Baj, hogy még nem mond szavakat?
Senki se mondta, hogy autista, de újra megkérdem kedves kérdező:
Ha minden tekintenben egészségesnek érzed a gyereket (nem csak autizmust írtam), akkor minek írsz ki kérdést?
Egyébként nem az autizmus a legrosszabb. A legtöbb szülő azt hiszi, hogy az az autista aki ül az ágy szélén és ide-oda verdesi magát. Ezer enyhébb állapot létezik ennél és sokat segít a gyereknek ha kap fejlesztést.
Az idegrendszeri érettlenség pedig nem autizmus és ledolgozható.
De érted, arra kényszerítetek, hogy ezeket mind leírjam mint lehetőség, miközben csak arról volt alapból szó, hogy elviszed 1-2 gyógypedhez aki felméri és legjobb esetben megmondja, hogy nincs tennivalód. Ha van tennivaló, akkor meg lehet időben elcsíped és le is lehet dolgozni az elmaradást. Ezenkívül írtam orvosi dolgokat is.
A legtöbb szülő ha csak meghalja az autizmus szót, kapásból átmegy tigrisbe, azonnal a tagadás és jön a "nincs semmi baja a gyereknek". Egy nyomorult vizsgálatra nem hajlandóak elvinni mert az ő gyereke normális és nehogy kiderüljön valami.
Mi is ilyenek voltunk amúgy.
Elárulom, hogy az 5 éves lányom is autista elvileg (és ADHD-s), csak ő annyira enyhén az, hogy nem látszik, jah és folyékonyan beszél kb 2.5 éves kora óta, időben kezdődött a beszéd, mindenki szereti, jól kijön másokkal és 120as az IQ-ja. Ettől még igenis jót tesz neki a fejlesztés amire hordjuk rendszeresen. A mozgásában is sokat segített a TSMT, (ő is futott járt, stb, más gondok voltak amit csak szakember vett észre, le is dolgozták.) Jah, az óvónő is sokat panaszkodott rá és a viselkedésére. Aztán kapott egy szemüveget mert a 3. orvos vette észre, hogy álkancsal. Azóta az óvónő is el van ájulva tőle. Ennyit számít az ha foglalkozik az ember a gyerekkel és nem csak a homokba dugja a fejét.
Nah mind1, mindenki azt csinál a gyerekével amit akar és lehet agyonpontozni, ha évek múlva semmi gond nem lesz és tökéletes lesz a gyerek, akkor lehet örülni. Ha mégse, akkor majd lehet arra gondolni, hogy éveket vesztettél el a fejlesztésekben azért mert egy ártatlan vizsgálatra nem vitted el.
Ha aggódsz, fejlődésneurológus az első lépés. Saját szakállra semmilyen célzott terápiát ne kezdjetek el.
Egyébként szerintem is normális, kb. kétévesen kell, hogy legyenek "szavai" ( = következetesen ugyanarra a jelenségre használt hangsorok).
Hogy lenne már megkésett beszédfejlődés, ha 14 hónaposan nem mond szavakat??? Jesszus. (Mármint a meghökkenésem nem a kérdezőnek szól.)
4 neurotipikus gyerekem van, egyik se mondott szavakat 14 hósan. Ennyi idősen senki nem fog beszédindító terápiát javasolni, ez abszurd.
13 kérdező: az szónak minősül ebben az értelemben. A "felnőtt szavak" használata jóval később kezdődik, és az idegenek által is érthető beszéd 2,5-3 éves kor előtt nem várható.
20 hónapos fiam se mond még semmit következetesen. Hangot utánoz, de az nem szó szerintem, mert nem azt mondja pl.: hogy "vau vau" hanem tényleg ugató hangot ad.
A védőnő szerint 2 évesen azért már illene majd.
Ciklizálás van, halandzsázik is, kimondott már sok jelentést hordozó szót is, de nem arra amire kell és nem következetesen. Én azért nem pánikolok, mert érteni megért mindent, tudja a szavakat, az utasításokat megérti, tudja mit kérek hogy hozzon, mesekönyvben megmutat szinte mindent.
Szerintem mindene megvan hogy képes legyen majd beszélni, majd elkezdi ha ő is úgy érzi.
Szeptemberben kezdi a bölcsit, lehet hogy az majd ad egy kis extra löketet neki ilyen téren is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!