Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mennyire jelent bajt ha egy 6...

Mennyire jelent bajt ha egy 6 hónapos baba feláll? Valahol azt olvastam hogy hypotonia okozza, de nem vagyok benne biztos.

Figyelt kérdés

Szóval adott egy könnyű súlyú lány baba. Fel eves korára pont megduplázta a sulyat, tehát 7 kg.

4 honaposan fordult, de már elötte 4kézláb kutyázott. Jelenleg minden irányba forog, négykézláb, szabályosan mászik úgy egy hónapja. 1-2 hete kezdte a kiülést. Már az is megy. Jelenleg 6 hónapos múlt 10 nappal és napok óta mindenhol áll..

Szépen fog, szájába vesz. Nyúlkál, hason, háton, állva. Csak nem gagyog túl sokat, de az most annyira nem is érdekel, tudom hogy egyszerre egy területen ekkora fejlődés az hatalmas munka az idegrendszernek. Csak épp nem tudom nem jelent-e valami bajt. Nincs járókája, magától állt fel, rajtunk, bútorokba kapaszkodva. Az ágyat is szinte az utolsó pillanatban tettük le.

Van egy nagyobb gyermekem is. Ő is gyors volt. Na de nem ennyire.

máj. 21. 15:41
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Ez inkább feszességnél szokott lenni, hipotón nem tud felállni, mert pont, hogy nyeklik-nyaklik, ahogy írod. Nem tudja megtartani magát. Lehet vegyes is.

Ez nem védőnői hatáskör. Gyerekorvosnak jelezd, adjon beutalót neurológushoz.

máj. 21. 16:59
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Hopotonia biztos nem, mi ezzel kuzdunk, habar csak enyhe formajaval, de ez is tobb honapos keseseket jelent a mozgasfejlodesben.

Feszes lehet viszont, foleg az nagyon gyanus, hogy forgas elott mar negykezlabra allt. Viszont lehet nincs baj, de en azert egy neurologusnak megmutatnam. Max lesz egy felesleges kor es megnyugtat.

máj. 21. 17:06
 13/20 anonim ***** válasza:

6 kérdező: nyugi. Nem azért javasoltam a fejlődésneurológust, mert biztos valami baj van, hanem mert ő megbízható választ tud adni.

máj. 21. 17:42
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írták, elég valószínűtlen a hipotónia. Egy hipotón gyerek sokszor a saját súlyát se tudja megtartani, nyilván érintettségtől függ.

Inkább feszesség szokott gyorsabb mozgásfejlődést okozni.

A gyorsabb mozgásfejlődés egyébként akkor problémás, ha a gyerek kihagyja a mozgásfejlődési állomásokat vagy túl gyorsan átszalad rajtuk, nem gyakorolja eleget, mert akkor a megfelelő idegrendszeri kapcsolódások nem jönnek létre. Ez sokszor csak iskoláskorban derül ki.

Nagyobbik gyerekednél a kései szobatisztaság valószínűleg a Galant reflex lassabb leépülésével lehet kapcsolatbN, ami a kúszással gátlódott volna.

máj. 21. 18:00
 15/20 anonim ***** válasza:
54%
A fiam is fel tudott állni 6 hónaposan. Nem volt feszes, sem hipotón. Már 8 éves, semmi baja, sosem járt gyógytornán, Dévényen vagy bármi ilyesmin 🙂 De ettől függetlenül mutasd meg dokinak, hogy megnyugodj, illetve hogy ő kiszűrhesse ha esetleg mégis gond van.
máj. 21. 18:28
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
A fiam 7 hónaposan állt fel, 9 hónaposan ült ki mászásból. Nem gondoltam, hogy probléma lehet, de mikor 17 hónaposan még nem indult el, elküldtek neurológushoz. 18 hónaposan jutottunk be, addigra már elindult, de azt mondták ott, hogy van visszamaradt hipotóniája. Utólag visszagondolva lehet, hogy ezért állt fel korán.
máj. 21. 18:56
 17/20 anonim ***** válasza:
50%

Ugyanilyen volt a lányom, sőt 6 hónapos sem volt és felállt. Én anno utánajártam, mert engem is ijesztgettek mindenfélével,a dokink meg csak annyit mondott napi 2 csepp D vitamin, hogy nehogy görbék legyenek a lábai.Lelőni nem tudod, ha mindent szépen egymásra építve csinált, ahogy írod, akkor nem gond. A lányom anno a 9 hónapos státuszra már a saját lábán sétált be 🙈😅

Most 7 éves, okos, értelmes, osztályelső és mozgása is nagyon jó, imádja mai napig a tesit, fejenál, fityeg mindenhonnan. 😅

Az öccse is gyorsabb volt az átlagnál, de ő "csak" 10 hónaposan indult el.

Most 6 hetes a harmadik, hasra teszem és bealszik, szóval eddig ő a kakukktojás. 😅

máj. 21. 19:23
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Az én gyerekem 3 hònap 5 naposan mászott, napra pontosan 5 hònaposan felàllt, 8 hònaposan lèpegetett, 10 hònaposan jàrt. Anno nekem is nagyon gyors volt a mozgàsfejlődèsem.

Mindketten AuDHD-sak vagyunk. Auti-bòl PDA tìpus, tehàt a jòl kommunkiàló, ,,makacs" és fura.

A gyors mozgàsfejlődès tünet lehet, nem ok. Nem lesz minden koràn mozgò gyereknek neurològiai eltèrèse, de èrdemes odafigyelni esetleges tovàbbi jelekre.

máj. 21. 21:32
 19/20 anonim ***** válasza:
Bizonyára semmi ok az aggodalomra, az én kislányom is előbb kezdett sok mindent mozgásfejlődés terén. Én megnyugtatásul elvittem Dévényes szakemberhez állapotfelmérésre, ha van rá lehetőséged neked is szívből ajánlom. Nem kellett külön tornára hordanom sok pénzért, csak elmondta, hogy mire kell figyelni, alaposan megnézte az izomtónusának állapotát és otthoni tornagyakorlatokat javasolt. Neki kötöttebb volt egyes izomzata, amit otthoni tornával gyönyörűen korrigálni lehetett.
jún. 3. 17:18
 20/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Talán fentebb írtam, hogy mikor picike volt, párszor voltunk egy elég elismert dévényesnél. És semmi rosszat nem állapított meg róla. Mindig dicsérte hogy ügyes. Nyilván miután nem volt miért járni, később nem folytattuk. Közben már ott tartunk, hogy bizony lépeget a kanapé mellett🤦🏻‍♀️🫣😄 de azt hiszem mindenről a tesó “tehet”. Annyira akar utána menni, ő a legnagyobb motiváció.

Egyébként közben gagyogni is elkezdett, mondogatja néha hogy bababa, vagy dedede, hasonlókat. Nem tudom van-e okom aggódni. Elviszem majd a biztonság kedvéért, de annyi mindenben ügyes ezenken kivül is, hogy egyenlőre nem aggódom jobban mint kellene :)

jún. 4. 22:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!