Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mennyire fontos egy 1 éves...

Mennyire fontos egy 1 éves kisgyerek tanítgatása?

Figyelt kérdés
Bátyámék gyereke most volt 1 éves. Még nem jár egyedül, de mikor jó passzban van, akkor már lép magától 2-3 lépést. És meg tudja mutatni könyvben, fotón, hogy hol van a baba/néni/bácsi szeme, és orra. És szinte egész nap beszélget. Szóval nagyon ügyes, okos baba. Napközben általában eljátszik magában, a sógornőm teszi a dolgát, de azért le-leül hozzá beszélgetni, játszani. Az én babám még nagyon picike, ezért nincs tapasztalatom, de a kérdésem az lenne, hogy fontos-e FOLYAMATOSAN tanítani egy ilyen kicsi gyereknek az új dolgokat, hogy pl. hol a füle, keze, hasa, vagy hogy megtanulja a formabedobóba bedobni a formákat, vagy egymásra pakolni őket(ezeket még nem tudja a keresztlányom)? Vagy nem kell ezen aggódni, mert úgyis majd később megtanulja? Vagy az a jobb, ha minél előbb megtanítjuk a gyereknek ezeket a dolgokat? Remélem nem buta a kérdésem, és kiváncsian várom a véleményeket, tapasztalatokat.
2010. nov. 9. 14:55
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
A sógornőm mostanában nem tanítgat új dolgokat a gyereknek. Szerintem viszont fontos az agy dolgoztatása. Szerintetek?
2010. nov. 9. 15:13
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

nagyon ügyes a keresztlányod :)

én nem tanítgatom a babám sok mindenre ahogy írtad. őt nem köti le a formabedobó meg a kis vödrök ezért hiába mutatnám neki hogy kell oda rakni csak hiszti lenne belőle. ő is egy éves, kicsi is még ezekhez.

most az a legfontosabb, hogy sokat beszéljek hozzá, most kezdi igazán érteni amit mondok :)

szerintem az a lényeg, hogy olyanokat játszunk velük ami érdekli őket és leköti, kényszeríteni nem szabad.

na meg 1 éves koruk körül olyan nehéz velük, örökmozgók lesznek, főleg mikor elkezdenek járni, érdekesebb a játszótér meg a fiók kipakolása mint ülni anya mellett és vödröket pakolni :)

de minden elismerésem azoké az anyukáké akiknek még van idejük, energiájuk, türelmük tanítgatni a babájukat :)

2010. nov. 9. 15:26
 3/11 anonim ***** válasza:
Én akkor kezdtem mindig új dolgokat tanítani, amikor láttam, hogy foglalkoztatja. Pl. amikor megfogta az orrom, akkor megtanultuk, hogy az az orrom. Amikor lapozta a könyvet, akkor megnéztük, melyik oldalon mi van. Érdemes folyamatosan mondogatni neki a dolgokat, mert emlékezni fog rá, mindent elraktároznak a kicsik:)
2010. nov. 9. 15:32
 4/11 anonim ***** válasza:
Érdekes téma. Nyilván fontos, hogy tanuljon a gyerek, de csak bizonyos keretek között. Anno a pedagógia professzorom azt mondta, hogy addig érdemes egy kifejezetten kisgyermeket tanítani bármire is, amíg ő is akarja. Szerintem ezt tartsd szem előtt - ha mondjuk tanítod neki a testrészeket játékosan és a gyermek egy másik játék, tárgy felé fordul, akkor azt add oda neki és engedd, hogy azzal foglalkozzon. Az ő agyuknak is van egy információ befogadási határa.
2010. nov. 9. 15:39
 5/11 anonim ***** válasza:
Nem tanítgatni kell, hanem szépen beszélni hozzá, amire nem képes azt fölösleges neki még erőszakolni, pl. a két hónapost hiába tanítod mászni, úgyis csak akkor fog, ha már érett rá. Fontos a formákkal, dolgokkal ismerkedés. A határok megismerése. A lányom már fél évesen félórákat elnézegette a jószágos könyveket, minden állat érdekelte, nyolc hónaposan már a legtöbbnek mondta is a nevét. A fiamat hiába akartam volna 1,5 éves kora előtt könyv elé csábítani. Nem érdekelte. Mostmár két éves elmúlt imádja a Bilikönyvet, és azokat amikben gépek vannak, esetleg megnézi a jószágokat. Olyan gépeket ismer fel amiket én nem is tudom,hogy hogyan hívják. A gyerekek nem egyformák, fontos, hogy sokat foglalkozzon velük az ember, de egy közös konyhai főzőcske lehet hasznosabb néha, mintha ne ebbe a formába rakd, hanem a másikba stílusú együtt játszás. Szóval szerintem mindent a maga idejében :-)
2010. nov. 11. 16:31
 6/11 anonim ***** válasza:
Azáltal tanul a legtöbbet, ha körülötted van, beszélsz hozzá, bevonod a tevékenységedbe (amibe lehet), mindig mondod neeki mit csinálsz, mi micsoda....
2010. nov. 11. 17:10
 7/11 anonim ***** válasza:
szerintem fontos... a babák gyorsan tanulnak... persze, korának megfelelően, de nagyon fontos!!! Ne gügyögj hozzá! Beszélj úgy, mint a felnőttekkel:)
2010. nov. 11. 20:19
 8/11 anonim ***** válasza:

Nem tartok én sem 2tanórákat" neki,hanem egész egyszerűen kihasználom az adott pillanatban rejlő lehetőségeket,amint az "orrfogós" anyuka:) is írta.Van mondókánk a testrészekre,tevékenységekre stb. ,azok sokat fejlesztenek csupán attól,hogy mondogatjuk,csinálgatjuk.

Aztán a pozitív visszajelzés is fontos,hogy ha valamit jól csinál,akkor tapsold meg,dicsérd stb.Soha nem felejtem el,amikor megtapsolta saját magát a formabedobó sikeres alkalmazása során!

A minap fogtam a karomon (15 hónapos) így nem tudtam lehajolni felvenni az egymásba rakható poharakat.Beledugtam a lábujjamat,s úgy raktam őket egymásba.Pár perc múlva azt láttam,hogy próbálta beledugni cipős lábacskáját az egyik pohárba.

2010. nov. 11. 21:25
 9/11 anonim ***** válasza:
2010. nov. 11. 21:46
 10/11 anonim ***** válasza:

fontos szerintem

8 hónapos kora óta tudja és megmutatja hol a szem, nózi, fül, száj, fog, haj, hajó, lámpa és még sok-sok más. könyvben: maci, röfi, napocska, béka, baba, cica, tyúk, halacska, katica stb....

és ezeket onnan tudja, hogy mindennap kb 5-ször 6-szor kérdezgetem, mondogatom, mutogatom....mindennap tanul valami újat. ebben a korban a legfogékonyabbak, sok információt befogadnak, sok minden érdekli őket:)

2010. nov. 11. 22:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!