Tojássárgáját milyen formában szoktátok adni babátoknak? Ha mondjuk nem főzelékbe kevertétek bele, hanem olvastam itt olyat, aki tojáskrémet csinál belőle. Hogyan kell? Mi kell bele?
Cukorral a nyers tojás sárgáját szokták kikeverni édesség gyanánt, de az nem adható picinek.
Én csak főzelékbe tettem főtt tojás sárgáját.
Itt egy tojáskrém recept:Uzsonnakrémek kenyérre
Tojáskrém
9 hónapos kortól
Hozzávalók:
Főtt tojás sárgája
Margarin
Elkészítés módja:
A főtt tojás sárgáját áttörjük és margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek.
Fontos!
Csak friss és hűtőben tárolt tyúk tojást adjunk a csecsemőnek. A tojást forró, folyó vízben mossuk meg. Hideg vízben tegyük fel főni, forrástól számítva legalább 10 percig főzzük. Hideg vízzel öblítsük le , így a héja könnyebben leválasztható.
A tojássárgája komplett fehérjét, zsírt, D vitamint tartalmaz. Nyáron és ősszel sok benne az A vitamin. Ásványianyagok közül jelentős a vas, kén és jód tartalma. Nyers tojást , kacsa vagy liba tojást a csecsemők nem kaphatnak.
Figyelmeztetés!
A csecsemő egy éves koráig csak a tojás sárgáját kaphatja! Az ételbe került legkisebb fehérje is okozhat allergiás megbetegedést. Nyers tojást, kacsa-, vagy libatojást a csecsemők nem kaphatnak!
Többféleképpen adtam/adom neki. Én 10 hónapos korában vezettem be a tojássárgáját.
1. főzelékbe, ahogy te
2. tojáskrémnek, csak én teszek bele egy kevés petrezselyemzöldet, joghurtot és 1 kocka medvesajtot is a margarin mellett
3. spenót/sóskafőzelékhez tojáspuffancsot csinálok: 1 tojássárgájába reszelek sajtot és teszek bele egy pici lisztet, ezeket kanállal kevés olajba szaggatom és kisütöm
4. "palacsintát" csinálok: víz, 1 tojássárgája, liszt. Ebből egy vastagabb lepényt sütök, összeaprítom, joghurttal és/vagy túróval + gyümölccsel összekeverem. Uzsonnára imádja a gyerekem!
5. Zöldséges grízgaluskát készítek vele: a levesben főtt zöldségeket kicsit összetöröm, hozzáadok 1 tojássárgáját és grízt. Ezt beleszaggatom a forrásban lévő levesbe és kifőzöm.
Nagyjából ennyi, azt hiszem.
Köszi a válaszokat!
Utolsó kettőnek köszönöm a jó ötleteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!