvhez kellene találni egy állandó helyzetet, például ahogy előttem is írták, a családoddal való kommunikációt. Ha ez nem megy, próbálj valami programot kitalálni, amikor az adott nyelvet használjátok, és olyankor csak azt. Nem egyszerű, az biztos.

Sok sikert!

2009. jan. 19. 17:42
 6/8 anonim ***** válasza:

Szió!

Szerintem amúgy menni fog, ha elég kitartó vagy, de én egyelőre inkább csak 2 nyelvet tanítanék: a japánt meg a magyart. Nincs ott lehetőség arra, hogy idegennyelvű óvodába add majd a babádat? Az ismerőseim úgy tanultak meg németül, hogy német óvodába íratták őket.

Zita

2009. jan. 19. 22:09
 7/8 anonim ***** válasza:
A férjed beszéljen hozzá japánul, te pedig magyarul, de pl. a lakás egyik helyiségében csak szlovákul beszélj hozzá! Vagy legyen egy játékfigurátok, aki csak szlovákul tud! Én is ajánlom az első válaszoló által írt blogot.
2009. jan. 19. 22:27
 8/8 A kérdező kommentje:
nagyon szepen koszonom.azthiszem akkoregyenlore magyarul fogok beszelni hozza.es ahogy az egyik valaszolo irta valami mas szituacioban meg szlovakul.es apjaval meg jappanul.angol oviba fogom tenni,de az meg csak 3eves koratol.addig magyarul biztos meg akarom tanitani.koszonom szepen mindenkinek
2009. jan. 20. 02:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!