December 14-én lesz a kisfiam 5 hónapos, és már elkezdtük a kóstolgatást! Alma, sárgarépa, zöldborsó, narancs, sütőtök. Ti mikor kezdtétek el a hozzátáplálást?
A védőnők jól tudják, és ma Magyarországon az a hivatalos szakmai ajánlás, hogy 6 hónapos korig csak anyatej vagy tápszer.
Hat hónapos kor elõtt a csecsemõ emésztõrendszere még éretlen az anyatejen kívül egyéb táplálék feldolgozására. A tápszeres kiegészítés, a mesterséges táplálásra való átállás és a szilárd táplálék korai bevezetése következtében gyakrabban alakulnak ki felsõlégúti megbetegedések, középfülgyulladás, hasmenés, húgyúti fertõzések, ekcéma, asztma, allergia. Az allergiára hajlamos családokban az anyatejes baba érzékennyé válhat a tehéntejfehérjére, ha az újszülöttosztályon az elsõ három nap során akár egyetlen üveg tápszert is kapott (véletlen, szükségtelen vagy szándékos kiegészítés során).
Sokan gondolják, hogy a tápszerrel táplált babáknál már 4 hónaposan el kell kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. Ez egy óriási tévhit! A tápszeres babák emésztõrendszere semmivel sem érettebb anyatejes társaiénál, ráadásul a tápszer nem tartalmazza azokat az emésztõenzimeket, amelyek az anyatejben megvannak és segítik a szoptatott babát abban, hogy könnyebben megbirkózzon az elsõ falatok feldolgozásával. A tápszeres babák szervezete amúgy is ki van téve a fajidegen fehérje bélrendszerre gyakorolt negatív hatásainak, így különösen fontos, hogy megvárjuk a féléves kort, mielõtt újabb ételekkel ismertetnénk meg.
én elfogadom ha valaki 4 hónaposan kezdi a hozzátáplálást, de ha ilyen korán elkezdi, tényleg ésszel kell csinálni mert még fejletlen az emésztőrendszere.
a narancsot szerintem hanyagold, nem is ajánlják egy éves korig de egy 4 hónapos baba pocakja nem tud vele mit kezdeni és könnyen allergiás lehet rá emiatt. a zöldborsó meg puffaszt, azzal is várnék a helyedben pár hónapot.
amit nyugodtan kóstoltathatsz: alma, körte, meggy(mirelit), szilva, banán (vagy üveges vagy vágd ki a magokat a közepéből)
répa, krumpli, sütőtök, gesztenye, cukkini, rizsnyák
tejpépeket is adhatsz neki, nagy a választék.
lényeg a fokozatosság, hetente csak egy új ízt vezess be, ha türelmetlen vagy akkor kettő de nem minden nap mást
apró magvas dolgokat, csonthéjasokat ne adj neki egy éves koráig
(én amúgy 5 hónaposan kezdtem almával aztán répa, krumpli és sütőtök volt a menü, mire ezeket végigkóstolta már 6 hónapos volt :))
Mindkét babám tápszeres volt, 4 hósan kezdtük a hozzátáplálást.
DE krumpli, répa, alma volt eleinte. Ezzel állítottam be a teljes adagot.
Borsó 8 hó után, héj nélkül.
Narancs 1 év felett, max a levét facsarhatod ki neki, de azt is 8-10 hótól.
Sütőtök mehet, én krumplival sűrítettem.
Azért tényleg figyelj oda, hogy miket adsz neki.
Azt soha ne tartsd szem előtt, hogy üveges bébikajaként mit ehet, mert azok totál más eljárással készülnek. Kivonják belőlük az allergén és a puffasztó anyagokat.
pl alma-eper 4 hótól. Mert a spéci eljárással úgy csinálták meg, hogy ne legyen benne allergén anyag. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!