5 hetes babának mit adjak ha szomjas? Lehet szomjas? Anyatejet kap, de 30fok van a lakásban (távfűtés)
20:43 as vagyok.
Oké, egyezzünk ki döntetlenben, mindeki úgy csinálja, ahogy jónak látja.
Én tavaly decemberben szültem, a neonatológus úgy engedett haza, hogy MINDEN szopi után kínáljam meg vízzel a babát, mert száraz, dehidratált a bőre, horpadt a kutacsa. Nem panelban lakunk, tavaly 22-23 fok volt itthon. Igény szerint adtam neki, hol többet ivott, hol kevesebbet. 10 hós koráig szopott, utána elválasztotta magát.
Na, mi újság? Hogyan döntöttél?
Az én véleményem az, hogy adj neki vizet vagy babateát, esetleg gyenge kamillát. És nyugodtan adhatod cumisüvegből, nem fog leszokni a ciciről!!! Nem tudom, milyen cumisüvegetek van, nekünk a Mam jött be, az Aventből "ömlött" a folyadék.
Szüksége van-e a szoptatott babának vízre, teára?
Megérkezett a meleg, nyári idő. Ilyenkor az ember óhatatlanul elbizonytalanodik, nincs-e szüksége a babájának külön folyadékpótlásra az anyatej mellett.
Az első fél évben egyértelműen nem a válasz. Az igény szerint szoptatott babáknak az anyatejen kívül nincs szükségük más folyadékra még kánikula idején sem. Az anyatej 87%-a víz, tehát fedezi a baba folyadékigényét is. A szoptatás elején ún. elsőtej termelődik, ami vizesebb, kevésbé zsírdús, szomjoltásra kiváló. Amikor a babák szomjasak, akkor csak pár percig fognak szopizni, hogy ezzel az elsőtejjel oltsák szomjukat. Úgyhogy nagy melegben a babák általában nagyon gyakran kérik mellre magukat, de csak kevés ideig szopiznak egy-egy alkalommal. Ha úgy látjuk, hogy babánk kevesebbet pisil a szokottnál, vizelete koncentrált, akkor nyugodtan megkínálhatjuk őt szopival akár óránként is.
A tea, víz adása több szempontból is gondot okozhat. Egyrészt a cumisüveg használata cumizavar kialakulásához vezethet az eltérő szopizási technika miatt, másrészt a tea, víz, lemossa a bélfalról az anyatejes védőbevonatot, harmadrészt pedig az egyéb folyadék adásával megzavarjuk a kereslet-kínálat folyamatot, amelyen a tejtermelés alapszik.
A második fél évben, a hozzátáplálás megkezdése után megkínálhatjuk babánkat forralt-lehűtött csapvízzel, ha úgy gondoljuk, hogy szomjas. De ne essünk kétségbe, ha nem fogadná el: a gyakori szopizás az idősebb baba folyadékszükésgletét is ugyanúgy képes fedezni még kánikulai meleg idején is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!