I.sz.sz. esetén lehet hasfájása a babának a "sok" szopizástól?
Megörjít az anyósom, hogy biztosan azért fáj a gyerekem hasa (4 hetes), mert túl sokat cicil, csak 2-3 óránként kellene. Ezt támasztotta alá a védőnő is, nekem meg a kórházban is azt mondták, igény szerint szoptassam a picit. Halistennek van tejem, szeret komfortszopizni is, így úgy tűnik kívülről, mintha állandóan csak enne. Férjem mivel 2 irányból kapta ezt a megerősítést, sokszor kérdezi hogy miért teszem gyakrabban cicire mint 2 óra, de most ha ordít a gyerek hogy éhes, hagyjam 1 órán át ordítani csak mert nincs meg a 2 óra?!
Bocsi a kirohanásért, de elég mérges vagyok. Tud ezzel kapcsolatban valaki infót adni?
Nem azért fáj a pocakja a babáknak, mert "túl sokat esznek" (ilyen úgysincs az iszsz babáknál, a felesleget egyből kibüfizi), hanem mert még egy újszülött kisbaba, akinek új és kényelmetlen érzés az emésztés. A bél mozgásai, a gázok áthaladása, az új(jó) bacik szaporodása, ezeket felnőttként egyrészt megtanultuk kizárni, másrészt már nem új, nem ismeretlen, teljesen normális. Van, aki erre érzékenyebb, más kevésbé, de ami biztos, hogy NEM az iszsz miatt van. Tejérzékenység, allergiák, ezek előfordulhatnak, ronthatnak rajta, igen, de szerencsére(?) annak más tünetei is szoktak lenni jellemzően, viszont az általános "kólika" nevezetű, generikus hasfájás, az simán csak ennyiről szól. Ahogy látni is meg kell tanulnia a babának, fókuszálni a szemével, az agyának feldolgozni a képet és megfordítani, felismerni a színeket, stb, úgy az emésztés is egy ilyen folyamat. Semmi köze az étkezéshez.
Már csak azért is tudok ilyen nagyon határozott lenni, mert mindkét gyerekem iszsz szoptattam, az első 2 hónapban kb csak annyi időre csatlakoztak le a mellemről, amíg átadtam őket gyorsan a férjem kezébe hogy lezuhanyozzak, mindkettő ugyanakkora mértékben cicibubus volt, aztán hopp, egyik hasfájós, a másik nem. Ugyanúgy mindent is ettem, ugyanúgy iszsz szoptattam, ugyanúgy hagytam a komfortcicit meg az együttalvós éjszakai szoptatásokat, egyáltalán az égvilágon semmit nem csináltam másképp, és tessék, egyiknek fájt a hasa és nehéz volt a kakilás, a másiknak meg meg se kottyant.
Hát, most tuti le leszek pontozva, de nálunk előfordult.
Tudtam, hogy mikor éhes, mert akkor cuppogni kezdett. Ha nem így indult, hanem csak sírt, eleinte akkor is cicire raktam, de határozottan rontott a helyzeten. Visszajött egy csomó tej, és aztán ugyanúgy sírt. Az éhséges soha nem is jelezte sírással, vagyis hát nem vártam meg, hogy sírjon, láttam ha éhes.
Én arra álltam be, hogy ha rendesen evett (ezt lehetett azért érezni, tudni, néha mértem), és sírdogált másfél-2 órán belül, akkor ringatva nyugtattam meg, járkáltam vele, simogattam a pociját, stb. Ez bevált. És amikor jött a cuppogás, akkor persze kapott enni.
Amúgy miért nem ez az iszsz? Hogy akkor kap enni, amikor éhes? Nem időre, hanem bármikor, ha éhes!!
Miért az az iszsz, hogy ha éhes ha nem, cicin nyugszik meg? Evéssel?
Az én lányom mondjuk nagyon refluxos volt, de ilyen furcsán, mert nem öklendezte vissza, hanem csorgott vissza, folyamatosan folyt vissza és fulladozott tőle. Úgyhogy én csak akkor adtam neki enni, ha éhes volt.
Szoptatástámogatás csoportba lépj be Facebookon. Nekem nagyon sokat segített. Sok cikk van hiteles forrásokkal, szakértők által.
Bár én így sem tudtam a férjemet meggyőzni, mert hogy a mi gyerekünk nem más. Érvelhettem én bármivel. Még most is vannak nézeteltérések etetéssel kapcsolatban...
Remélem segít majd a csopi.:)
Fiammal kipróbáltuk az időre etetéstbisz és az igény sz.szoptatatast is
Minden hogy fájt a hasa.
Maradtunk az iszisz-nel, nem bántam meg.
A hasfájás meg úgy 2-3 hónapos korára teljesen megszűnt.
Nem azért. Egy 4 hetesnek mindentől is fáj. De az is egy baromság, hogy az iszsz-szel nem lehet túletetni. Valóban nem lehetne, ha az tényleg igény szerinti lenne, de kb.10/9-en félreértelmezik, mint pl.itt is. #4 írta jól.
"Halistennek van tejem, szeret komfortszopizni is"
"de most ha ordít a gyerek hogy éhes, hagyjam 1 órán át ordítani csak mert nincs meg a 2 óra?!"
Honnan tudod, hogy azért sír, mert éhes? 4hetesnél még nincs differenciált sírás. Honnan tudod, hogy komfortszopi alatt nem eszik? Minden alkalommal méred? Tényleg, ha folyton mellen van, mi számít"egy alkalomnak"? Az enyém folyton enne és erős a tejleadó reflexem is, így a szoptatási tanácsadótól kezdve a gyerekorvoson át, mindenki azt mondta, NE komfortciciztessem. Szívunk így is eleget. Még mindig kirobbanó zöld kaki jön belőle, napjában úgy ezerszer, Remegve, rángatózva bukik teljesen random időben, evés után több, mint egy órával is és hiába múlt el 3 hónapos, még mindig képes órákig ordítani a hasfájástól. Pont az kéne még egy ilyen babának, hogy állandóan mellen legyen! Szóval az időre etetés egyáltalán nem káros. Nem is értem, mi lenne benne a "kár"? Egyébként nekünk a kórházban se ajánlottak a szakemberek állandó ciciztetést. Mármint nem csak nekem nem.Senkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!