Tört már el higanyos lázmérőtök? A szőnyegből hogyan lehet eltakarítani?
HIGANY
(eltávolítása)
· Ha lakásunkban a hõmérõ eltörik és a higany a padlóra kerül, a lehetõ leghamarabb el kell távolítani, mert gõze igen káros a szervezetre még kis mennyiségben is.
· A nagyobb cseppeket igyekezzünk felkanalazni. Az apró, elszóródott cseppektõl pedig úgy szabadulhatunk meg, hogy a padlót beszórjuk friss cink- vagy sárgarézforgáccsal. A cink vagy a sárgaréz a higannyal amalgámot alkot. A forgácsot idõnként ide-oda seperjük, hogy a higannyal érintkezzen, ezután eltakarítjuk.
· Ha cink- vagy rézforgácsunk nincs otthon, és nem is tudunk csinálni vagy szerezni, vegyünk kénvirágport, és azt szórjuk a padlóra és a padló hézagaiba.
· Ha a higany a fehérnemûre kerül, akkor elõször 10 %-os jódkáli oldattal kenjük be, azután a megsárgult helyet fixírsóval (nátriumtiszulfát oldattal) tüntessük el. A textilanyagba beivódott sót gondosan ki kell öblíteni, mert különben kárt tesz a ruhanemûben.
Én ápolónő vagyok és volt olyan, hogy munka közben 4 hőmérőt törtem el. (rossz napom volt) Nálunk a takarítók csak összeseperték, igaz linóleumról.
De az érdekes volt, hogy az egyik ilyen eset után észrevettem, hogy az aranygyűrűm elszineződött, ezüstösre. Nem csináltam vele semmit és pár nap után megint arany színe lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!